İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü
- Prof. Dr. Erhan Afyoncu: "Topu Türkler icat etmedi fakat topu kuşatmada kullanıp dünya harp tarihini değiştiren Fatih Sultan Mehmet'tir"- "Bütün resimlerde Fatih 50 yaşında çizilmiştir. Fakat Fatih İstanbul'u aldığı zaman 21 yaşındadır. İlk defa buradaki (Panorama 1453 Tarih Müzesi) resimde...
İSTANBUL (AA) - Panorama 1453 Tarih Müzesinde, İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliğe katılan Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "Dünya tarihinde topu Türkler icat etmedi fakat topu kuşatmada kullanıp dünya harp tarihini değiştiren Fatih Sultan Mehmet'tir." dedi.
Mehteran gösterisiyle başlayan etkinlikte Afyoncu, müzede yer alan tam panoramik resim üzerinden fetih gününü anlattı.
Türkiye'nin kültür ve sanat alanında bir şey yapmak istediğinde çok iyi yapabildiğini belirten Afyoncu, "Bu müze de 2000'li yıllardan sonra Türkiye'de yapılan en iyi örneklerden biri. Burada Fatih'in İstanbul'un fethini çok çeşitli sahnelerle görüyoruz." dedi.
Afyoncu, daha önce İstanbul'un fethini anlatan resimler olmadığını ifade ederek, "Ama bundan sonra buradaki resimleri kullanabilecek durumdayız. Bütün resimlerde Fatih 50 yaşında çizilmiştir. Fakat Fatih İstanbul'u aldığı zaman 21 yaşındadır. İlk defa buradaki resimde gerçeğe yakın çizilmiştir. Resme dikkatle bakın Fatih'in İstanbul resimleri arasında bu kadar gerçekçisini göremezsiniz."
İstanbul'un fethinin 53 gün sürdüğünü ve bir çok şehit verildiğini dile getiren Afyoncu, fethin farklı yönlerininin müzede görüldüğünü belirterek, "Burada gördüğünüz toplar Fatih Sultan Mehmet'in toplarından esinlenerek yapılmıştır. Dünya tarihinde topu Türkler icat etmedi. Fakat topu kuşatmada kullanıp dünya harp tarihini değiştiren Fatih Sultan Mehmet'tir." değerlendirmesini yaptı.
Afyoncu, şöyle devam etti:
"Fatih, 53 gün boyunca çok zor şartlar altında kalmasına rağmen, fethi gerçekleştirmek için son ana kadar mücadele etmiştir. Onun yanında ve ona yardımcı olanların en başında Akşemsettin gelmektedir. Akşemsettin ve Molla Hüsrev İstanbul'un fethinin sürdürülmesini sağlayan önemli kişilerdir."
- İstanbul’un Fethi ve Panorama 1453 Yarışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen "5. İstanbul’un Fethi ve Panorama 1453" konulu resim ve kompozisyon yarışmasının ödül töreni de etkinlik kapsamında gerçekleştirildi.
Ödül törenine katılarak ödülleri takdim eden Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük, yarışmaya katılanlara teşekkür ederek, "Dereceye girmek çok önemli değil, önemli olan burada yarışmaya katılmak ve bu fetih ruhunu beraberce yaşayabilmekti." dedi.
Müzenin Müdürü Salih Doğan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Panorama 1453 Tarih Müzesinin dünyanın "tek" panoramik müzesi olduğunu belirterek, "Panorama 1453, İstanbul'un fethinin gerçekleştiği bu alanda 2009 yılından bu yana hizmet veriyor. Buradaki amacımız kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve müzenin eğitici, dönüştürücü etkisi bakımından gelecek kuşakların bu ana gitmesi ve tarihi yeniden yaşamasını sağlamak." diye konuştu.
Yarışmanın müzenin amaçları doğrultusunda gerçekleştiğini ve bir gelenek haline geldiğini söyleyen Doğan, "İstanbul Panoramik ve Fetih 1453 müzesi konulu yarışmamız sonucunda bu yıl da burada seçilen eserler ödüllendirildi. Yarışmaya 179 kompozisyon, 80 resim katıldı. Resimler 3 ay boyunca burada sergilenecek. Kompozisyonlar da kitapçığa dönüştürülecek." ifadelerini kullandı.
Resim yarışmasında birinciliği Muhammet Şerif Başarslan, ikinciliği Tuba Pamuk, üçüncülüğü Bahar Balaban kazanırken, kompozisyon yarışmasında Hüsne Yanıkkaya birinci, Zübeyr Erkam Öcal ikinci, Feyza Nihal Uğur ise üçüncü oldu. Yarışmada dereceye giren resimler, müzenin fuayesinde ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.
İstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü dolayısıyla, müzenin tüm ziyaretçilerine bir yüzünde Fatih'in tuğrası, diğer yüzünde müzenin siluetinin yer aldığı hatıra para verilirken, 563. ve 1453'üncü ziyaretçilere de fetih tablosu armağan edildi.