MAVİ MARMARA YORUMU GUARDIAN'DAN KOVDURDU!

İsrail'in Mavi Marmara saldırısında ölen Furkan Doğan için, ‘Onun gibi Amerikalı yaşamasa da olur', ‘Ölmeyi hak etti' diyen Guardian yazarı Josh Trevino işinden oldu.

İfade özgürlüğü ve liberal değerlere verdiği önemle tanınan, İngiliz soluna tartışma zemini yaratan prestijli The Guardian gazetesi, yeni transferi gazeteci Joshua Trevino’ya karşı başlatılan kampanya sonucunda geri adım attı. Cumhuriyetçi eski ABD Başkanı George W. Bush için bir dönem metin yazarlığı yapan ve muhafazakar medya çevrelerinde etkili bir yorumcu olan Amerikalı Trevino’nun 31 Mayıs 2010’da dokuz Türk vatandaşının öldüğü Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Twitter üzerinden açıkladığı düşüncelerine gösterilen tepki, sadece 10 gündür çalıştığı Guardian’dan ayrılmasına neden oldu.

Öldürmeye onay
Trevino’nun 31 Mayıs 2011’de “Bugün Gazze filosunun birinci yıldönümü. Doğru olanı doğru şekilde yaptığı için İsrail ordusunu selamlıyorum”; 25 Haziran tarihinde ise “Sevgili İsrail ordusu, olur da yeni Gazze filosundaki Amerikalıları vurursanız... yani çoğu Amerikalı buna tamam der, ben dahil” yorumlarını kınayan internet kampanyası; insan hakları aktivistlerinin, yazarların ve akademisyenlerin imza desteğiyle Guardian yönetimi üzerinde sayfalarını ‘sivilleri öldürmeyi’ savunan birine açmaması için yoğun bir baskı yarattı.

10 gün sürdü
Amerikan ana akım medyasında İsrail yanlısı yorum ve haberlere karşı denge oluşturması amacıyla yayın yapan Electronic Intifada haber sitesinin kurucusu Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Ali Abunimah, 18 Ağustos’ta Katar kökenli El Cezire’de yayınlanan yorum yazısında “Saygın sol eğilimli liberal gazete ‘sağlam tartışma’ adına nefret dolu, sivillerin ve gazetecilerin öldürülmesi çağrısında bulunan bir görüşe nasıl onay verir?” sorusunu sordu. Gazeteden gelen resmi açıklama ‘görüş zenginliğini sağlamak’ olsa da Guardian’ın, 15 Ağustos’ta Trevino’nun ‘yazı işleri ekibine’ katıldığını duyuran basın açıklaması içerisindeki cümlelerle oynayarak ‘Trevino’nun yorum kadrosuna katıldığı’ ifadesini eklediği ortaya çıkınca tartışmanın boyutları skandala dönüşmeye başladı. Siyasi görüş olarak radikal sola yakın duran New Statesman dergisi de fırsatı kaçırmayarak “Büyük bir utanmazlık. Guardian gizlice kendi basın açıklamasını değiştiriyor” yorumuyla rakibini yerden yere vurdu.

‘Furkan’ın zaferi’
The Guardian’la Trevino’nun dün yapılan ortak açıklamasında gazetecinin Malezya’yla ilgili bir yazıyı kaleme aldığı dönemde Malezya’nın ticari çıkarlarını savunan bir kuruma danışmanlık yapması ‘yolları ayırma’ sebebi olarak gösterilse de Abunimah ‘zaferi’ Mavi Marmara’nın güvertesinde öldürülen 19 yaşındaki ABD vatandaşı Furkan Doğan’a, diğer 8 kurbana ve 2003’te Gazze Şeridi’nde bir İsrail buldozerinin altında can veren barış aktivisti Rachel Corrie’ye adıyor. Milliyet’in ulaştığı Abunimah “Guardian’ın sonunda okurlarına kulak vermesi bir zafer. Malezya bağlantısının neden gösterilmesi de Guardian’ın durumu kurtarma çabası. Gazetenin ombudsmanının gelecek günlerde ne yorum yapacağını merakla bekliyorum” dedi. Guardian’ın Comment is Free (Yorum Serbest) bölümünde yer verilen ‘Yahudi düşmanı ve İsrail karşıtı’ ifadeleri yakından takip eden ‘CiF Watch’ blogu ise gazeteyi ‘aşırı görüşlülere teslim olarak farklı düşünceleri susturmakla’ suçladı.

Milliyet