İŞTE FATİH SULTAN MEHMET'İN EŞİ!

TRT'de 2013 Ocak'ta ekrana gelmesi planlanan Fatih Sultan Mehmet belgeselinde pek çok bilgi ve belge yayınlanacak.

Bunlardan biri de Fatih'in şehzadelik döneminde dillere destan bir düğünle evlendiği Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızı Sitti Mükrime Hatun'un resmi. Venedik Marciana Kütüphanesi'ndeki Greek Codex (Yunan Antolojisi) içerisinde yer alan resim o dönemde yaşayan bir Ortodoks Rum tarafından çizilmiş. Albümde Sitti Hatun'un erkek kardeşinin resmi de yer alıyor. Belgeselin yönetmeni Kerime Senyücel, Greek Codex hakkında "Kodeks değişik kaynaklardan değişik tarihlerdeki şeylerin bir arada toplandığı kitaplara deniliyor. El yazmaları, minyatürler, haritalar aynı kitabın içinde. 15. yüzyıldan kalma bir Yunan el yazması. Muhtemelen İstanbul'dan gelmiş. İstanbullu bir Ortodoks Rum tarafından yazılmış. Metinlerin çoğu Yunanca, bir kısım Arapça yazılar da var. 2. Beyazıt döneminde Venedik'e gitmiş." diyor. Resimde Sitti Mükrime Hatun, o dönem Anadolu kadın kıyafetleri içinde, bir tahtırevan üzerinde otururken görülüyor.

DÜĞÜNLERİ ÜÇ AY SÜRDÜ

Fatih Sultan Mehmet ile Sitti Mükrime Hatun'un üç ay süren düğünleri tarih kitaplarında ayrıntılı olarak anlatılıyor. 15 yaşına gelen oğlunu evlendirmeye karar veren Sultan II. Murad, Çandarlı Hali Paşa'yla istişare edip Dulkadiroğlu Süleyman Bey'in kızını gelin almayı uygun bulur. Bu amaçla Amasya'dan Hızır Ağa'nın hatunu Elbistan'a dünür gönderilir. Süleyman Bey'in evlilik çağındaki beş kızı, Hızır Ağa'nın hatununun karşısına çıkarılır. Hatun içlerinden beğendiği Sitti Mükrime'nin eline yapışır, Edirne'ye gelip padişaha kızın güzelliğini, edebini, ahlakını, Süleyman Bey'in itaatini anlatır. Hızır Ağa'nın hatunu, Rumeli beylerinin hanımlarıyla yeniden gelin almak için Elbistan'a gönderilir. Alay Gelibolu'ya yaklaştığında Rumeli beyleri ve silahlı askerler karşılamaya çıkarlar. Edirne Sarayı'na inen Sitti Hatun'un beraberinde yüklü bir çeyiz de bulunmaktadır.

Sultan Murad, oğlunun düğününe yönetimi altındaki Türk ve Hıristiyan bey ve idarecilerini davet eder. Davetliler düğün merasimine kıymetli hediyelerle katılırlar. Padişah, gelini için yeniden gösterişli bir çeyiz hazırlar. Düstürnâme-i Enverî'nin verdiği bilgiye göre düğün şevval ayında başlar, zilkade ve zilhicce aylarında devam eder. Konuklara, gelinin Edirne'ye gelen akrabalarına hediyeler verilir. Alimlere ve dervişlere ihsanda bulunulur. Âşıkpaşazâde Tarihi'nde Derviş Ahmed Âşıkî bu düğünü anlattıktan sonra şu notu da düşüyor: "Bu âlemde maksud birkaç nesnedir; oğulu evermek, kızı çıkarmak, dünyadan âhirete iman ile gitmek. Şimdi bu Sultan Murad'a nasip oldu."

Dulkadiroğlu Beyi'nin kızı olduğu için Sitti Şah Sultan adıyla anılan Sitti Mükrime Hatun hayırseverliği ile de tanınıyor. Kabri Edirne'de kendi yaptırdığı Sitti Şah Sultan Camii'nin avlusunda yer alıyor.

Pek çok yeni belge bulundu

Avrupa'nın Kaderini Değiştiren Adam adıyla TRT'de 2013 Ocak'ta ekrana gelmesi planlanan Fatih Sultan Mehmet belgeselinde pek çok bilgi ve belge yayınlanacak. 15. yüzyılın Rönesans ortamının, bir imparatorluk kurucusu padişah olarak Fatih'i nasıl etkilediği anlatılacak. Fatih, siyasi kimliğinin yanında Büyük İskender'e duyduğu hayranlık, okuma merakı, filozof, şair, sanatçı yönleriyle de ele alınıyor. İstanbul, Bursa, Manisa ve Edirne'de başlanan çekimlere geçtiğimiz ay İtalya ve Vatikan'da devam edildi. Bugüne kadar medyada yer almayan pek çok kaynağa ulaşıldı. Floransa'da Santa Maria Novella Kilisesi'nde 1438'de Bizans İmparatoru'nun Avrupalı güçlerden yardım istemesi üzerine toplanan Floransa Konsili'nin anlatıldığı duvar resmi, Otranto Katedrali'nde Sadrazam Gedik Ahmet Paşa'nın Fatih Sultan Mehmet'e Roma yolunu açan Otranto Seferi'nden kalanlar çekildi. İtalya ve Vatikan çekimlerinde Fatih'i Avrupalı tarihçiler de yorumladı.