"Korkularla hekimlik olmaz"
- Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Karateke:- "Amacı insanlara yardım etmek olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının güvenli koşullarda çalışmaları en doğal haklarıdır. Güvenli koşulların sağlanmasında çalışanların eğitimi, mevzuatların düzenlenmesi, yöneticilerin üzerine...
İSTANBUL (AA) - Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının güvenli koşullarda çalışmalarının en doğal hakları olduğunu belirterek, "Güvenli koşulların sağlanmasında çalışanların eğitimi, mevzuatların düzenlenmesi, yöneticilerin üzerine düşen görevleri layıkıyla yapması gibi çok yönlü konular yer almakla birlikte yasal düzenlemelerin de gerekli olduğu açıktır." dedi.
Karateke, Türk Nöroloji Derneği Başkanı Aslı Şentürk, Türk Cerrahi Derneği Başkanı Beyza Özçınar, Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, Endoskopi Derneği Başkanı Fatih Şendağ, Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Genel Sekreteri Mümtaz Koyuncu, Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği 2. Başkanı Cansun Demir, Türkiye Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Hukuk Etik Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Söylemez ile "Korkularla hekimlik olmaz" konulu basın toplantısı düzenledi.
Hekimler olarak ellerinden geldiğince vatandaşlara en iyi sağlık hizmetini sunmak için çalıştıklarını vurgulayan Karateke, "Türkiye'de 142 bin doktor görev yapıyor ve bir doktora 572 hasta düşüyor. Ülkemizde 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşerken, bu rakam OECD ülkelerinde 10 bin kişiye yaklaşık 30 hekimdir. Yani Türkiye'de meslektaşlarım diğer dünyadaki doktorlara göre çok daha fazla hasta bakıyor." diye konuştu.
Karateke, hekimlerin fiziksel şiddetten ürktüğünü ifade ederek, sözel şiddete sürekli maruz kaldıklarını, fiziksel ve sözel şiddet sonrasında vatandaşın da zarar gördüğünü söyledi.
Sağlık çalışanlarına dünyanın her yerinde şiddet riskinin yüksek olduğunu. sağlık personelinin diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla şiddet gördüğünü anlatan Karateke, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre sağlık çalışanlarının yüzde 8 ila 38'i, kariyerlerinin bir noktasında fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Bunun dışında pek çok çalışan ise sözel saldırganlığa maruz kalıyor veya tehdit ediliyor. Sağlık çalışanlarına şiddet en çok hasta ve hasta yakınları tarafından gerçekleştiriliyor. Son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet sayısı yaklaşık 46 bindir."
Karateke, sağlık çalışanlarının mahkemeye verilmekten de korktuğunu vurgulayarak, "Ülkemizde hasta ve hekim uyuşmazlıklarında yetkili olan mahkeme tüketici mahkemeleri ve borçlar kanununa göre süreç işliyor. Bu mahkemelerde borçlar kanununa göre yargılanmak istemiyoruz. İhtisas mahkemeleri istiyoruz. Ülkemizde korkularımız var, bu mahkemeler sonucunda hekimin kazancıyla orantılı olmayan tazminatlar karşımıza çıkıyor. Amacı insanlara yardım etmek olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının güvenli koşullarda çalışmaları en doğal haklarıdır. Güvenli koşulların sağlanmasında çalışanların eğitimi, mevzuatların düzenlenmesi, yöneticilerin üzerine düşen görevleri layıkıyla yapması gibi çok yönlü konular yer almakla birlikte yasal düzenlemelerin de gerekli olduğu açıktır. Sağlık çalışanına güven, sağlık çalışanına sahip çık." ifadelerini kullandı
- "Hekime şiddet, ileride toplumun sağlığını etkileyecek bir sonuca varıyor"
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Şentürk de hekimlerin doğru tanı koyma ve doğru tedavi etme baskısı altında olduklarına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bu nedenle aşırı derecede tetkik isteme ve SGK'ya binen bir yük söz konusu. Bu devletin kendisinden gelen bir bütçe. Ayrıca yeni gelen hekimler artık bu riskli branşları tercih etmiyor. İleride bize bakacak, kalp, beyin cerrahı, jinekolog, kardiyolog, nörolog gibi ciddi branşlarda hekim bulmakta zorlanacağız. Tıp fakültesinde okuyan arkadaşlarımız bu branşları tercih etmek istemiyorlar. Bu şiddete, malpraktis davalarına maruz kalmamak için bu branşlardan kaçınıyorlar. Hekime yapılan şiddet, ileride bütün toplumun sağlığını etkileyecek bir sonuca varıyor."
- "Halkımızın Türk hekimine destek çıkmasını istiyorum"
Türk Cerrahi Derneği Başkanı Özçınar ise sevmeyen insanların hekimlik yapamayacağını belirterek, hiçbir hekimin bilerek ve isteyerek hastasına zarar vermeye çalışmayacağının altını çizdi.
Aynı tarafta olduklarını, bunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Özçınar, "Bizler artık korkmaya başladık. Mesleğimizi yaparken tedirginlikler yaşıyoruz. Halkımızın Türk hekimine destek çıkmasını istiyorum." dedi.