İspanya Kralı Felipe İngiltere'de

- Kral Felipe, İngiliz Parlamentosunda konuştu:- "(İngiltere-İspanya arasındaki Cebelitarık gerilimi) Gerekli diyalog ve çabalar sonucunda iki hükümetin de ilgili tüm taraflarca kabul edilebilir düzenlemeler yolunda çalışabileceğinden eminim"

LONDRA (AA) - İspanya Kralı 6. Felipe, ülkesi ve İngiltere arasındaki Cebelitarık sorununa ilişkin, "Gerekli diyalog ve çabalar sonucunda iki hükümetin de ilgili tüm taraflarca kabul edilebilir düzenlemeler yolunda çalışabileceğinden eminim." dedi.

Kral Felipe, İngiltere ziyareti kapsamında, başkent Londra'daki İngiliz Parlamentosunun Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası olmak üzere iki kanadına seslendi.

İki ülke arasındaki tarihi bağ ve derin ortaklığa vurgu yapan Kral Felipe, konuşmasında, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması (Brexit) kararı ile iki ülke arasındaki Cebelitarık tartışmasına değindi.

İngiliz halkının geçen yıl aldığı Brexit kararının İspanya'yı üzdüğünü dile getiren Kral Felipe, ancak bu karara saygı duyduklarını söyledi.

Çok sayıda İngiliz ve İspanyolun birbirlerinin ülkelerinde yaşadığının altını çizen Felipe, "Bu vatandaşların, hem kendileri hem de aileleri için iyi ve istikrarlı bir yaşama yönelik meşru beklentileri var. Bu sebeple, iki hükümete de İngiltere'nin AB'den ayrılması konusundaki anlaşmanın yeterli güvence ve kesinlik sağladığından emin olunması için çalışmaya devam etmeleri çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.

İngiltere ve İspanya'nın uzun bir tarihi paylaştıklarını vurgulayan Felipe, iki ülkenin karşılıklı çıkarlar doğrultusunda genellikle dost, ortak ve müttefikler olarak omuz omuza durduklarını kaydetti.

İki ülkenin zengin ve verimli geçmişi boyunca rekabet ve uyuşmazlıkları da tecrübe ettiğini hatırlatan Kral Felipe, "Ancak hükümetlerimiz, yetkililerimiz ve vatandaşlarımızın çalışmaları ve kararlılığı bu gibi olayları geçmişe bırakmış durumda. Farklılıklarımızı gidermek için alınan bu kararın, Cebelitarık konusunda ise daha da büyük olacağından eminim. Gerekli diyalog ve çabalar sonucunda iki hükümetin de ilgili tüm taraflarca kabul edilebilir düzenlemeler yolunda çalışabileceğinden eminim." ifadelerini kullandı.

Devlet ziyaretine bugün başlayan Kral Felipe, parlamentodaki konuşmasından önce Westminster Abbey Kilisesi'ni ziyaret ederek, meçhul asker anıtına çelenk bıraktı.

İspanya Kralı Felipe ile eşi Kraliçe Letizia bugün İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in onurlarına Buckingham Sarayı'nda vereceği akşam yemeğine katılacak.

Ziyaret, 1986’dan bu yana İspanyol kraliyet ailesinden İngiltere’ye yapılan ilk devlet ziyareti niteliğinde.

Kral Felipe yarın da İngiltere Başbakanı Theresa May ile başbakanlık ofisi "10 Numara"da bir araya gelecek. Cebelitarık konusunun Felipe-May görüşmesinde de gündeme gelmesi bekleniyor.

- Cebelitarık gerilimi

İspanya'nın güneyinde yer alan Cebelitarık yarımadası 300 yılı aşkın süredir İngiliz egemenliğinde bulunuyor. Savunma ve dışişleri konusunda İngiltere'ye bağlı olan bölge, diğer alanlarda kendi kendisini yönetiyor.

İspanya'nın da üzerinde hak iddia ettiği Cebelitarık, 1967 ve 2002’de yapılan iki referandumda da bu ülkenin egemenliğine girmeyi reddetmişti.

Kuzey Afrika sahiline 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve İngiltere için stratejik önemi sık sık yinelenen Cebelitarık'ta, bu ülkenin önemli askeri üslerinden biri yer alıyor. Yaklaşık 7 kilometrekarelik bölgenin 30 bin sakini İngiltere vatandaşlığına sahip.

Cebelitarık özerk bölgesinin egemenliği 1713 yılında imzalanan Utrecht antlaşmasıyla İspanya tarafından İngiltere'ye devredilmişti. Yarımadada egemenlik hakkı olduğunu savunmaya devam eden İspanya'nın, bu talebini özellikle Brexit sonrasında güçlendirmek istediği biliniyor.

İngiltere'de geçen yıl yapılan AB referandumunda seçmenlerin yüzde 52'si Brexit yönünde oy verirken, Cebelitarık'ta seçmenlerin yüzde 96'sı AB'de kalmaktan yana oy kullanmıştı.