"KARAMEHMET DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KULLANMIŞTIR!.." TMSF'NİN ŞİKAYETİ SAVCILIKTAN DÖNDÜ!..

TMSF'nin, Mehmet Emin Karamehmet hakkında yaptığı şikayet savcılıktan döndü.

Savcı, TMSF'nin bazı medya organlarında yayımlanan haberlerde Fon'a yönelik hakaret ve iftirada bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi olduğu Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in düşünce özgürlüğünü kullandığına kanaat getirdi. Savcı, TMSF'nin şikayetinde "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.


Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan dava dilekçesinde, Fon tarafından el konulan İnterbank A.Ş'nin eski hakim ortağı ve protokol borçlusu Mehmet Emin Karamehmet'in 3 Haziran 2009'da bazı yazılı ve görsel medya organlarında yayınlanan "Karamehmet 7 yıl sonra konuştu" ve "Varlığım Türk devletine armağan olsun" başlıklı haberlerde TMSF yönetimini kastettiği belirtildi.


Dilekçede Karamehmet'in, ''Borcumu hesaplarken bile adil olmadı, kendini bağlayan yasalara uymadı, bizi tehdit ettiler, bu uygulamaların ne kadar zalimce olduğu belki 20 yıl sonra anlaşılacak ve tartışılacak, nasıl ki bugün artık 12 Eylül'ü, Kenan Evren'i tartışıyoruz, belki bir 20 yıl sonra da TMSF'nin zalimliklerini tartışabileceğiz'' şeklinde beyanlarda bulunduğu belirtilerek, hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davasının açılmasına karar verilmesi istendi.


TMSF'nin avukatları tarafından verilen dilekçede, Karamehmet'in beyanlarının, töhmet altında bırakıcı, müstehzi, onur ve saygınlığı zedeleyici, kişilik haklarına saldırı vasfını haiziyeti tartışmasız olduğu gibi kamu adına kovuşturulması gerekliliği de vurgulanarak şüpheli hakkında soruşturma yapılması istenmişti.


"KARAMEHMET DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KULLANMIŞTIR"
TMSF"nin şikayetini inceleyen Şişli Cumhuriyet Savcısı Hasan Bölükbaşı, Karamehmet'i ifade vermeye çağırdı. Avukatı Deniz Ketenci ile birlikte savcıya ifade veren Karamehmet, hakaret etmediğini, eleştirel boyutta açıklamalar yaptığını savundu. Savcı, ifadenin ardından soruşturma dosyasında sövme kastıyla yani aşağılama ve küçültme kastıyla sarfedilmiş bir söz bulunmadığına, şüphelinin bir serzenişte bulunduğuna ve kullanılan sözlerde hakaret bulunmadığına kanaat getirdi.


Savcı Karamehmet'in Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 25. maddesinde düzenlenen düşünce ve kanaat özgürlüğü kapsamında düşünce açıklama niteliğinden ve eleştiri sınırları içinde kalan yazıda suç unsurlarının oluşmadığına da dikkat çekti. Tüm bu gerekçelerden sonra savcı Karamehmet hakkında "Kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi.


TMSF'DEN KARAMEHMET'İ SUÇLAYAN AÇIKLAMA
TMSF, Karamehmet'in "Borç benim değildi" beyanına bir açıklamayla da karşılık vererek şu görüşlere yer vermişti: ''Sayın Karamehmet'in bugün 'benim değildi' dediği borcun, Çukurova Grubu şirketlerinin İnterbank'tan kullandığı 250 milyon dolarlık kredilerden kaynaklandığı kamuoyunun ve ilgililerin malumudur.


İnterbank operasyonu ile bankayı satan grup 250 milyon dolarlık borçtan kurtulurken, alıcı grup ise bankaya para ödemeden sahip olmuştur. Böyle bir satışın hukukiliği ve ahlakiliği elbette sorgulanacaktır. TMSF, bu usulsüz işlem ile ilgili olarak hem alıcı hem de satıcıya karşı gerekli yasal işlemleri başlatmıştır.


Burada eleştirilen, yapılan bu dolambaçlı işlemle kamuya yüklenen yaklaşık 400 milyon dolarlık yükün neden görmezden gelinmediği ve TMSF'nin bu işin peşine niye düştüğüdür. Oysa bu işlemden dolayı taraflar hakkında işlem yapılması, TMSF'nin bir tercihi değil, yasal görevidir. Bu görev ve sorumluluğun yerine getirilme kararlılığını 'tehdit' olarak tanımlamak, geçmişte yapılan usulsüz ve dolaylı işlemlerden dolayı hesap sorulmasına duyulan bir tepkinin ifadesidir."


Gazeteport