KİMİN GAZETECİ OLDUĞUNA ALİ BABACAN MI KARAR VERECEK?

Nedim Şener ve Ayşenur Arslan Bakan Ali Babacan'ın tutuklu gazeteciler ile ilgili açıklamasına sert tepki gösterdi.

İMC TV’de konuşan gazeteci yazar Nedim Şener ve Ayşenur Arslan, Bakan Ali Babacan’nın tutuklu gazetecilerin sarı basın kartı olmamasına ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

Mercek Altı programına telefonla bağlanan Gazeteciler Nedim Şener ve Ayşenur Arslan, New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) “Türkiye’nin Basın Özgürlüğü Krizi” adlı raporunu ve rapora duyulan tepkileri değerlendirdi. Şener ve Arslan, kimin gazeteci olup kimin olmadığına siyasi otoritenin karar veremeyeceğini söyledi.

RAPORU ELEŞTİRENLERİN GAZETECİ OLMASI UTANÇ VERİCİ

Nedim Şener raporun gerçekçi olmadığını iddia edenlerle ilgili olarak" Bunu söyleyenlerin gazeteci kimliği taşımları utanç verici birşey" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, cezaevindeki çoğu gazetecinin sarı basın kartı olmadığını söylemesine de tepki gösteren Şener, gazeteciliğin Başbakanlığın verdiği sarı basın kartı ile tescillenmediğini söyleyerek "Gazetecilik mesleğini kimin yerine getireceği konusuna siyasiler karar veremez" dedi.

İÇERDEKİ GAZETECİLERİN BASIN KARTI YOKSA BU DA BASININ AYIBIDIR

Birçok çalışanı cezaevinde olan basın yayın kuruluşlarını da eleştiren Şener, "İçerde şuanda KCK’dan ve diğer davalardan tutuklu gazetecilerin sarı basın kartı yoksa bunun utancı da bu yayın organlarına aittir" dedi.

Nedim Şener’in basın yayın kuruluşlarına ilişkin eleştirisine cevap veren Özgür Gündem gazetesi editörü Bayram Balcı, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğüne geçtiğimiz Şubat ayında yaptıkları başvurunun reddedildiğini, Özgür Gündem gazetesinin Türkiye’de bir gazete olarak bile görülmediğini söyledi.

SİYASİ OTORİTE NASIL SEN GAZETECİSİN SEN DEĞİLSİN DİYEBİLİR?
Ayşenur Arslan ise Raporun Türkiye’deki mevcut durumu olduğu gibi ortaya koyduğunu, eksik olabileceğini ancak fazla olmadığını söyledi.

CPJ’nin raporunun Türkiye’de bir değişime neden olup olamayacağı konusunda da "Görüldüğü kadarıyla Avrupa Birliği İlerleme Raporunu, çöpe atan Ak Parti yönetimi bu raporu da çok ciddiye almayacak gibi görünüyor" dedi

Ali Babacan’ın "Sarı basın kartları bile yok" ifadesini de sert bir dille eleştiren Arslan "Bir devlet, bir siyasi otorite nasıl olurda ’sen gazetecisin, sen değilsin’ diyebilir. Dünyanın hiçbir ama hiçbir yerinde böyle birşey söz konusu değil" dedi.