Kabine Toplantısı kritik gündemle gerçekleşecek: 3 hafta tam kapanma!

Tam kapanma gündemiyle bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda, koronavirüs mücadelesine ilişkin önemli kararlar alınacak.

İki haftalık kısmi kapanma dönemi bugün sonra ererken, vakaların istenilen seviyeye düşmemiş olması daha sert tedbirleri de gündeme getirdi. Uzmanlar bayramda tam kapanma olmasını savunurken gözler bugün yapılacak kabine toplantısına çevrildi.

Ramazan ile birlikte başlayan kısmi kapanma dönemi bugün sona eriyor. Koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirlere rağmen istenen bir düşüş yaşanmadı. 14 Nisan'da vaka sayısı 60 bini geçerken son açıklanan tabloda vaka sayısı 38 bin 553 oldu. Bayramda tam kapanmanın olup olmayacağı ise merak konusu oldu. Eğer bu karar alınırsa arife gününden Ramazan Bayramı’nın son gününe kadar, yani 12, 13, 14 ve 15 Mayıs tarihlerinde 81 ilin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Bu gelişmeler sonrasında gözler bugün yapılacak kabine toplantısına çevrildi. Toplantının saat 15.30'da başlayacağı belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, perşembe günü toplanan Bilim Kurulu'nun tavsiye kararlarını kabine üyeleri ile paylaşacak. Ramazan ayının geri kalanında ve bayramda tedbirlere nasıl devam edileceğine karar verilecek.

İLK ÖNLEMLERE DÖNÜŞ

Uzmanlar, kapatmanın birinci dalgadaki kararlara dönülmesi anlamına geldiğini ifade ettiler. Buna göre kamu ve özel sektör dahil tüm işyerleri ve tüm işletmeleri kapsayacağı, üretim yapan yerler, marketler, gıda zincirleri gibi daha önce sayılan yerlerin hariç tutulacağı iddia ediliyor. Yeni kararların daha esnek olmasını isteyenler de bulunuyor. 3 haftalık bir sıkı kontrol döneminin ardından, vaka ve ölüm oranlarında önemli bir gerileme ile yaza girilmesinin planlandığı belirtiliyor.

GERİLEME BAŞLADI

Yapılan değerlendirmelerde, 17 Nisan’dan itibaren vaka sayılarının plato çizmeye başladığı, son birkaç günde yayılım hızının düştüğü belirtiliyor. Son birkaç günde iyileşen sayısının günlük vaka sayısının üzerinde seyrettiği, bunun önemli bir kırılma noktası olduğu ifade edildi. Aktif vaka sayısının azalması anlamına gelen bu sonucun önemli olduğu belirtildi. Test-vaka oranında da düşüş gözlemlendi. Yüzde 20’ler civarında olan oran yüzde 16’lara geriledi.