Kentsel dönüşüm kanun teklifi kabul edildi

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başladı...

“Kentsel Dönüşüm Yasası” olarak da bilinen ve kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylama sonucu kabul edildi.

Kentsel dönüşüm teklifinde, afet riski altındaki alanlarla bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde kentsel dönüşüm uygulamalarını yürütecek olan ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Kentsel Dönüşüm Başkanlığıyla ilgili düzenlemeler bulunuyor.

2 milyon acil dönüştürülmesi gereken konut

Yasalaşan kanunla, ülke genelinde bulunan 6 milyonu riskli, 2 milyonu acil dönüştürülmesi gereken 36 milyon bağımsız bölüm kentsel dönüşüme giriyor..

Üçte iki çoğunluk, salt çoğunluğa dönüşecek

Mevcut yasaya göre, kentsel dönüşüm kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Teklif, bu oranın salt çoğunluğa düşürülmesini öngörüyor.

Böylece kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu ile karar alınabilecek.

Düzenlemeyle hızlı sonuç alınacak

Kentsel dönüşümde hızlı sonuç alınması amacıyla hazırlanan kanun teklifinde, Tebligat Kanunu'ndan kaynaklı gecikmeleri engelleyecek düzenlemeler de yer alacak.

Ayrıca teklif, mahkeme süreçlerinin kısaltılmasına, bilirkişi sürelerinin düşürülmesine ilişkin düzenlemeleri kapsayacak.