KANAL 1 200 MİLYON DOLAR HARCANMASINA RAĞMEN NEDEN BAŞARISIZ OLDU?..

Fatih Altaylı'nın kötü yöneticiliğini ve hormonlu egosunun katkılarını bir tarafa bırakırsak Kanal 1 neden başarısız oldu?

Fatih Altaylı'nın kötü yöneticiliğini ve hormonlu egosunun katkılarını bir tarafa bırakırsak Kanal 1 neden başarısız oldu?



Yıllardır rating, AGB, RTÜK-AGB bağlantısı üzerine yazarım. Rating sisteminin ne olduğunu anlatmaya çalışırım, TV kanallarının rating sistemi üzerinden nasıl battığı, çıktığı, izleyicinin maskarası olduğu konusunda örnekler veririm; televizyon yöneticileri söylediklerimi kulak arkası ederler (Kanal D, Show, ATV, Star değil kuşkusuz. Onlar sistemin ilk ve kalıcı ürünleri oldukları için hallerinden oldukça memnunlar...)

Yazdıklarımın da hem kuramsal hem pratik bir tabanı vardır. Çünkü tam 11 yıl AGB'nin mutfağında denetçi olarak çalıştım. Azerbaycan ve Kazakistan gibi iki ülkenin günlük yöntemiyle tutulan ratinglerini de yıllarca denetledim.

RTÜK'ün ilke olarak ölçüm işine karışmasına karşıyımdır. Ancak mümkün olduğunca AGB'nin olasılığa dayalı örnek seçiminden ve uluslararası ölçüm kurallarına uymasından yanayımdır. Bu nedenle "bağımsız" denetçi olsa da RTÜK ya da özerk başka bir kuruluş tarafından yapılacak bir dış denetime de sıcak bakarım...

En son rating kurbanı Kanal 1 oldu. Yaptığı yatırımın karşılığını alamadığı, reklam gelirlerini arttırmadığı için ratinglerden çıkma kararı aldı, dış yapımlarını durdurdu, işten adam çıkarmaya başladı.

Fatih Altaylı'nın kötü yöneticiliğini ve hormonlu egosunun katkılarını bir tarafa bırakırsak, Kanal 1 200 milyon dolara yakın bir para harcamasına rağmen "total tüm günde" % 5 - % 7 arasında bir izlenme payında kaldı, reklam gelirlerinde de asla bu kadar oranda para alamadı, çünkü rating sistemi "kazanan hepsini alır" sistemi üzerine kuruludur. Her şey öndekilerin hesabına artı olarak yazılır.

15 yıldır bu sistemin kemikleşmiş kazananları da Kanal D, Star, ATV ve Show TV'dir. İlk dört yaklaşık % 55-60 izlenme payı ile reklam gelirlerinin % 75-80'ini alırlar. Geri kalan yüzlerce kanal da % 25 içinde debelenir.

Örneğin bu yıl TV pastası 2 milyar dolara çıkacak görünüyor. Kanal D 500, Show , 400, Star 350 ATV 350 milyon dolar ciro yapsa 1.6 milyar dolar dört kanal yapar. Kanalların şu anda teorik olarak günde dört saat, yani 240 dakika, yani 14400 saniye yani yılda 5 milyon 256 bin saniye hareketli reklam yeri pazarlayabildiklerini biliyoruz.

Kabaca baktığınızda bu dört kanalın ortalama reklam saniye fiyatı 75 ile 100 dolara gelir. Şu anda orta ve altlarda yılda 5 milyon dolar ciro yapan kanallar olduğuna göre onların reklam saniye fiyatı ise 1 dolardır. Şu andaki rating sisteminin ürettiği yapı budur... Bir yanda 1 dolar, diğer yanda 100 dolar.

Rating sisteminin ürettiği yapı ilk sıradaki Kanal D'nin yeni yayın dönemindeki programlarda gizli.

Yaprak Dökümü, Annem, Arka Sokaklar, Binbir Gece, Yol Arkadaşım, Kavak Yelleri, Asi isimli diziler geçen seneden devam edecek. Akasya Durağı, Düğün Şarkıcısı, Gece Gündüz, Küçük Kadınlar isimli diziler bu yazdan devam edecek..Aşk-ı Memnu ve Aşk Yakar iki yeni dizi... Tam on üç dizi... Bir Beyaz Show, bir de Okan Bayülgen'in Disco Kralı... Prime Time bitti.

Gündüz yayınında da Seda Sayan ve Esra Ceyhan... Oldu sana Cinlop gibi eğlence kanalı...

Geçen sene de farklı değildi... Bu sistem devem ederse seneye de farklı olmaz...