KANAL 7'YE BÜYÜK ŞOK!..ZAHİT AKMAN NE YAPACAK?

Mahkeme kararına rağmen bir tekzibi yayınlamayan Kanal 7'e şok ceza geliyor.


Deniz Feneri soruşturmasına da konu olan Kanal 7 TV'ye büyük ceza geldi. Kanal 7'nin mahkeme kararına rağmen bir tekzibi yayınlamadığı ve bu nedenle 3 aya kadar reklam gelirlerine el konulması ve 900 bin liraya kadar da para cezası verilmesi öngörüldü. Kanal 7'nin reklam gelirlerine kaç gün süreyle el konulacağına RTÜK, para cezası miktarına ise mahkeme karar verecek.

Kanal 7'nin tüm itirazları reddedildiği için bir dönem bu TV'de yöneticilik yapan RTÜK Başkanı Zahit Akman'ın da cezayı uygulamaktan başka seçeneği bulunmuyor. Ancak RTÜK'ün, Kanal 7'den savunma isteyerek, ceza miktarını bu savunma çerçevesinde belirleyeceği öğrenildi.

ERYILMAZ MAHKUM ETTİRDİ
Edinilen bilgiye göre, 6 Ekim 2008 gecesi Kanal 7'de, CHP'li Çankaya eski Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'a ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı yayınlanarak, Eryılmaz ile ilgili yorum yapıldı. Eryılmaz'ın avukatı Muzaffer Yılmaz da, bu yorumun müvekkilinin kişilik haklarına saldırı olduğunu ve küçük düşürücü nitelik taşıdığını belirterek, Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesinden tekzip kararı aldırdı. Kanal 7 ise Asliye Ceza Mahkemesine itirazda bulundu ancak itirazı reddedildi.

RTÜK RAPORU DA CEZA İSTEDİ
Tekzip metni yayınlanmak üzere 22 Aralık 2008 tarihinde Kanal 7'ye tebliğ edildi. Ancak Kanal 7, RTÜK kanununda açık hüküm bulunmasına rağmen tekzibi yayınlamadı. Bunun üzerine Avukat Muzaffer Yılmaz, RTÜK'e başvurarak yasanın işletilmesini ve Kanal 7'ye kanundaki cezaların verilmesini istedi.

RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi de Eryılmaz'ın başvurusunu haklı buldu. Bu konuda hazırlanan raporda, tekzip metnini kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen yayınlanmadığı belirtilerek '' Kanalın sorumlu en üst yayın yöneticisi ile kuruluşun sahibi olan anonim şirketin Yönetim Kurulu Başkanı hakkında 3 bin günden 9 bin güne kadar adli para cezası verilmelidir. Ayrıca üç aya kadar gelir getirici yayın yapma yasağı verilebilir'' denildi.

RTÜK değerlendirmesi kapsamında 900 bin liraya kadar olan para cezasının ne miktar uygulanacağına mahkemece karar verilecek. Reklam gelirlerine el konulması biçimindeki yaptırımın kaç gün olacağına ise RTÜK karar verecek. Bu süre 5 gün ile 3 ay arasında değişebiliyor.(Gazeteport)

changeTarget(document.getElementById("news_content"))