Kamuya iş yapan inşaat firmaları zorda: Batıyoruz

Korkusuz gazetesi yazarı Barış Yarkadaş, bugünkü köşesine, tv100’deki bir programa katılan Türkiye İnşaat Mühendisleri İşveren Sendikası Genel Başkanı Servet Arslan'ın sözlerini taşıdı.

Kamuya iş yapan inşaat firmalarının zorda olduğunu söyleyen Servet Arslan'ın sözlerini köşesine taşıyan Barış Yarkadaş, inşaat sektörünün sorunlarına dikkat çekti.

Barış Yarkadaş'ın köşe yazısından ilgili kısım şöyle;

AÇIK AÇIK SÖYLEDİ

Önceki gün TV 100’deki bir programa katılan Türkiye İnşaat Mühendisleri İşveren Sendikası Genel Başkanı Servet Arslan, kamuya iş yapan inşaat firmalarının içinde bulundukları ‘çıkmazı’ açık bir dille anlattı. İstihdamın yüzde 7’sini karşıladıklarını belirten Arslan, “Bu demagojik bir durum değil. Batıyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRI

Servet Arslan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kendilerine tanınan “Yüzde 15’lik tasfiye hakkı’’nın sektörün gerçekleriyle uyumsuz olduğunu belirtti. Arslan, “Bu karar, işe yeni başlayanlara tasfiye hakkı veriyor ama her türlü riski üstlenmiş olan büyük firmaların kurtulma şansını yok ediyor. Adil bir tasfiye hakkı istiyoruz’’ dedi. Arslan, sadece iktidarın değil, muhalefet partilerinin de konuya ilgi göstermesini istiyor.

6 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA

İstihdamın yüzde 7’sini karşıladıklarını belirten Servet Arslan, cumhurbaşkanlığının tasfiye kararına ilişkin yeni bir değerlendirme yapmasının şart olduğunu vurguluyor. Yaklaşık 6 milyon kişinin bu sektör sayesinde yaşamını sürdürdüğünü de vurgulayan Arslan, “250 sektör ile doğrudan ticari ilişki içindeyiz. Bu gerçekler göz önüne alınmalı’’ çağrısında bulunuyor.

İnşaat maliyetlerindeki artışları kalem kalem açıklayan Arslan, “Yeni yılın başından bugüne demire yüzde 45, çimentoya yüzde 50, mazota yüzde 80 zam geldi. Bu şartlar altında inşaatları ucuza mal edebilmek mümkün değil’’ ifadesini de kullanıyor.

İKTİDAR RÜYA GÖRÜYOR

Sizin de gördüğünüz üzere, yanlış ekonomi politikaları yüzünden artan maliyetler, işçiyi de işvereni de büyük bir cenderenin içine almış durumda. İktidar ise bu gerçeklere rağmen, hâlâ büyüme masalları anlatıyor.

Yazının tamamını okumak için tıklayın