Köşk seçimleri Alman medyasında

Deutsche Welle, Türkiye'nin 'gürültülü seçim ortamını' yorumladı.

Almanya'daki Türkiyelilerin, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimleri için bu ülkede kurulacak sandıklarda 31 Temmuz ile 3 Ağustos arasında oy kullanabilecek olmanın heyecanını yaşadıkları belirtilirken Almanya'da "Türkiye'nin gürültülü seçim ortamı Almanya'ya mı taşınıyor?" yönündeki kaygılara vurgu yapılıyor.

Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurt dışındaki Türkiyeliler, bugünden başlayarak sınır kapılarında oy kullanmaya başlarken yaşadıkları ülkelerde oy kullanmak isteyenlerin ise, 31 Temmuz ile 3 Ağustos arasında sandık başına gideceklerine dikkat çekiliyor. Bu arada, "Türkiyeliler, ilk kez Almanya'dan Türkiye için oy kullanabilecek olmanın heyecanını yaşıyor" denilirken Almanya'da "endişelerin" olduğu da belirtiliyor.

Deutsche Welle, "Eyvah Türkler Seçiyor" başlığı ile verdiği haberinde Almanya'daki Türkiyelilerin oy kullanacak olmalarının değişik tartışmaları beraberinde getirdiğini belirterek "Kimi, "Türkiye'deki seçim ortamı Almanya'ya taşınacak' derken, kimileri de endişelerini, "Artık Türkler Almanya'nın siyasetiyle ilgilenmeli, Bu gelişmeler uyumu zorlaştırıyor' diyerek dile getiriyorlar" ifadelerini kullanıyor.

"HEYECAN BAZI ALMAN SİYASETÇİLERİ KAYGILANDIRIYOR"

Türkiye'de yaşanan "bu heyecanı Avrupa, özellikle de Almanya'da da görmek mümkün" diyen DW, "Almanya'da nasıl karşılanacak?" sorusuna yanıt ararken şunları söylüyor:

"İşte bu heyecan bazı Alman siyasetçilerinde endişeye yol açıyor. Türkiye'de son derece heyecanlı, coşkulu geçen seçim atmosferinin Almanya'ya taşınmasından endişe edenlerin sayısı az değil. Almanya'da oldukça sessiz sedasız geçen seçim dönemleri tarihe mi karışıyor? Türkiye'deki seçimler öncesinde Almanya'da bundan sonra otomobil konvoyları, halk mitingleri, milletvekili adaylarının gövde gösterilerine mi tanık olunacak?"

"SANDIK YERİNE MEKTUPLA OY KULLANILMALI"

Haberde bu bağlamda Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Milletvekili Arif Ünal'ın açıklamalarına yer veriliyor. Almanya'daki Türk vatandaşlarının Türkiye'deki seçimlere katılmasının bir hak olduğuna işaret eden Ünal, bu hakkın kullanılması gerektiğini de vurguladı. Ancak Ünal Almanya'da sandıklar kurularak Türkiye'deki seçim atmosferinin Almanya'ya taşınmasından da rahatsızlık duyduğunu söylüyor ve sandık yerine mektupla oy kullanılmasını öneriyor.

"BİZİM UMUDUMUZ BİRLEŞTİRİCİ, UZLAŞTIRICI BİR CUMHURBAŞKANININ SEÇİLMESİ"

Bu arada, haberde iş çevrelerinin de beklenti içinde olduğu belirtilerken Almanya'daki Türk işadamlarının çatı kuruluşu Düsseldorf merkezli Almanya Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ATİAD) Başkanı Aziz Sarıyar'ın değerlendirmesi yansıtılıyor. Sarıyar, yaklaşık bir aydır devam eden seçim çalışmalarının, Almanya'daki Türk toplumunu "gerdiğini" belirterek "Bizim için önemli olan Türkiye'deki tartışmaların, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde yaratılan farklılıkların unutulması ve tekrar bir araya gelinmesi. Bizim umudumuz birleştirici, uzlaştırıcı bir cumhurbaşkanının seçilmesi ve geçen aylarda yaşanan sorunların çözülmesi" şeklinde konuştu.