Malatya'da 5.9 büyüklüğünde şiddetli deprem!

Diyarbakır, Elazığ ve Malatya'da hissedilen büyük bir deprem Deprem birçok ilden hissedildi. Afad'dan yapılan açıklamada merkez üssü Malatya olan depremin büyüklünün 5.9 olduğu belirtildi.

Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen büyük bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verirlerine göre, merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Saat 10.46'da kaydedilen sarsıntı yerin 10.07 kilometre derinliğinde oluştu.

Deprem, başta Doğu Anadolu olma üzere Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da da birçok ilden hissedildi. Suriye devlet basınının aktardığına göre, sarsıntı Suriye'nin Halep, Haseke ve Deyr El Zor bölgelerinden de hissedildi.

KANDİLLİ DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 6.0 OLARAK AÇIKLADI

Öte yandan, Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 6.0 olarak duyurdu. Rasathaneye göre sarsıntı yerin 6.5 kilometre derinliğinde meydana geldi.

BAKAN YERLİKAYA: SAHA TARAMALARINA BAŞLADIK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depreme ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, AFAD ve ilgili kurumların saha taramalarına başladığını söyledi.

Bakan Yerlikaya, paylaşımında şu ifadelere yere verdi:

" Malatya'nın Kale ilçesinde büyüklüğünde meydana gelen depremde AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı. Çevre illerden de hissedilen depremle ilgili gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

VALİ HATİPOĞLU: TÜM EKİPLERİMİZ SAHADA

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu da Bakan Yerlikaya gibi ilgili tüm ekiplerin sahada olduğunu belirtti. Vali Hatipoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Geçmiş olsun. Merkez üssü Malatya olan deprem ile ilgili tümekiplerimiz sahada araştırmaya başladılar."

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA: OLUMSUZ DURUM YOK

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, "Meydana gelen depremin hemen akabinde tüm ekiplerimiz saha taramalarını sürdürmektedir. Şu ana komuta merkezimize gelen herhangi bir olumsuz durum yoktur. Saha taramalarımız devam etmektedir" dedi.

MALATYA VALİSİ: EĞİTİME 1 GÜN ARA VERİLDİ

Malatya Valisi Seddar Yavuz, A Haber'e yaptığı açıklamada, "Saha taramalarımız başladı şuan için olumsuz bir durum yok. Tüm eğitim kurumlarımız tahliye edildi eğitime 1 gün ara verildi." dedi.

ELAZIĞ'DA DA EĞİTİME ARA VERİLDİ

Malatya'nın ardından Elazığ'da da Vali Numan Hatipoğlu eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu.

SAĞLIK BAKANLIĞI: CAN KAYBI BİLDİRİLMEDİ

Sağlık Bakanlığı'ndan deprem ilişkin yapılan açıklamada şu ana kadar can kaybı bildirilmediği kaydedildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlık ekiplerinin depremin hissedildiği bölgelerde psikolojik destek çalışmalarına başlaması talimatı verdiğini açıkladı.

AFAD: CAN VE MAL KAYBI YOK

AFAD'dan yapılan açıklamada şu ana kadar deprem nedeniyle herhangi bir can ya da mal kaybının bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Malatya ilimizin Kale ilçesinde saat 10.46'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Ekiplerimiz teyakkuz halinde olup, saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız" denildi.

NACİ GÖRÜR: ENDİŞE YOK

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucu olduğunu ifade ederek, "Endişe yok" dedi.

Görür, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Akuşağı-Kale/Malatya'da 6,0 büyüküğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok."

YERLİKAYA: 3 BİNADA KISMİ ÇÖKME MEYDANA GELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malatya, Şanlıurfa, Elazığ'da 1'er binada kısmi çökme meydana geldiğini duyurdu.

AFAD: 4 KİŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI

AFAD, deprem nedeniyle Malatya, Şanlıurfa ve Elazığ'da toplam 4 binada kısmi hasar meydana geldiği ve Elazığ'daki bir binada bulunan 4 kişinin sağ olarak kurtarıldığını açıkladı.

BAKAN KURUM: İHBARLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden depreme ilişkin paylaştığı mesajda, "Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 5,9 büyüklüğündeki deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Gelen ihbarlar değerlendirilmekte, ekiplerimiz depremden etkilenen tüm illerimizde sahada teyakkuz halinde çalışmalarına devam etmektedir. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.