İRAN DÜNYA İLE BAĞLANTISINI KESECEK!

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, İran'ın gizli bir planı olduğunu öne sürdü.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Mart 2011'de yayımladığı "interneti en çok kısıtlayan ülkeler" listesinde birinci sırada bulunan İran'ın, gizli bir planı olduğunu öne sürdü.

İran’ın birinci sırada yer aldığı liste, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in "İnternetin Düşmanları 2012" raporunda da yer buldu. İran’ı yeniden mercek altına alan örgüt, İslami rejimin kendi "temiz" internetini kurmayı planladığını öne sürdü. Bu plana göre, internetten izole edilerek sadece İran sınırlarında oluşturacak bir ağ kurulacak ve devletin kontrolünde olacak.
Sınır Tanımayan Gazeteciler, İran’ın Intranet (yerel internet) ağına ilk olarak 2011’de dikkat çekmişti. Yerel internetin yanı sıra, İran rejiminin ulusal e-mail ve Google’ın yerini alacak Ya Hak adında arama motoru kuracağı da öne sürülüyor. İran halkı, devletin onayladığı e-mail sisteminden yararlanabilmek için yine devlete başvurarak sisteme kayıt yaptırmak zorunda kalacak.

İran’ın, sosyal medya ağlarının büyük rol oynadığı Arap Baharı devrimlerinin ardından internette sansür çalışmalarını artırdığı biliniyor. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, bu kapsamda interneti düzenlemek için Sibergüvenlik Yüksek Koneyi’ni oluşturdu.

AMAÇ CASUSLUĞU ÖNLEMEK

Wall Street Journal’ın geçtiğimiz ay yayımladığı habere göre, sibergüvenlik konseyinin üyelerinden dini lider Hamid Şahriari, "siber dünyanın her türlü bilginin paylaşılmasına ve casusluğa, hatta sabotaja izin vermesinden endişelendiklerini" belirtti.
Sabotaj denildiğinde, akla ilk olarak Haziran 2010’da ortaya çıkan ve İran’ın nükleer tesislerini hedef alan Stuxnet virüsü geliyor. Batılı analistlerin İsrail ve ABD kaynaklı olduğunu düşündükleri virüsün, İran nükleer tesislerindeki çok sayıda santrifüjü kullanılmaz hale getirdiği ve Tahran nükleer programını en az iki yıl geriye çektiği öne sürülmüştü.

İran, Stuxnet saldırısına büyük tepki göstermiş, hatta Stuxnet haberi yapan haber siteleri ve teknoloji forumlarına erişimi kesmişti. Rejimin siber güvenlik alanına yaptığı yatırımlar da Stuxnet saldırıları ardından önemli ölçüde arttı. En son olarak, ABD’nin açtığı sanal İran elçilik sayfasına Aralık 2011’de erişim kesilmişti.

SÜREKLİ ERTELENİYOR

Sınır Tanımayan Gazeteciler, 2012 raporunda, İran’ın ulusal internet programının "sıkça açıklansa da her zaman ertelendiğini" ifade etti. Örgüt, istediği internet sayfalarına ve sosyal medya ağlarına erişimi bloke eden Tahran rejiminin, ulusal internet ağını jayata geçirerek internet

sansürünü daha da politik bir seviyeye çekeceğini belirtti.International Business Times’da dün çıkan habere göre, İranlı yetkililer yerel interneti beş ay içinde hayata geçirmek istiyor. Ancak kesin tarih belirlenmiş değil. AFP haber ajansının Tahran bürosu şefi Marc Burleigh, ArsTechnica sitesine yaptığı açıklamada, "yerel internetin Ağustos’ta hayata geçeceği söylentilerin gerçeği yansıtmadığını ve devlet yetkililerinin bu iddiayı yalanladığını" söyledi. Burleigh, uygulanmak istenen planın, İran’ı küresel internet ağından olabildiğince izole etmeyi öngördüğünü ifade etti.

İranlılar, mevcut sansürleri vekil sunucular kullanarak atlatmaya çalışıyor. Ancak bu yöntemin yeni sistem hayata geçtiğinde işe yarayıp yaramayacağı belli değil.

ntvmsnbc