İş Bankası tepe yöneticisinden 'el koyma' tepkisi: Yiğit Bulut mali suç işliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut'un İş Bankası'na el konulmasına yönelik açıklamasına bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Özince'den yanıt geldi.

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, bankaya ‘el konulmasını’ isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut’un sözlerinin ‘mali bir suç’ olduğunu belirtti.

Bulut, TRT Haber’de geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda CHP’nin hissedar olduğu İş Bankası’nın ‘millete iade edilmesi’ni istemişti.

Bulut şöyle konuşmuştu: “Bu banka Hintli Müslümanların gönderdiği parayla kuruldu. O banka bu devletin, milletin bankası. Partinin o banka içinde organik bağı olamaz ve bu konuşmadan sonra Cumhurbaşkanına hakaret, devlete hakaret, millete, ümmete, maneviyata hakaretten sonra o bankanın acilen millete iade edilmesi gerekiyor. Çok açık söylüyorum bir partinin bankası olamaz, acilen gerekli düzenleme yapılarak bu bankanın bir kamu bankası haline getirilmesi gerekiyor.”

AA’nın haberine göre İş Bankası’nın halka açık bir şirket olduğunu hatırlatan Özince, “El konulmayı gerektirecek bir şey olamaz. Zannediyorum tartışma konusu yapılmak istenen Atatürk hisselerinin Cumhuriyet Halk Partisi tarafından temsil edilişidir. Bu, bankanın yalnızca yüzde 28’i ile ilgili bir konu. Yani bu yüz binlerce hissedarı olan bir anonim şirkete el konulmasını söylemek, eski Sermaye Piyasası Kurulu başkanlarımızdan bir tanesinin ifade ettiği gibi mali bir suç teşkil ediyor sanırım” diye konuştu.

Bulut’un sözleriyle ilgili kişisel bir değerlendirme yapmak durumunda olmadığını vurgulayan Özince, “Basından aldığımız bilgiler doğrultusunda bu, bir anonim şirketin sadece itibarını değil, hissedarlarının mali konumunu da zedeleyecek tarzda bir şey” dedi.

İş Bankası’nda CHP neden pay sahibi?

Atatürk, 1924 yılında kendi talimatıyla kurulan İş Bankası’nda sahip olduğu hisselerin mülkiyeti ve yönetimini CHP’ye bıraktığını vasiyet etmişti. Atatürk yine vasiyetinde hisselere ilişkin kâr payının ise Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmasını istemişti.

Toplam 4.5 milyar TL sermayesi bulunan İş Bankası’nın ortaklık yapısında CHP’nin yüzde 28.09, banka Munzam Sandık Vakfı’nın yüzde 40.15 payı bulunuyor. Bankanın yüzde 31.76 hissesi ise BIST’te işlem görüyor.

CHP bankanın 11 üyeli yönetim kuruluna dört üye atama yetkisine sahip.