Kanunsuz yıkımda onlarca hayvanı öldürdüler! Mahkeme kararını takmadı…

Ölüm villalarıyla Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Büyükçekmece Belediyesi, 2022 yılında kendisine ait olmayan arazide yaptığı yıkımda onlarca hayvanın ölümüne neden oldu. Mahkeme, 31 Kasım 2023’te hayvanların öldürüldüğü yıkım işleminin hukuka aykırı buldu. ‘Mahkeme her zaman doğru karar vermez’ diyen belediye yetkilileri ise araziyi boşaltmıyor. Vatandaş, belediyenin yerini boşaltması için kaymakamlık ve CİMER’e başvurdu.

Temelsiz kaçak villalar nedeniyle operasyon yapılan Büyükçekmece Belediyesi’nde yeni skandal. R.K. isimli bir vatandaş, 20 yıldır kullandığı hazine arazisi üzerine onlarca meyve ağacının da olduğu bir hobi bahçesi yaptı. Hobi bahçesi içerisinde bir tane de ofis olarak kullanılan baraka tarzı bir yapı bulunuyordu.

R.K., hazineye ait olan arazide yaptığı barakaya Yapı Kayıt Belgesi aldı. İşte ne olduysa ondan sonra oldu. Belediye, devlet tarafından verilen Yapı Kayıt Belgesi’ni hiçe sayarak burayı yıktı. İçerisinde köpek, tavuk gibi onlarca hayvan yıkım sırasında enkazın altında kalarak hayatlarını kaybetti. Mahkeme, olaydan 1.5 yıl sonra belediyenin yaptığı yıkımı hukuksuz buldu.

2022’DE YIKILDI 2023’TE HUKUKA AYKIRI BULUNDU!

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Beşinci Ceza Dairesi, Büyükçekmece Belediyesi’nin 2022 yılında yaptığı yıkımı 31 Kasım 2023 tarihinde yapılan karar duruşmasında hukuka aykırı bulundu. Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Park ve Bahçeler, Pınartepe Mahallesi,1850 ada, 2 parselin doğusunda bulunan 0/park alanında bulunan işgallerin 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümleri gereğince kaldırılması Zabıta Müdürlüğünden istenilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı, işleme konu yapılar için, 25.06.2019 tarihli Yapı Kayıt Belgesinin düzenlendiği anlaşılmaktadır. Yukarıda aktarılan düzenlemelere göre, 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 18. Maddesi uyarınca işlem tesis edilebilmesi için yapının tamamının izinsiz olarak belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere veya üçüncü bir özel veya tüzel kişiye ait arazi veya arsa üzerinde yapılmış olması gerekmektedir. İstanbul Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yazılan yazılara göre, yapı kayıt belgelerinin aktif durumda olduğunun belirtildiği, dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yapı kayıt belgesinin aktif bulunduğu anlaşılmakla, bu tarih itibariyle "izinsiz yapı" olarak addedilmesi mümkün bulunmamaktadır.

YIKIMIN HUKUKA UYARLILIĞI BULUNMAMAKTADIR!

Yapı kayıt belgelerinin düzenlenmiş olduğu, işlem tarihinde aktif olduğu dikkate alındığında, bu yapılar yönünden 775 sayılı Yasanın 18. maddesinin uygulama koşullarının bu aşamadan sonra kalmayacağı dikkate alındığında, 775 sayılı Yasanın 18. maddesi uyarınca işlem tesis etme olanağı kalmayan yapı hakkında anılan madde uyarınca tesis edilen yıkım işleminde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Öte yandan; söz konusu yapılar hakkında koşullarının bulunması durumunda 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi uyarınca gerekli prosedür izlenerek işlem tesis edilebilmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır’ denildi.

MAHKEME KARARINA UYMUYOR!

Belediye, Bölge İdare Mahkemesi’nin geçtiğimiz yıl sonunda verdiği karara uymamakta direniyor. R.K., mahkeme kararını arazi üzerinde bulunan kulübeye astı ancak belediye burayı terk etmemekte kararlı.

MedyaRadar’a konuşan R.K., ‘Bu arazi 20 yılı aşkın süredir üzerime kayıtlıdır. 11 yıldır belediye tüm birimlerinin de daima geldiği, bildiği ve ofisimin de olduğu yerim bir sabah ansızın yıkıldı. Hukuksuz bir şekilde yıkıldı. Hayvanlarım hunharca öldürüldü. Yüzlerce meyve ağacı ve süs ağacı kepçeyle kırıldı. Burası adeta belediye tarafından gasp edildi. İdare mahkemesine dava açtım ve kazandım. Ancak belediye mahkeme kararını hiçe sayıyor. Boşaltmaları için gittiğimde buradaki yetkililer "mahkemeler hep doğru mu karar verir" diyerek beni azarladı. Sözde, halka verilmek üzere parselasyon yaptı. İçine fırın ve kameriye yaptı. Yaptıkları kameriye de ansızın çöktü, halkın milyonlarca parası harcanarak yapılan parke taşları söküldü. Yapılan işlemler hukuksuz olduğu gibi, insanların can güvenliğini de tehlikeye atmıştır. Su havzasındaki Villalara temelsiz izin veren belediye, vatandaşın izinli binasını yıkmış yerinden etmiştir. Hayvanları öldürdüğüne dair savcılığa suç duyurum bulunmaktadır. Bu yerimi iade etmeleri için kaymakamlığa ve CİMER’e başvurum bulunmaktadır’ dedi.