Kütahya Emniyeti'nde 8 ruhsatlı silah çalındı
Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü’nde muhafaza edilen sekiz adet ruhsatlı tabancanın çalındığı ortaya çıktı. Şüpheli polis, "Daha iyi markalı tabancalar varken bunları mı çalacağım ben? " dedi.
Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü’nde muhafaza edilen sekiz adet ruhsatlı tabancanın çalındığı ortaya çıktı. Tabancaların eksikliği 13 Eylül 2022’de tespit edildi. 30 Ağustos 2022’de Av ve Spor Silahları Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Hasan Önder’in, silahların bulunduğu odaya elleri boş bir şekilde girdiği ancak bir poşet ile çıktığı tespit edildi. İdari soruşturma kapsamında açığa alınıp yedi ay sonra görevine iade edilen polis, hakkında açılan davada “bina içerisinde muhafaza altına alınmış eşya hakkındaki hırsızlıkla” suçlandı. Polis savunmasında; poşet içinde annesi için aldığı çini malzemelerinin olduğunu söyledi, “Daha iyi markalı tabancalar varken bunları mı çalacağım ben? Ayrıca çalınan tabancaların toplam fiyatı 2-3 aylık maaşım eder, hatta etmez bile. Silahların boyutları göz önüne alındığında bu poşete sekiz tane silahın girmesi mümkün değildir” dedi. Olaydan yaklaşık 15 ay sonra, 30 Kasım 2023’te yapılan ilk duruşmada, polisin avukatı; sadece bir günün değil Mayıs 2022 – Ocak 2023 arasındaki tüm kamera görüntülerinin incelenmesini istedi, mahkeme bu talebe ilişkin değerlendirme yapmadan duruşmayı 2 Nisan’a erteledi.
Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü’nde, haklarında adli soruşturma açılan sekiz kişiye ait sekiz adet ruhsatlı tabancanın çalındığı ortaya çıktı. Tabancaların olması gereken yerde olmadığı, 13 Eylül 2022’de tespit edildi. 30 Ağustos 2022 tarihli kamera görüntülerinde yola çıkarak; bir polisin silahların bulunduğu odaya elleri boş bir şekilde girdiği, ancak elinde beyaz bir poşetle çıktığı öne sürüldü.
Görüntülerdeki polisin, Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Av ve Spor Silahları Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Hasan Önder olduğu iddia edildi. Önder, hakkında açılan idari soruşturma kapsamında açığa alındı. Yaklaşık yedi ay sonra görevine iade edildi, şimdi başka bir ilde görevini sürdürüyor.
Kayıp tabanca soruşturması 5 ayda tamamlandı
Tabancaların çalınması ile ilgili soruşturma, olaydan yaklaşık beş ay sonra Şubat 2023’te tamamlandı, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesi 3 Şubat 2023’te Kütahya Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Polis hakkındaki iddianamede, kendilerine ait olduğu iddia edilen tabancaları çalınan sekiz kişi müşteki olarak yer aldı.
İlk duruşma yaklaşık 15 ay sonra yapıldı
Polisin yargılanmasına, olaydan yaklaşık 15 ay sonra; 30 Kasım 2023’te, Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. İddianameye ve birinci duruşmanın tutanaklarına göre olay şöyle oldu:
Bir tabancanın eksik olduğu tespit edildi, yapılan sayımda 8 silah eksik çıktı
Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü Silah Bulundurma ve Taşıma Büro Amirliği’nde bulunan sekiz adet ruhsatlı tabancının 13 Eylül 2022’de muhafaza edildiği yerde olmadığı tespit edildi. Silahlar, haklarında soruşturma açılan sekiz kişiye aitti. Bir kişinin teslim edilmesi gereken silahı, olması gereken yerde bulunamayınca yapılan kontrolde diğer yedi silahın da kayıp olduğu anlaşıldı.
Bir polis, bir not kağıdı buldu
Tespit üzerine Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturmanın devam ettiği 26 Eylül 2022 tarihinde, o dönem Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Av ve Spor Silahları Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Hasan Önder, bir banko üzerinde bir not kâğıdı buldu. Notun bulunması ile ilgili tutanak tutuldu. Tutanağa göre, Hasan Önder tarafından bulunan not kağıdının üzerinde; “7 Ekim Cuma günü silahlar sizde olacak amir bey. Bu notu sizin haricinizde bir kişi duyarsa, öğrenirse veya herhangi bir şikâyetiniz olursa silahlar gelmeyecek” ifadelerinin yazıldığı tespit edildi.
Amirin "sonra bakacağız" dediği iddiası
Polis Hasan Önder, daha sonra verdiği ifadesinde; notu amirine söylediğini, amirinin kendisine “Bunu şu an şubede kimse bilmesin, sonra bakacağız” dediğini ileri sürdü.
Önder, “Normal görevime devam ettim. Sonraki gün konu ile ilgili soruşturma açıldı. Bu not yazılı kağıdı kesinlikle ben bırakmadım. Zaten benim tarafımdan yazılmış ve katlanmış olsa benim parmak izimin çıkmaması mümkün değildir” dedi.
Not kağıdı, kriminalde incelendi
Bursa Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü, not kâğıdı üzerinde kriminal inceleme yaptı. İnceleme sonuçları, 21 Ekim 2022 tarihinde raporlaştırıldı. Buna göre not kağıdının Hasan Önder’e ait olup olmadığı belirlenemedi. Raporda, “Tetkik konusu belge üzerinde bulunan harflerin çizgisel hatlar kullanılarak köşe şekilde yazıldığı ve durumun inceleme konusu belge üzerinde bulunan yazılar üzerinde şahıs aidiyetinin belirlenmesinde esas alınacak şahsa ait itiyatların, kaligrafik ve karakteristik unsurların tespitini engellemek amacıyla yazım aşamasında bilinçli olarak yapıldığı” değerlendirildi. Raporda, “Tetkik konusu belge üzerindeki yazıların mukayeseye konu yazılarla müspet veya menfi bir kanaat beyan edilmesinin mümkün olmadığı” ifadeleri kullanıldı.
30 Ağustos'ta kaydedilen görüntülerdeki polisin Hasan Önder olduğu iddia edildi
Soruşturma kapsamında Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü’nü gösteren kamera kayıtları incelendi. 4 Kasım 2022’de tarihli İnceleme Tutanağından; 30 Ağustos 2022 tarihinde sivil giyimli bir erkek şahsın elleri boş olarak girdiği ve bir poşetle çıktığı belirlendi. Kamera görüntülerindeki erkek şahsın, Av ve Spor Silahları Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Hasan Önder olduğu iddia edildi.
Görüntülerdeki polis, not kağıdını bulan polisti
Hasan Önder, bir banko üzerinde, “7 Ekim Cuma günü silahlar sizde olacak amir bey. Bu notu sizin haricinizde bir kişi duyarsa, öğrenirse veya herhangi bir şikâyetiniz olursa silahlar gelmeyecek” ifadelerinin yazılı olduğu bir not kâğıdı bulmuştu.
"Beyaz poşet içinde çini ham maddelerinin olduğunu" söyledi
Soruşturma aşamasında, Hasan Önder’in ifadesine başvuruldu. Önder; “Kamera görüntülerindeki şahsın kendisi olduğunu, elinde bulunan beyaz renkli poşet içerisinde çini ham maddelerinin bulunduğunu, bu malzemeleri annesinin çini kursuna gitmesi sebebiyle daha önce alarak silah dolabının bulunduğu odaya koyduğunu, izne ayrılacağından bu malzemeleri almak için resmî tatil olan 30 Ağustos 2022 tarihinde sivil olarak emniyet müdürlüğüne geldiğini, silahları kendisinin almadığını” söyledi.
Kütahya Sulh Ceza Hakimliği, 10 Kasım 2022’de Hasan Önder’in “iletişiminin denetlenmesine” karar verdi. Herhangi bir şüpheli görüşmenin yapılmadığı belirlendi. Hakimlik ayrıca; 5 Ocak 2023 tarihinde Önder’in evinin aranmasına karar verdi, herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı. Farklı bankalara ait hesap hareketlerinde dikkat çeken bir para giriş çıkışı bulunmadı.
1 gün gözaltında kaldı
Önder, 5 Ocak 2023’te gözaltına alındı. 6 Ocak 2023’te adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı. Önder hakkındaki iddianame, gözaltına alınmasından yaklaşık bir ay sonra 3 Şubat 2023’te tamamlandı. İddianamede, şu değerlendirmeler yapıldı:
“Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Av ve Spor Silahları Büro Amirliği’nde görevli polis memuru olan şüpheli Hasan Önder’in 30 Ağustos Zafer Bayramı sebebiyle resmi tatil olan 30 Ağustos 2022 tarihinde sivil kıyafetler ile görev yaptığı Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü Av ve Spor Silahları Büro Amirliği’nin yan kısmında bulunan Silah Bulundurma ve Taşıma Büro Amirliği’ne gelerek çalınan silahların bulunduğu anahtarların bulunduğu (…) masanın çekmecesini açarak ve daha sonra silah dolabının bulunduğu depo olarak kullanılan odaya elleri boş halde girip elinde beyaz renkli bir poşet ile odadan çıkarak olay yerinden ayrılması… hususun kamera görüntüleri ve CD inceleme tutanağı ile sabit olması… şüphelinin bahse konu tabancaları alarak üzerine atılı suçu işlediğini gösterdiği…
Yine şüphelinin savunmalarında, elindeki poşette daha önce annesine aldığı çini ham malzemelerinin bulunduğu iddia etmiş ise de (…) çini malzemelerini görev yaptığı il emniyet müdürlüğü binasına getirerek arşiv odasında muhafaza etmesinin olağan hayatın akışına aykırı olduğu gibi, şüphelinin görevli olduğu zaman diliminde iddia ettiği malzemeleri alması mümkün iken özellikle resmi tatil olması sebebiyle şubede görevli kimsenin olmadığı zaman diliminde gelerek söz konusu iddia ettiği çini malzemelerini almasının da hayatın olağan akışına aykırı olduğu… şüphelinin suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarına itibar edilmediği ve…
30 Ağustos 2022 tarihinde Kütahya Emniyet Müdürlüğü’ne gündüz vakti olan zaman diliminde gelerek müştekilere ait olan Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü’nce muhafaza edilen 8 adet tabancı almayı şeklindeki eylemin ‘Bina İçerisinde Muhafaza Altına Alınmış Eşya Hakkında Hırsızlık’ suçunu oluşturduğu kanaatine varıldığı…”
“Hırsızlık suçunun 8 kez işlendiği…”
İddianamede, polis memuru Hasan Önder; “bina içerisinde muhafaza altına alınmış eşya hakkında hırsızlık’ yapmakla suçlandı. Suçun, silahları çalınan sekiz mağdura yönelik ayrı ayrı olmak üzere sekiz kez işlendiği ileri sürüldü.
Hasan Önder: Daha iyi markalı tabancalar varken bunları mı çalacağım ben?
Hasan Önder hakkındaki yargılamanın ilk duruşması, 30 Kasım 2023 tarihinde Kütahya 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmaya, sanık Hasan Önder de katıldı. Önder, duruşmada şunları söyledi:
“Kayıp olan tabancalar çok maliyetli olmayan tabancalardır. ‘Kırıkkale’ marka tabancalardır. Daha iyi markalı tabancalar varken bunları mı çalacağım ben? Ayrıca çalınan tabancaların toplam fiyatı 2-3 aylık maaşım eder, hatta etmez bile. Çalınan tabancaların mali değeri yoktur. Kimseye satamazsınız.
“Bu poşete 8 tane silahın girmesi mümkün değil”
Emniyetin içinde kameraların olduğunu biliyorum. Neden bile bile böyle bir şey yapayım. Silahların boyutları göz önüne alındığında bu poşete sekiz tane silahın girmesi mümkün değildir.
Bu olaydan dolayı benim hakkımda soruşturma yürütülmüş. 7 ay kadar süre açığı alındım. Ancak ben daha sonrasında Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından göreve iade edildim.”
Çalınan silahlardan birinin sahibi: 2013 yılında hakkımda soruşturma yürütülmüştü
İlk duruşmada, bazı silah sahiplerinin beyanları da alındı. Bir müşteki, “Benim 2013 yılında hakkımda soruşturma yürütülmüştü. Soruşturma sonuçlanıncaya kadar silahıma el konularak Emniyet’te duruyordu. Daha sonra benim soruşturmam beraatle sonuçlandı. Ancak ben gidip Emniyet’ten silahımı teslim almadım. Silahımın ruhsat süresinin dolup dolmadığını şu anda hatırlamıyorum. Ben, silahımı çalan kişilerden şikayetçiyim” dedi.
Önder'in avukatı, tüm kamera kayıtlarının incelenmesini talep etti
Hasan Önder’in avukatı, “Çalınan silahların bulunduğu dolabın olduğu oda, herkes tarafından kullanılmaktadır. Müvekkilin atılı suçla karşı karşıya kalmasının tek sebebi, kamera kayıtlarındaki arşiv odasından elindeki bir poşetle çıkmasından ötürüdür. Bu ise tek başına atılı suçu işlediğini göstermez. Mayıs ayından itibaren müvekkilin gözaltına alındığı tarihe kadarki tüm kamera kayıtlarının getirilerek incelenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Avukatın tüm kamera görüntülerine ilişkin talebi karşısında bir değerlendirme yapmayan mahkeme; silahları çalındığı iddia edilen kalan altı müşteki ile birlikte altı tanığın daha dinlenmesine karar verdi. Duruşma, 2 Nisan 2024 tarihine ertelendi. (ANKA)