İzzetbegoviç'in yanındaki o isim kim çıktı?
Sözcü Yazarı Rahmi Turan, Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in yanındaki o Türk gazetecinin kim olduğunu yazdı.
Sözcü Yazarı Rahmi Turan bugünkü yazısında savaş muhabirliğinin zorluklarına dikkat çekti ve Yugoslavya’nın dağılması sırasında bölgede görev yapan bir Türk gazeteciye ayrı parantez açtı.
Kanlı çarpışmaları takip için 27 yıl önce Bosna'ya giden ve İzzetbegoviç'le röportaj yapan o ismin İsmail Yılmaz olduğunu dile getiren usta yazar, ikilinin çektirdiği bir fotoğrafı ve olaya ilişkin detayları da yazdı.
İsmail Yılmaz’ın o dönemin ardından hukuk fakültesini bitirdiğini ve başarılı bir avukat olduğunu dile getiren Turan, başarılı avukatın bugün de Sözcü Gazetesi’nin avukatlığını yaptığını söyledi.
İşte Rahmi Turan'ın bugünkü yazısı:
SAVAŞ MUHABİRİ
Savaş muhabiri olmak zordur.
Her an ölümle burun buruna gelebilirsiniz.
Dünya basın tarihi, savaşlarda görev yaparken ölen gazetecilerle doludur.
1974 Kıbrıs Savaşı'nda, yönetmeni olduğum Günaydın Gazetesi'ne servis yapan Anka Ajansı'nın muhabiri Adem Yavuz vurularak şehit edilmiş ve Günaydın Gazetesi'nin en yetenekli muhabirlerinden Ergin Konuksever hain bir Rum kurşunu ile ağır yaralandıktan sonra uzun süren tedaviler sonucu hayata dönmüştü.
Gazeteciler ölüm tehlikesini neden göze alırlar? Okurlarına daha iyi haber ve fotoğraf verebilmek, savaşın vahşetini daha iyi yansıtabilmek için…
★★★
Bunları neden anlatıyorum?
Yukarıdaki fotoğrafta Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin ilk devlet başkanı Aliya İzzetbegoviç'in yanında gencecik bir gazeteci var.
İşte bu genç, o tarihte yönetmeni olduğum Meydan Gazetesi'nin savaş muhabiri İsmail Yılmaz'dır. İstanbul'dan Saraybosna'ya gitmiş, Müslümanların lideri İzzetbegoviç'le savaş karargâhında röportaj yapmıştı.
Bosna Hersek, eski Yugoslavya'yı oluşturan 6 cumhuriyetten biridir. Yugoslavya'nın başında ırkçı Devlet Başkanı Miloseviç vardı…
Bu adam, bağımsızlığını ilan eden Müslüman Bosna Hersek'e karşı etnik temizlik harekâtı başlatınca kanlı bir savaş çıkmıştı.
İnsanlar öldü, evler, camiler, tarihi eserler yıkıldı, Müslümanlar toplama kamplarında işkenceye tabi tutuldu, kadınlar vahşice tecavüzlere uğradı.
İzzetbegoviç direncini kaybetmedi, mücadeleye devam edip Bosnalı Müslümanları bağımsızlığa kavuşturdu.
★★★
Yukarıda, kanlı çarpışmaları takip için Bosna'ya giden genç gazeteci İsmail Yılmaz'ın 27 yıl önce İzzetbegoviç'le çektirdiği fotoğraf görüyor.
O tarihte savaş muhabirliği yaparken aynı zamanda Hukuk Fakültesi'nde okuyan İsmail Yılmaz okulu bitirdikten sonra avukatlığa başladı.
Peki, gazetecilikten koptu mu? Hayır!
O şimdi, Türkiye'nin en yüksek tirajlı gazetesi SÖZCÜ'nün avukatıdır.
4 gün önce ölümünün 16'ncı yılında İzzetbegoviç'i sevgiyle ananlardan biri de o zamanın başarılı savaş muhabiri, bugünün başarılı avukatı İsmail Yılmaz idi, “Nur içinde yat sevgili İzzetbegoviç, mekânın cennet olsun” diyerek saygı duruşunda bulundu. Vefalı olmak güzel bir şey.