MEDYA DERNEĞİ'NDEN ŞAMİL TAYYAR İÇİN AÇIKLAMA!

Medya Derneği, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi ve köşe yazarı Şamil Tayyar için açıklama yaptı

Medya Derneği, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi ve köşe yazarı Şamil Tayyar'ın, hakkında açılan davalar nedeniyle yazılarına ara vermesini, üzüntüyle karşıladıklarını belirten bir açıklama yayınladı.

İşte, Medya Derneği’nin basın açıklaması;

Star Gazetesi Ankara Temsilcisi ve köşe yazarı Şamil Tayyar'ın hakkında açılan davalar nedeniyle gazetedeki yazılarına ara verdiğini açıklaması tarafımızca üzüntüyle karşılanmıştır.

Avrupa Birliği ile müzakere sürecini yürüten ülkemizde binlerce gazeteciye yaptıkları haberler nedeniyle dava açılması, para ve hapis cezalarının verilmesi, basın ve ifade özgürlüğü açısından endişe vericidir. Açılan davalar, verilen cezalar ve muhtemel ceza alma endişeleri nedeniyle gazeteciler mesleklerini rahat bir şekilde icra edememektedirler.

Özellikle Ergenekon, KCK, Islak İmza, Balyoz ve bunun gibi kamuoyunun yakından takip ettiği soruşturma ve davalarda zanlılardan önce gazetecilerin ceza alması ise oldukça düşündürücüdür. Bu gazetecilere ağırlıklı olarak TCK'nın 285. maddesi gereğince ''soruşturmanın gizliliğini ihlal'' suçu nedeniyle cezalar verilmektedir.

Oysa gazetecilik, doğası gereği toplumu bilgilendirmeyi amaçlayan bir meslek dalıdır. Gazetecilik refleksi, haber değeri taşıyan her türlü bilginin toplumla paylaşılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle kişilerin suçsuzluk karinesini çiğnemeyen, mağdurların haklarını ihlal etmeyen ve soruşturmaların sağlıklı yürütülmesini engellemeyen bilgilendirmelerin suç kabul edilmemesi gerekmektedir.

TCK'nın 288. maddesinde belirtilen ''adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' ilkesi de benzer şekilde gazeteciler aleyhine çeşitli sonuçlar doğurmaktadır. Sübjektif yorumlara açık olan bu madde nedeniyle sayısız gazeteci mağdur olmaktadır, bu madde ya tamamen kaldırılmalı ya da daha açık ve net bir şekilde düzenlenmelidir. Gazetecilere karşı binlerce davanın açılmış olması bu alanda ülke olarak çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzun en açık göstergesidir. Bu konuda gerekli olan hukuki düzenlemeler, ifade özgürlüğü ve demokratik haklar lehine bir an önce gerçekleştirilmelidir. Ayrıca hakimlerin de yorum hakkını kullanırken haber alma ve verme özgürlüğünü gözetmeleri gerekmektedir. Medyada fikir özgürlüğü, çeşitlilik ve dürüstlük sağlıklı bir demokrasinin varlığı için kaçınılmazdır.