Medya dünyası bu yazıyı konuşuyor! Hürriyet Okur Temsilcisi kimleri kastetti?Medyaradar şifreleri çözdü!
Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici "Gazetecinin kişisel çıkarı" başlıklı bugünkü yazısında isim vermedi ama adeta nokta atışı yaptı. Bildirici'nin vermediği o isimleri bir bir Medyaradar açıklıyor!
Haftalardır köşesinde, bazı muhabir, yönetici ve yazarların Hürriyet’i ofis gibi kullanıp, kişisel çıkar peşinde koşmalarıyla mücadele eden gazetenin ombudsmanı Faruk Bildirici’nin son yazdıklarını okudunuz mu?
Üniversitelerin gazetecilik bölümünde “Etik dersi” olacak bir yazı yazdı Faruk Bildirici…
Hürriyet Okur Temsilcisi, bu hafta köşesinde isim vermedi, ama kimin ne yaptığını öylesine özetledi ki, şifreyi çözmek de bize düştü.
Faruk Bildirici’nin “Gazetecinin kişisel çıkarı” başlıklı yazısından bu satırlar:
“Diyelim bir yazar ya da muhabir aynı zamanda sanatçı. Birlikte sahne aldığı sanatçılar ya da iş ilişkisi içinde olduğu şirketlerle ilgili yazı yazarsa çıkar çatışması doğar. O yazıyı/haberi, kamunun çıkarını gözeterek mi, yoksa iş ilişkisi içinde olduğu kişi ya da şirketlerin çıkarını gözeterek mi yazdığı kuşkusu ortaya çıkar.”
Hürriyet’te kim uyuyor bu tanıma?
Bildiğim kadarıyla Ömür Gedik’ten başka söyleşi yapıp, köşe yazan ve şarkıcılık yapan başka biri yok…
“Diyelim bir yazar ya da muhabir, panel/sunum/sцyleşi gibi etkinliklere ücretli olarak gidiyor. Bu gazeteci, ücretli katıldığı bu tür etkinliklerle ilgili yazı/haber yazarsa yine çıkar çatışmasından söz edilebilir. Zira maddi çıkar sağladığı işin o kişi ya da şirketi yazdığı görüntüsü doğar.”
Hürriyet Okur Temsilcisi, burada kimi kastetmiş olabilir?
Tabii ki Ayşe Arman’ı…
“Aynı durum ücretli olarak DJ’lik yapan, beste yapan, parti gibi organizasyonlara ücretle katılan, şirket kuran, profesyonel spor kulübünde yöneticilik yapan, ticari kuruluşlarla tanıtım ilişkisi içine giren, başka kuruluşa da haber veren spor yazarı, alanında ticari işlere girişen sanat yazarı, giyim danışmanlığı yapan moda yazarı, internet sitesi sahibi gazeteci için de geçerlidir. Prensip olarak gazetecilerin bu tür işlere girişmemesi gerekir. Eğer böyle ikinci işleri varsa da o konularla ilgili hiçbir şey yazmamaları en doğrusudur. Çıkar çatışması ancak böyle önlenebilir.”
Faruk Bildirici’nin bu satırlardan ve yaptığı tanımlardan kastettikleri kimler mi?
DJ, parti gurusu ve köşe yazarı Onur Baştürk…
Kardeşi üzerinden kurduğu Joker Yapım’ın çekeceği yarışmanın sunuculuğunu üstlenmesi için Selçuk Yöntem’le nasıl pazarlık yaptığını Kebelek’teki köşesinde yazan, sonra da “Benim yapım şirketim yok. Kardeşimin var. Yapmasın mı?” diye aymazlaşan Cengiz Semercioğlu…
Hürriyet Okur Temsilcisi, Kelebek Yayın Yönetmeni Selim Akçin ile Kelebek yazarı Cengiz Semercioğlu’nun medya haberleri veren Medyatava’nın sahibi olduğunu açık açık vurgulamadı, ama bu mecranın ikili tarafından nasıl kullanıldığını bilmeyen mi var?
Aynı Cengiz Semercioğlu, Star TV’deki “Duymayan Kalmasın”ı da kardeşinin yaptığını yazdı, ama programın yorumcularından Seren Serengil, bir canlı yayında onu deşifre etti. Dobralığıyla bilinen Seren Serengil, “Yapımcımız Cengiz Semercioğlu” deyiverdi.
Semercioğlu, bu gerçeği yalanlayamayınca Deniz Akkaya’nın yerine programın yorumcusu oldu.
“Giyim danışmanlığı yapan moda yazarı” Sibel Arna’dan başkası değil.
Sibel Arna’nın ünlü bir modaevinin danışmanlığını yaptığını sağır sultan bile duydu, ama Hürriyet yönetimi nedense duymadı…
Davet-organizasyon şirketi VIP'in sahibi ve Kelebek'teki VIP Adres isimli köşenin sahibi Gökhan Kimsesizcan.
Medyaradar, Hürriyet Okur Temsilcisi’nin şifrelerini çözdü.
Faruk Bildirici’nin bu yazısından sonra Doğan Yayın İlkeleri’nin mimarı Aydın Doğan, gazetenin yeni genel yayın yönetmeni Fikret Bila, gerekeni yapıp Hürriyet’i bu safralardan temizlemezse, hepimiz tası tarağı toplayıp, terk edelim medyayı valla!
KELEBEK OPERASYONU'NUN ELİ KULAĞINDA!
Son günlerde kulağıma gelen bilgiler, Hürriyet’te Kelebek operasyonunun yolda olduğu şeklinde.
Medyaradar, daha önce Fikret Bila’nın, gazetenin bazı muhabir, yönetici ve yazarları hakkında medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtıp – yansıtmadığını ortaya çıkarmak için patronu Aydın Doğan’dan müfettiş talep ettiğini yazdı.
Doğan Holding’ten gelen müfettişler, gereken çalışmayı yaptı ve bir rapor hazırladı.
Aydın Doğan, bu rapor doğrultusunda gerekenin yapılmasını istedi.
Bu amaçla Mehmet Y. Yılmaz görevlendirildi.
Mehmet Y. Yılmaz, yeni bir kadroyla yeni bir Kelebek için düğmeye bastı.
Hürriyet İcra Kurulu Başkanlığı’ndan istifa etmesine rağmen, fiilen bu görevi yürüten Vuslat Doğan Sabancı, bazılarının çıkarılmasına itiraz etti. Ancak müfettişlerin raporunu görünce o da operasyona onay verdi.
Söylenenlere göre “Kelebek operasyonu”nun eli kulağında…
RADAR OPERATÖRÜ
Tüm yazılarını göster