Kemal Öztürk'ten malumun ilanı: Gazete tirajlarının hiçbiri gerçek değil!

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, Basın İlan Kurumu'nun yerel ve ulusal gazetelere sağlamış olduğu finans desteğinin, Türkiye'deki gazeteciliğin gelişmesine engel olduğunu söyledi.

Habertürk gazetesi yazarı Kemal Öztürk, Basın İlan Kurumu'nun yerel ve ulusal gazetelere sağlamış olduğu finans desteğinin, Türkiye'deki gazeteciliğin gelişmesine engel olduğunu söyledi. Öztürk, dijitalleşmenin tüm toplumu sarmış olduğu bir dönemde insanların artık basılı gazete okumayı tercih etmediklerini belirterek, BİK'in sadece basılı gazetelere sağlamış olduğu finansal desteğin de gazetelerin tam olarak dijitale geçme sürecini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Kemal Öztürk, bugün 60 yaşını dolduran BİK'in kuruluş misyonunun artık geçerli olmamasına dikkat çekerek, gazeteleri sübvanse etmesinin onları geliştirmek yerine tam aksine tembelleştirdiğini söyledi. BİK'in her yıl gazetelere sağlamış olduğu 467 milyon TL'yi dağıtmadığı takdirde yerel gazetelerin % 80'i ile ulusal gazetelerin %60'ının kapanma riski bulunduğunu belirten Öztürk, bugün devletin gazeteleri sübvanse etmesinin sektörün gelişmesine engel olduğunu ve rekabetin ortadan kalktığını ifade etti.

İşte o yazı...

“Devletin gazeteleri” derken, birçok insanın aklına hemen Resmi Gazete gelmiştir. Ama kastım o değil.

Resmi Gazete 2018 yılında kağıda basımı durdurdu. Sadece dijital olarak yayınlanıyor. Birçok kişi bunun farkında değil çünkü zaten kağıda basılı halini okumuyordu kimse. Tirajı 2 bine kadar düşmüştü. Herkes dijitalden okuyordu.

“Devletin gazeteleri” derken kast ettiğim başka bir şey.

Aslında devlet ülkede birçok gazeteyi finanse ediyor. Resmen olmasa da, fiilen sahibi konumunda neredeyse.

Anlatayım.

Yazının devamı için tıklayın...