KAHRAMANLARA VERGİ ŞOKU!.. 23 MİLYON TL CEZA NEDEN KESİLDİ?

Dünya üçüncüsü A Milli Takım futbolcularına toplam 23 milyon TL ceza kesildi.

2002´de tarihi bir başarıya imza atan ay yıldızlılar, 368´er bin liralık primin vergisini ödemedikleri gerekçesiyle ağır bir cezayla karşı karşıya kaldılar.


2002 yılında Güney Kore ile Japonya´da yapılan Dünya Kupası´nda üçüncü olarak tarihi bir başarıya imza atan A Milli Futbol Takımımız´a vergi cezası şoku... Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen ay yıldızlılarımız, aldıkları 368´er bin lira primin vergisi ödenmediği gerekçesiyle toplam 23 milyon liralık ceza ile karşı karşıya kaldı.


Beşiktaş Vergi Dairesi ile Futbol Federasyonu arasında 7 yıldır yapılan görüşmeler olumsuz sonuçlandı. Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu´nun arabuluculuğu da sonuç vermedi. İş, mahkemelere düştü.


Vergi dairesi kabul etmedi


Futbolcuların vergi serüveni 7 yıl önce başladı. Futbol Federasyonu, ay yıldızlı futbolculara şampiyona sırasında önce 75´er bin, sonra da 118´er bin liralık olmak üzere ikişer adet çek verdi. Türkiye´ye gelindiğinde ise bu kez 175´er bin liralık birer adet çek kesildi. Federasyon, 368 bin liralık bu tutarın, vergilendirilmiş olduğunu bildirdi. Nitekim vergi ödenmesi konusunda herhangi bir işlem yapılmadı. Gerekçe olarak da, FIFA´nın başarı primi diye Futbol Federasyonu´na verdiği 9 milyon İsviçre Frangı´nın, Güney Kore ve Japonya´da vergisinin yatırıldığı gösterildi.


Ancak Beşiktaş Vergi Dairesi üç ay sonra yaptığı incelemede, "FIFA tarafından yatırılan vergi, o ülkelerdeki mevzuat kapsamındadır. Gelir Vergisi Kanunu´na göre, futbolcuların aldığı bu primlerin Türkiye´de de vergilendirilmesi gerekiyor. Güney Kore ve Japonya´da hesaplanan vergilerin Türkiye´de hesaplanan vergiden düşülmesi, kalan kısmın da ülkemizde ödenmesi şart. Bu şekilde yapılan uygulama sonucu iki kez vergilendirmenin önüne geçilir" saptamasında bulundu.


Uzlaşma komisyonu çözemedi


Yapılan hesaplar sonucu da 4 milyon 356 bin 323 lira için, 213 sayılı Vergi Usül Kanunu´nun 30. maddesine göre vergilendirmeye gidilmesi gerektiği vurgulandı.


Aradan yıllar geçmesi ve konunun çıkmaza girmesi üzerine, geçen yıl Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu devreye sokuldu. Komiyon, cezayı faizi ile birlikte 8 milyon 172 bin lira olarak belirledi. Ancak Beşiktaş Vergi Dairesi bunu kabul etmedi. Bunun üzerine Futbol Federasyonu, vergi mahkemesi nezdinde dava açtı. Mahkeme de duruşmada miktarı 22 milyon 972 bin 443 lira olarak belirledi.


Zaman aşımına girmiyor


Tahakkuk işlemlerinin 2002´de başlaması nedeniyle, 5 yıllık zaman aşımı sürecinin bu kapsamın dışında kalacağı belirtildi.


VERGİ tahakkuk işlemlerinin 2002 yılında başlaması nedeniyle 5 yıllık zaman aşımı sürecinin bu konu kapsamına girmediği de belirtildi.


Madalya almışlardı


Üçüncü oldukları 2002 Dünya Kupası finalleri sonrası adeta milli kahraman ilan edilen A Milli Takım futbolcuları, Bakanlar Kurulu´nun onayı ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer´in takdiri ile teknik direktör Şenol Güneş ve yardımcılarının yanı sıra dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy´la birlikte Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişlerdi.


Dava olumsuz sonuçlandığı taktirde, ´Üstün Hizmet Madalyası´ alan tüm futbolcular, vergi cezası ödemek durumunda kalacak.


Korkmaz: Ceza bize yansımaz


7 yıl önce 368´er bin lira prim alan A Milli Takım futbolcuları, bu süreç içerisinde bilgilendirilmedi. Futbolcular, gelişen olaylardan da haberdar olamadı. Şampiyonada takım kaptanlığı yapan Bülent Korkmaz, "Bu gelişmeleri bilmiyordum. Ben de yeni duydum. Şaşırdım. Primimizi aldık; ama bunun vergisinin ödendiğini sanıyorduk. Yine de bu cezanın bize yansıyacağını tahmin etmiyorum" dedi.


İşte primden yararlanan 26 futbolcu


1-Rüştü Reçber


2-Ömer Çatkıç


3-Zafer Özgültekin


4-Bülent Korkmaz


5-Emre Aşık


6-Fatih Akyel


7-Ümit Özat


8-Alpay Özalan


9-Ergün Penbe


10-Abdullah Ercan


11-Tayfur Havutçu


12-Hakan Ünsal


13-Emre Belözoğlu


14-Okan Buruk


15-Ümit Davala


16-Yıldıray Baştürk


17-Mustafa İzzet


18-Hakan Şükür


19-Arif Erdem


20-Hasan Şaş


21-İlhan Mansız


22-Nihat Kahveci


23-Tugay Kerimoğlu


24-Serhat Akın


25-Cihan Haspolatlı


26-Metin Aktaş


Sorumluluk federasyonda / Şükrü KIZILOT


FUTBOLCULARDAN alınması gereken bu vergi, Futbol Federasyonu´ndan isteniyor. Nedenine gelince... Vergi Usül Kanunu´nun 11. maddesine göre, vergiyi yatırması bakımından Futbol Federasyonu sorumlu tutuluyor.


Futbol Federasyonu, mahkemeyi kaybedince bu ceza futbolculara yansıyabilir mi? Böyle bir durum beklenmiyor. Bunun için Futbol Federasyonu, futbolcuları bu vergiyi ödemeye yazılı olarak çağırması ve her biri için dava açması gerekebilir. Bu olay şu anda İstanbul Vergi Mahkemesi´nde. Futbol Federasyonu kazanırsa sorun yok, kaybederse ödeyecek. Kesilen vergi ve cezalar, Futbol Federasyonu tarafından şu ana kadar Beşiktaş Vergi Dairesi´ne yatırılmadı. Nedenine gelince... Vergi mahkemesinde dava açılması, verginin tahsilatını durduruyor. Yani mahkeme sonuçlanıncaya kadar ödeme mecburiyeti yok. Ancak, faiz işlemeye devam ediyor.


Temyiz hakkı var


Vergi mahkemesinde dava federasyon aleyhine sonuçlanırsa, Futbol Federasyonu´nun önünde hukuk yolu olarak Danıştay´a 30 gün içinde temyiz davası açma hakkına sahip bulunuyor. Ancak Danıştay´a başvurmak, ödemeyi durdurmuyor. Futbol Federasyonu´nun, bu parayı ödemesi gerekiyor.


Futbol Federasyonu, bütün yargı yollarının tükenmesi ve hepsinin olumsuz sonuçlanması halinde, futbolculardan sadece vergiyi isteyebilir. İstenen rakamın büyük kısmı, yaklaşık yüzde 80´i, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden oluşuyor. Bu nedenle Futbol Federasyonu, futbolculardan istese dahi, yüzde 80´ini kendi üstlenmesi gerekiyor. Federasyonun, vergiyi kesip yatırması sorumluluğu ile ilgili cezalar ve faizler, futbolculara yansıtılamıyor. Federasyonun ihmalinin büyük kısmı federasyonun kendisine, küçük kısmı futbolculara intikal edebilir.