Marmaray ve metro kullananlara güzel haber

İstanbul'da her gün milyonlarca insanı bir yerden bir yere taşıyan toplu ulaşımla ilgili çok önemli bir açıklama geldi. Bu anlamda Yenikapı-Hacıosman ve Marmaray toplu ulaşımın en büyük yükünü çekiyor. İşte bununla ilgili flaş bir açıklama geldi. 15 dakikada bir yapılan Marmaray ve pik saatlerde 3 dakikada bir yapılan seferler artırılacak mı? Bununla ilgili İBB ile ASELSAN çalışma yürütüyor.

Toplu ulaşımda İstanbul'un büyük yükünü çeken Marmaray ve metro seferleriyle ilgili çok önemli bir açıklama geldi.

Marmaray ve metro seferleri artırılacak mı?

Marmaray saatleri şu anda, Halkalı-Gebze ve Halkalı arasında 15 dakika aralıklarla, Ataköy-Pendik ve Ataköy arasında 8 dakika aralıklarla sefer yapmakta.

Saat 21:00’den sonra Pendik’den kalkış yapan trenlerin son durağı Zeytinburnu, Gebzeden kalkanların son durağı ise Halkalı.

Hafta sonu (Cuma, Cumartesi) saat 01:20’ye 30dk arayla ilave seferler var.

Gebze İstanbul Halkalı arasında sabah 06:00’dan Gece 00:30’lara kadar günlük ortalama yaklaşık 287 sefer gerçekleştiren Marmaray, Toplu taşımada İstanbul'un günlük yolcu trafiğinin büyük kısmını karşılamakta..

MARMARAY SEFERLERİ ARTILACAK MI?

İstanbul'da toplu taşıma şikayetleri son yılların zirvesini yaşarken Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, metrobüsteki koltuk kapma nedenlerini açıkladı.

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, toplu taşıma dünyanın bütün metropollerinde bir dert. Ancak nüfusu 120'den fazla ülkeyi geçen İstanbul'da toplu taşımaya yoğun saatlerde binmek güç. Öyle ki, günlük hayatında sakin olarak bilinen kişiler, toplu taşımada bambaşka bir insana dönüşebiliyor, kaba ve agresif hareketlerde bulunabiliyor, çevresindekilere dirsek bile atabiliyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nilüfer Narlı, bu durumu, "Otobüslerin yoğun olarak kullanıldığı saatlerde yapılan bir yolculukta başkalarını iterek koltuklara koşan, diğer insanların hakkını hiçe sayan davranışlara rastlamak sıradanlaşabilir.

Metrobüste hızla koltuk kapmak için koşan insan, 'Ya bana koltuk kalmazsa' endişesi ile hareket ediyor olabilir. Onun için koltuk kıt bir kaynak ve bu kıt kaynak için başkalarını iterek koltuğa ulaşmaya çalışıyor" şeklinde açıklıyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaşım Bölümü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, özellikle Yenikapı-Hacıosman, Kadıköy-Kartal, Üsküdar-Çekmeköy ile Marmaray'da sefer aralıklarının 1.5 dakikaya düşürülmesi gerekliliğine dikkat çekiyor. İBB'nin Aselsan ile ortak sinyalizasyon projesi üzerinde çalıştığı bilgisini paylaşan Ilıcalı, "Güvenli seyahat sisteminin devreye alınarak tren sefer aralığının 1.5 dakikaya düşürülmesi gerekli. Sistem güvenliği açısından minimum seyahat süresi 1.5 dakikadır. Bu süreye ulaşmak için ASELSAN'ın çalışma yürüttüğünü biliyoruz" diyor.

"Tokyo ve Kahire en kalabalık şehirleri arasında. Ancak altyapı ve ulaşım sorunları Kahire'de insanı çileden çıkartırken, Tokyo'da bu durum yaşanmıyor. Nüfus artması ulaşım ve altyapının çaresizliği anlamına gelmiyor. İstanbul'un mevcut nüfusu çok fazla. Ancak asıl sorun kayıt dışı göçmenlerin genel nüfusa oranının yüzde 20 seviyesinde olması."