Küba'da kablosuz internet heyecanı!

Küba'da kablosuz bağlantı hala çok yeni ve heyecan verici bir gelişme olarak görülüyor.

Kübalılar, yaklaşık 1,5 ay önce tanıştıkları kablosuz internetle yıllar sonra dünyaya açılmaya çalışırken, bu hizmetin verildiği noktalar da uzaktaki akrabalarla konuşmaktan çocukların ev ödevlerini araştırmaya, Facebook'ta gezinmekten bilgisayar oyunu oynamaya en gözde toplanma ve uğrak mekanı haline gelmiş durumda. Ancak, ortalama maaşın 20 dolar olduğu Küba'da saati 2 dolarlık internet, Kübalılar için hala lüks olarak kalmayı sürdürüyor.

Hemen 150 kilometre yanındaki ABD'de özellikle cep telefonlarından internete erişim artık hayatın sıradan parçasıyken, bu küçük adada kablosuz internet demek, henüz yeni ve heyecan verici bir gelişme anlamına geliyor.

Çünkü Kübalılar, henüz 1,5 ay önce, ülke genelinde 35 noktaya kablosuz internet noktaları kurulmasıyla, eskiye oranla biraz daha genişletilmiş internet olanağına kavuştu.

Önceden internete sadece belirli noktalardaki masaüstü bilgisayarlar veya çok pahalı otellerdeki internet hizmetleriyle ulaşılabilen Kübalılar için bu, eşi görülmemiş bir değişim anlamına gelirken, ülke genelindeki kablosuz internet noktalarının her gün dolup taşıyor olması da dikkati çekiyor.

"Böyle bir imkana daha önce ulaşabilmiş olmayı isterdik”

AA muhabirinin Havana'da ziyaret ettiği kablosuz internet merkezinde, kiminin çocuğunun okul ödevi için Google’da arama yapmaya, kiminin ABD ve diğer ülkelere giden akrabalarıyla Facebook’tan görüşmeye, kimininse internette gezinmeye ve sosyal medya araçlarını keşfetmeye çalıştığı görülüyor.

Restorantta çalışan 25 yaşındaki Emilio Perez, AA muhabirinin sorusunu yanıtlarken, kablosuz bağlantı noktasına haftada 2-3 kere geldiğini belirterek, “Google gibi arama motorlarında ilgimi çeken konularda araştırma yapıyorum. Sürekli yeni yeni şeyler öğrenebiliyorum, bu da beni mutlu ediyor açıkçası. Dünya genelinde ne olup bittiğinden haberdar olmak, gelişmeleri takip edebilmek çok önemli” dedi.

Bu yeni adımın hayatına kolaylık sağladığını dile getiren Perez, “Özellikle ABD’de yaşayan ailemle görüntülü olarak görüşebiliyorum. Bu benim için çok büyük bir hizmet, kolaylık. Böyle bir imkana daha önce ulaşabilmiş olmayı isterdik” ifadesini kullandı.

Yanında oğlu Gabriel ve eşi Rosa ile AA’ya konuşan Pedro Martinez, haftada iki kez ailesiyle kablosuz internet noktasına geldiğini dile getirerek, “En çok oğlum için geliyoruz. Eşim de yurt dışında yaşayan ailesiyle görüşmek için geliyor. Hayatımıza bu açıdan bir yenilik getirdi. Amerika’daki ailesiyle yüz yüze görüşmek her zaman mümkün olmuyor ama internet sayesinde şimdi ekranda onları görmek de güzel” diye konuştu.

"Facebook ile çok geç tanışabildiğime çok üzülüyorum"

Bu nedenle, devletin kablosuz internet noktaları Kübalıların, en çok da gençlerin durak ve buluşma notkaları haline gelmiş durumda.

Arkadaşıyla gece geç saatlerde bu noktalarından birinde internete girmeye çalışan lise öğrencisi Carla, en çok Facebook ve Instegram’da gezinmek için buraya gelenlerden.

Carla, sosyal paylaşım sitelerinde en çok ünlü sanatçı ve modellerin hesaplarını takip etmeye çalıştığını belirterek, onların giyim ve tarzlarının çok ilgisini çektiğini dile getirdi.

Okulda ödevleriyle ilgili araştırmak yapmak için de interneti sıklıkla kullanmaya başladığını dile getiren Carla, “İnternet hayatımıza gireli oldukça kısa bir süre oldu ama dünyanın farklı noktalarındaki insanlarla iletişim kurmak çok güzel. Şu anda Meksika’dan, Cezayir’den ve ABD’den arkadaşlar edindim. Havana’dan, dünyanın başka bir köşesindeki bir yerden arkadaşlar edinebileceğimi hiç tahmin etmiyordum ama internet bana bu imkanı sağladı. Facebook ile çok geç tanışabildiğime çok üzülüyorum” diye konuştu.

İnternet olanağının artırılmasından memnun olan devlet dairesinde çalışan Beatriz Andres ise “Sosyalizmin demokrasisinde atılmış en önemli adımlardan bir tanesi kablosuz ağla bağlantı. Kesinlikle bunun meyvelerini ileride toplayacağız” dedi.

Maaş 20 dolarken, internetin saati 2 dolar

Ancak internet Küba’da hala lüks olarak kalmayı sürdürüyor. Halkın, internet kullanabilmesi için kayıtlı cep telefonu bulunması ve internet kartı alması gerekiyor. Dolayısıyla, aylık gelirleri ortalama 20 dolar olan Kübalılar için saati 2 dolarlık internet büyük masraf demek oluyor.

Bu nedenle halk, her ne kadar gelişmeden memnun olsa da fiyatlardan çok şikayetçi ve kartları bulamamak ile internet noktalarının yetersiz kalmasından muzdarip olduklarını söylüyorlar.

Bu nedenle de özellikle gençlerin, büyük otellerin çevresine gelerek, burada bir şekilde internet bağlantısı yakalamaya çalıştığı görülüyor.

İnternette en çok FİFA ve savaş oyunlarını oynamayı sevdiğini anlatan ilkokul öğrencisi Gabriel Martinez de duygularını, “İnternette zaman harcamak çok zevkli, ancak bir kartın süresi çok kısa geliyor, hemen bitiveriyor. Babam da sürekli kullanmama müsaade etmiyor. Keşke daha ucuz olsaydı” sözleriyle ifade etti.

Kübalıların hayali evlerinde internet

BM rakamlarına göre, Küba’da, ülke genelinde sadece yüzde 4’lük kesimin evinde internet bulunurken, Kübalıların çoğunun hayali, bir gün internete kendi evlerinde, kendi koltuklarında ve istedikleri her zaman rahatça ulaşabilmek.

Emilio Perez, “İnternete girebilmek için dışarı çıkmamız gerekmeseydi keşke. Evden oturduğumuz yerden girebilmeyi çok isterdim. Ancak ablukanın devam ettiği müddetçe bunun hemen gerçekleştiğini görmek biraz zor” dedi.

Pedro Martinez de gündüzleri zaten çalıştığı için sırf internet için akşamları da dışarı çıkmanın kendilerini zorladığını dile getirerek, “Evden de interneti kullanabilmeyi isterdim. Dünyada internetle ne yapılabiliyorsa biz de yapmak isteriz, nimetlerinden yararlanmak isteriz. Bankaya gitmeden online işlem yapabilmek, internetten uygun fiyata birşeyler alabilmek iyi olurdu diye düşünüyorum. Çocuğumun da dersleriyle ilgili araştırmalar yapabilmesini, daha fazla şeyler öğrenebilmesini isterdim” diye konuştu.

Maddi durumu el verdiği ölçüde interneti kullanabildiğini belirten lise öğrencisi Carla de bir saatlik internete 2 dolar ödemekten şikayetçi.

Carla, “Fiyatları indirdiler ama bence hala pahalı. Her gün bir iki saat zaman geçiyorum. Gündüz çok rahat bağlanabiliyoruz, çok fazla insan internete girmeye çalışmıyor ama akşamları herkes yakınlarıyla görüşmek, gezinmek için hücum edince bağlanmakta zorluk çekiyoruz. Evimde odamdan da bağlanabileceğim günün bir an önce gelmesini bekliyorum. Çünkü akşamları dışarı çıkmak her zaman mümkün olmuyor” ifadesini kullandı.