Kanser tedavisinde çığır açan gelişme
Koronavirüse karşı geliştirdikleri aşıyla bilinen BioNTech şirketi, kanser ilacı alanında da çalışmalarını hızlandırdı. BioNTech kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, kansere karşı geliştirilen ilacın hastalara ulaşma süreci için tarih verdi. Cesaret verici gelişmelerin olduğunu belirten Şahin, "2026 yılından itibaren ilaçları hastalara sunabileceğiz" dedi.
Koronavirüs salgını döneminde mRNA teknolojisiyle virüse karşı geliştirdikleri aşıyla dünya çapında üne kavuşan BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, kanserle mücadelede umut verdi.
Uzun yıllardır eşi Prof. Dr. Özlem Türeci ile başta bağırsak kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde çalışan Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri ilaçların 2026 yılından itibaren piyasaya sürülebileceğini söyledi.
"İLAÇLARI 2026'DAN SONRA SUNACAĞIZ"
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Şahin, akciğer, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı geliştirdikleri ilaçların deneme süreçlerinin devam ettiğini belirterek "Cesaret verici gelişmeler var. Önümüzdeki iki yılda yeni deneme süreçlerine geçeceğiz. Ardından gerekli mercilerden alacağımız onay sonrasında, 2026 yılından itibaren ilaçları hastalara sunabileceğiz" diye konuştu.
Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre; ilaçların vücudun kansere karşı kendi savunma reaksiyonunun güçlendirilmesini hedeflediğini söyleyen Prof. Şahin, COVID-19 pandemisi sonrasında çalışmalarının yüzde 80’inini kanserle mücadeleye ayırdığını da ekledi.
KOVİD-19 AŞISIYLA DÜNYADA NAM SALDILAR
Şahin ve Türeci geçen aylarda 2030 yılına kadar kanser alanında tedavi edici aşı üretebileceklerini de açıklamıştı. Şahin-Türeci çifti ve şirketleri BioNTech, Covid-19 salgınının başlamasından kısa süre geliştirdikleri ve büyük bir hızla izin alınarak, piyasaya sürülen mRNA aşısıyla tüm dünyada tanınmıştı. Dünya çapında bir buçuk milyardan fazla insan bu aşıdan olmuştu.