İran'ın yerli aşısı COVIRAN Bereket'in seri üretimine başlandı

İran'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen yerli aşı COVIRAN Bereket'in seri üretimine başlandığı ve birkaç aya kadar ülkenin aşı sorununun kalmayacağı açıklandı.

Kovid-19 Bilim Kurulu'nun katılımıyla başkent Tahran'da bir otelde düzenlenen programda, Faz-3 çalışmalarına devam edilen COVIRAN Bereket, gönüllüler üzerinde uygulandı.

Sputnik'te yer alan habere göre, yerli aşı COVIRAN Bereket, Faz-3 için gönüllü olan Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu Üyesi Minu Muhriz, Sistan-Beluçistan Milletveklli Hüseyin Ali Şehriyari ve eski öğretim görevlisi Muhammed Ali Emirzerger'e yapıldı.

Bilim Kurulunun başında yer alan Muhammed Muhbir, yaptığı açıklamada, yerli aşı COVIRAN Bereket'in seri üretimine başladıklarını ve birkaç aya kadar ülkenin aşı sorununun kalmayacağını söyledi.

30 MİLYONDAN FAZLA DOZ

Muhbir, yerli aşıyı mayısta 1 milyon, haziranda 3.5 milyon, temmuzda 12 milyon ve ağustosta 15 milyon doz olmak üzere eylüle kadar 30 milyondan fazla doz üreterek Sağlık Bakanlığı'na teslim edeceklerini ve genel aşılamaya hız vereceklerini ifade etti.

İran, ilk yerli aşısı COVIRAN Bereket'i 29 Aralık 2020'de ilk defa bir insan üzerinde test etmiş ve başarılı sonuçlar alındığını açıklamıştı. Bilim Kurulunun başındaki Muhammed Muhbir'in kızı Tayyibe Muhbir, aşının yapıldığı ilk gönüllü olmuştu.