KANALLARA CEZA RTÜK'TEN DEĞiL YSK'DAN!

RTÜK, referandum startından bu yana YSK'ya 10 kanalı rapor etti. Şimde top YSK'da...

Referandum sürecinde 93 radyo ve televizyonu takip eden RTÜK, referandum startından bu yana YSK'ya 10 kanalı rapor etti. Şimde top YSK'da...

KANALLARA CEZA RTÜK'TEN DEĞiL YSK'DAN

Referandum öncesi ‘Evet’çi ve ‘Hayır’cı kanallarla ilgili yazıma RTÜK’ten açıklama geldi.
“3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’un, ‘Seçim dönemlerinde yayınlar’ başlıklı 32’nci Maddesi’ne göre, seçim dönemlerindeki yayınlara ilişkin usul ve esaslar kanunla Yüksek Seçim Kurulu’na verilen yetkiler çerçevesinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından düzenlenir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, radyo ve televizyonların seçim dönemlerindeki yayınlarını Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları doğrultusunda izleyip değerlendirir.”

İzleme raporları RTÜK görüşü ile YSK'ya verilir
“RTÜK, seçim veya halk oylaması dönemlerinde YSK’nın belirlediği yayın ilkeleri çerçevesinde, yayın ihlali tespit edilsin veya edilmesin, uzmanlar tarafından hazırlanan tüm izleme raporlarını, Üst Kurul’un görüşüyle birlikte, Yüksek Seçim Kurulu’na gönderir. Kuruluşlara müeyyide uygulanıp uygulanmamasına ise Yüksek Seçim Kurulu karar verir.
Aynı şekilde seçim döneminde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından izlenecek ülke çapında yayın yapan radyo ve televizyonların listesini de yine Yüksek Seçim Kurulu belirler.”

93 RADYO VE TV İZLENİYOR
YSK’nın 05/06/2010 tarih ve 2010/354 sayılı kararıyla 29/06/2010 tarih ve 407 sayılı kararı kapsamında, RTÜK, içinde bulunduğumuz halk oylaması döneminde ülke çapında yayın yapan toplam 93 radyo ve televizyonu takip ediyor. Bu bilgileri YSK'ya kendi görüşünü de belirterek raporluyor. Ama YSK, RTÜK'ün olumlu ya da olumsuz notuna kendi karar veriyor ve hatta tersi karar da çıkabiliyor.

BİR HAFTADA 10 RAPOR
Bana gelen bilgilere göre, RTÜK referandum startından bu yana YSK'ya 10 kanalı rapor etti. Bu kanallar arasında CINE5, Ulusal Kanal, Halk TV, Samanyolu Televizyonu, Samanyolu Haber yer alıyor. Ağustos ayında bu sayının daha da artması bekleniyor. Şimdi YSK, rapor edilen kanallar hakkında bir ihlalin olup olmadığına karar verecek. Yani top YSK'da...


Sina KOLOĞLU / MİLLİYET