"İSKİF' 2016'da 10 bin kişinin iş bulması hedefleniyor"

- İŞKUR İstanbul İl Müdürü Coşkun:- "Bu yıl fuarda asgari 10 bin kişinin iş sahibi olması ve işsizliğin önemli oranda azaltılmasını hedefliyoruz"- DenizBank Genel Müdürü Ateş:- "Dünyada nerede hangi hükümet olursa olsun birinci meselesi, ekonomiyi büyütüp istihdamı artırmaktır"

İSTANBUL (AA) - İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun, İstanbul Kariyer ve İstihdam Fuarı (İSKİF) 2016'da asgari 10 bin kişinin iş sahibi olmasının ve işsizliğin önemli oranda azaltılmasının hedeflendiğini söyledi.

Bu yıl beşincisi düzenlenecek İSKİF' 2016'nın tanıtım toplantısında konuşan Coşkun, işsizliğin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son derece önemli ve çözüm üretilmesi gereken ekonomik ve sosyal bir sorun olduğunu ifade etti.

Bireylerin topluma katılması ve sosyal yaşantılarını güçlendirmesi için istihdam olanaklarının artırılması ve işsizliğin azaltılması gerektiğini dile getiren Coşkun, "Bu amaç doğrultusunda bir sosyal sorumluluk projesi olarak 'Kariyer ve İstihdam' konusunda büyük fırsatlar sağlamasını hedeflediğimiz İSKİF' 2016'yı düzenliyoruz. Bu yıl beşincisi düzenlenen İSKİF, 9-11 Haziran 2016 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini karşılamaya hazır." diye konuştu.

Coşkun, İSKİF’ 2016’ya Türkiye’nin kendi sektörlerinin önde gelen firmalarının da aralarında bulunduğu yüzlerce işletmenin katılacağını belirtti.

Tekstil, perakende, medya, inşaat, sağlık, havacılık, gıda, telekomünikasyon sektörünün lider kuruluşlarını, eğitim kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve istihdama katkısı yüksek üretici firmaların İSKİF’te iş arayan, işini değiştirmek isteyen binlerce kişiyle bir araya getireceklerini kaydeden Coşkun, İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü olarak bu projeye ev sahipliği yapmaktan son derece gururlu olduklarını söyledi.

Coşkun, İŞKUR'un düzenlediği İSKİF’ 2016’ya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odaları, Dünya Ticaret Merkezi'nin destek olduğunu ifade etti.

Fuarın ana sponsorunun Denizbank olduğu bilgisini veren Coşkun, "Bünyesinde Star Gazetesi, Akşam Gazetesi, Güneş Gazetesi, Platin Dergisi, Kanal 24, SKY 360 gibi Türkiye’nin önemli medya kuruluşlarını barındıran ES Medya ise basın sponsorumuz olarak bizlere destek oluyor." dedi.


- "Asgari 10 bin kişinin iş sahibi olması hedefleniyor"


Muammer Coşkun, bu yıl fuarda asgari 10 bin kişinin iş sahibi olmasının ve işsizliğin önemli oranda azaltılmasının hedeflendiğine dikkati çekti.

Fuarın yalnızca işsizleri ilgilendiren bir fuar olmadığını vurgulayan Coşkun, "İş değiştirmek isteyenler, daha iyi bir kariyer hayal edenler, şimdiden iş hayatının kaygılarını taşıyan üniversite öğrencileri, engelliler, staj yapmak isteyenler İSKİF’te aradıklarını bulacaklar." dedi.

Coşkun, İSKİF'in birçok amacı olduğuna işaret ederek, bu amaçları şöyle sıraladı:

"İş arayanları ve eleman arayanları aynı platformda buluşturup, çoğu kez yakalayamadıkları birebir görüşme fırsatı yaratıp kendilerini ifade etmelerini sağlamak. İş gücünü arz ve talep edenleri iş dünyası hakkında bilgilendirmek. İş arayanların istihdama girişlerini hızlandırmak. Çalışma hayatında başarılı olmaları için rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek. İşletmelerin nitelikli iş gücü teminine yardımcı olmak. İstihdama katkıda bulunmak, işsizliği azaltma çabalarına destek vermek."

İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü’nün iş dünyasının farklı alanlarında uzmanlaşmış danışmanlarının da fuarda ziyaretçilere ücretsiz hizmet vereceği bilgisini veren Coşkun, "Fuara bu yıl 100 binin üzerinde ziyaretçi bekliyoruz. Fuar adeta rehberlik ve danışmanlık ofisi gibi çalışacak, fuara katılan işletmelerin stantlarında onları temsil eden insan kaynakları yetkilileri ya da yöneticileri, ziyaretçilerle birebir görüşmeler yapacak. Ayrıca üç gün boyunca sektörlerin önemli isimleri seminer, workshop gibi etkinliklerle ilgiyi dinamik tutacak, yararlı bilgiler ve deneyimler paylaşacaklar." diyerek sözlerini tamamladı.


- "Hükümetlerin birinci meselesi ekonomiyi büyütmek"


DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, dünyada nerede hangi hükümet olursa olsun birinci meselesinin ekonomiyi büyütüp istihdamı artırmak olduğunu söyledi.

Bankada 14 bin 773 kişinin çalıştığını ve bunun 7 bin 400'ünün İstanbul'da istihdam edildiği bilgisini paylaşan Ateş, bu nedenle fuarın son derece önemli olduğunu vurguladı.

Ateş, Türkiye'de yüzde 10'un üzerindeki işsizliğin yadsınamayacağını ancak, 2008 küresel krizden bu yana 7 milyonun üzerinde istihdam yaratıldığını ve bunun da 1,5 milyondan fazlasının kadınlardan oluşmasının önemine işaret etti.

DenizBank olarak istihdamın önemli bir kısmını İŞKUR üzerinden yaptıklarını söyleyen Ateş, "İŞKUR'la yoğun bir işbirliği içerisindeyiz. Bu kanalla işe aldığımız personel yüzde 30'un üzerindedir." dedi.

Ateş, şöyle devam etti:

"Gelişmekte olan birçok ülkede olduğu gibi herkese üniversite okutamıyoruz. Okutmak zorunda mıyız? Herkes üniversite mezunu olmak durumunda da değil. Ara elemana da ihtiyaç var. Bu çerçevede kendi kurumumuz olarak en fazla lise mezunu çalıştıran bankayız. Bununla yerinmiyoruz, övünüyoruz. Bu gençlerin de yuva kurmaya, işe, aşa ihtiyacı var. Onları kendi eğitim programlarımızdan geçiriyoruz. Bu çerçevede gerek ortaokul gerek lise mezunu ya da iki yıllık yüksekokul mezunu birçok adayı da değerlendiriyoruz. Ülkemizi kalkındırmak adına işsiz nüfusumuzu azaltmak gayret ve çabası içinde olmamız lazım. Bunu yaparken de verimli olmalıyız."

- "Dört ayda 65 bin kişi işe yerleştirildi"


Toplantının ardından soruları yanıtlayan Muammer Coşkun, kurum olarak bu yılki istihdam hedeflerinin 1 milyon kişi olduğunu ve bunun 222 bininin İstanbul'da istihdam edilmesinin amaçlandığını söyledi.

Bu yılın ilk dört ayında 65 bin kişinin işe yerleştirildiği bilgisini veren Coşkun, iş arayan herkesi İŞKUR'a beklediklerini ifade etti.

Coşkun, şu anda İŞKUR'da 23 bin 500 açık iş bulunduğunu ve bunun dağılımı incelendiğinde işverenlerin ağırlıklı olarak ilköğretim ve ortaöğretim seviyesindeki mesleklerin daha çok talep edildiğini belirtti.

İmalat, tekstil, güvenlik, sağlık, havacılık, bilişim, beden işçisi, çağrı merkezi ve satış-pazarlama alanlarında işverenlerin talebi olduğunu aktaran Coşkun, yaptıkları anket çalışmasında işverenlerin yüzde 70'e yakınının aradıkları meslekte yetişmiş eleman bulamadıkları yönünde cevap verdiklerini aktardı.


- "Her yerde baca tütsün"


Dijitalleşmenin istihdama etkisine ilişkin soru üzerine ise Hakan Ateş, dijitalleşmenin esnek çalışma modellerini zaruri kıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Şöyle düşünün; çok iyi korunmuş istihdam edilmiş bir grup insan her türlü hakla donatılmış. Öbür tarafta milyonlar aç ve işsiz. Türkiye için konuşmuyorum. Dünya geneli böyle. Bunu mu tercih etmek lazım yoksa daha esnek çalışma yasalarını mı?. Çalışanımıza tablet veriyoruz ve müşterisinin yanına gidip işini yapabiliyor. ABD'de ve Avrupa'da evinden de çalışma imkanının olduğunu biliyoruz. Biz illa ısrar edip mutlaka işveren işe aldığı herkese full prim, sigorta ve benzeri ödemeler yapıp, kaynaklarımızı verdiğimizde geriye pek bir şey kalmıyor. Keki büyütmek başka türlü mümkün değil.

Örneğin ABD, Avrupa'ya göre daha üstün. ABD'nin Avrupa'ya göre krizden erken çıkmasının en önemli nedenlerinden biri iş kanununda yerinde ve zamanında yaptıkları düzenlemeler. Refah adaları mı yaratalım yoksa imkanı genişe yayıp her yerde baca tütsün, her evde ocak kaynasın, iş olsun aş olsun mu? İkincisini tercih ederim."

"Gençler sanayiden neden uzaklaşıyor?" şeklindeki soruyu ise İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan cevapladı. Bahçıvan, şunları söyledi:

"Bunun birinci nedeni; gençlerin sabırsız olması ve kısa zamanda kısa yoldan kendi düşüncelerine göre konfor alanını hizmet sektöründe ya da devlette çalışmayı sürdürmek noktasında kafalarında oluşturduğu zihniyet. Bunun ötesinde gençleri suçlamak kolaycılık olur. Maalesef mesleki eğitim noktasında özellikle 28 Şubat sürecinde başlayan hatalar zincirinin günümüze kadar yansıması bu konuyla ilgili önemli etki alanlarından birisi. O nedenle mesleki eğitime yeni baştan önem verilmesini en mühim toplumsal sorumluluk projelerinden birisi olarak görüyorum. Gençlerin uzun vadeli meslek edinme noktasında gençlerin daha çocukluk evrelerinde ilgi alanlarına yönlendirilmeleri gerekiyor. Kısa vadede bunun çözmek pek mümkün değil."

İSKİF’in tanıtım basın toplantısında ayrıca İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Özhamaratlı, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Rasim Mazlum ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi Genel Müdürü Rüştü Argıt da konuşmacı olarak yer aldı.