İstanbul merkezli 28 ilde "şikede kumpas" operasyonu! Gazeteciler de gözaltında!

"Şikede kumpas" soruşturması kapsamında, İstanbul merkezli 28 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, aralarında gazeteci, avukat ve polislerin de bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı.

Şikede kumpas iddialarına ilişkin İstanbul merkezli olmak üzere 28 ilde eş zamanlı operasyonlara başladı. Operasyonda çok sayıda gözaltı var..

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu'nun yönettiği operasyonda aralarında rektör, gazeteci, polis şefleri ve avukatların da olduğu 58 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu kaydedildi.
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen operasyon sabahın ilk ışıkları ile birlikte 28 ilde eş zamanlı başladı.

Gözaltı listesinde olduğu iddia edilen isimler şöyle;

• KPSS soruşturmasında da adı geçen Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan
• Fethullah Gülen’in avukatı Orhan Erdemli
• Ergenekon, Balyoz, Casusluk, Odatv ve Şike gibi operasyonları yöneten emniyet müdürleri Nazmi Ardıç, Tufan Ergüder, Mutlu Ekizoğlu ve Yurt Atayün gibi emniyet müdürlerinin avukatlığını yapan avukat Cemalettin Mutlu (Şike Davası’nda Trabzonspor eski Başkanı Sadri Şener’in de avukatıydı)
• Eski Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Karakuş (Aynı zamanda TFF eski Tahkim Kurulu üyesi)
• Mutlu Ekizoğlu (Şike operayonunu gerçekleştiren eski Organize Suçlar Şubesi Müdürü)
• Ekizoğlu’nun o dönem yardımcılığını yapan şube müdür yardımcısı Ahmet Davulcu
• Eski Organize Suçlar Şubesi Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri İbrahim Emre (Ergenekon soruşturmasında Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün İzmir’de Zekeriya Öz ile birlikte tanık olarak ifadesini alan isim)
• Zaman gazetesi eski genel yayın müdürü Ekrem Dumanlı

GAZETECİLER DE VAR

Şüpheliler arasında eski Kanal D polis muhabiri Ekrem Açıkel ile eski polis müdürü Mutlu Ekizoğlu da bulunuyor.

Polis muhabiri Ekrem Açıkel, şike operasyonu sırasında polisten aldığı iddiaları televizyondan açıklayan isim olarak biliniyordu.

Operasyon kapsamında 48 polis, 5 avukat ve 3 gazeteci ve 2 vatandaş hakkında gözaltı kararı alındığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Fenerbahçe’nin şike yaptığı gerekçesiyle kulübün başkanı Aziz Yıldırım ve diğer sanıklar hakkında 2011 yılında soruşturma başlatıldı. 2 Temmuz 2012 tarihinde sonuçlanan dava sonucundaysa Yıldırım hapis cezası aldı, bu cezalar da Yargıtay tarafından onaylandı.

Ancak savcı Abdullah Mirza Coşkun, ‘infazın durdurulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını‘ istedi. İstanbul 13′üncü Ağır Ceza Mahkemesi, Coşkun’un, talebini 23 Haziran 2015’te kabul etti.
Mahkeme kabul gerekçesi olarak 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan ‘yeni olaylar veya yeni deliller ortaya konulup da bunlar yalnız başına veya önceden sunulan delillerle birlikte göz önüne alındıklarında sanığın beraatini veya daha hafif bir cezayı içeren kanun hükmünün uygulanması ile mahkum edilmesini gerektirecek nitelikte olursa’ maddesi değişikliğini göstermişti.
Bu kararla hakkında altı yıl, üç ay hapis cezası kararı verilen Yıldırım ve diğer sanıkların kesinleşmiş cezaları da bozulmuş oldu.

13 Ocak 2015 tarihindeki duruşmada bu altı sanık ve Yargıtay tarafından cezası bozulup yeniden yargılananan sanıkların dosyaları birleştirilmiş ve 37 sanığın yeniden yargılanmasına başlanmıştı.
Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 9 Ekim 2015 tarihinde görülen duruşmada ‘şike yapmak‘ ve ‘örgüt kurmak‘ suçlamasından beraat ederken, 3 Temmuz 2011’de başlayan dava, Fenerbahçe’nin 2010-11 sezonunda şike yapmadığı kararıyla sonuçlanmış oldu.