İNTERNET DÜŞMANI ÜLKELER HANGİLERİ OLDU?

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü “internet düşmanı ülkeler” listesini yayınladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Uluslararası Siber-Sansürle Mücadele Günü dolayısıyla yeni “internet düşmanı ülkeler” listesini yayınladı. Bu 10 ülke arasında İran ve Suriye yeri alırken, Türkiye bu yıl da “gözetim altındaki ülkeler” listesinden çıkmadı.

Merkezi Paris’te bulunan RSF, 12 Mart Uluslararası Siber-Sansürle Mücadele Günü dolayısıyla “internet düşmanları” listesini yayınladı. RSF Genel Sekreteri Jean-François Julliard, “Dünyada her üç internet kullanıcısından biri internete özgür bir şekilde erişim yapamıyor. Altmış kadar ülke farklı derecelerde internet ağlarını sansürlüyor veya internet-vatandaşlarına baskı uyguluyor” dedi.

Julliard, “En az 119 kişi sadece düşüncelerini ifade etmek için internet kullandıklarından dolayı hapsedildi” diye ekledi. Tunus ve Mısır devrimlerinde interneti hayati bir rol oynadığı bir dönemde giderek daha fazla hükümetin internet üzerinde olaşan bilgileri manipüle etmeye çalıştığını kaydeden Julliard, “Siberdisidanları (siber-muhalifler) korumak ve internet üzeri ifade özgürlüğünü savunmak her zamankinden daha gerekli” vurgusunu yaptı.

İNTERNET DİKTATÖRLERİ KIZDIRIYOR

Yeni medyanın artan önemine de dikkat çeken RSF, “İnternet her şeyden önce en iyi ve en kötü şekilde kullanılan bir araçtır” dedi ve ekledi: “Bilgi yayma potansiyeli diktatörleri kızdırıyor ve geleneksel sansür metotlarını etkisiz kılıyor. Web muhalifler tarafından kullanılıyor ama resmi propagandayı yaymak, gözetimi ve halk üzerindeki denetimi arttırmak için yetkili makamlar tarafından da kullanılıyor.”

İNTERNET DÜŞMANI 10 ÜLKE

RSF’nin hazırladığı 100 sayfalık raporda internet düşmanı 10 ülke ile gözetim altındaki 16 ülkedeki ifade özgürlüğü durumu tek tek ele alınıyor. Raporda baskıcı ülkelerin internet içeriğini kontrol etmekten sansüre, web aktörlerine fiziki saldırıdan yoğun propaganda yaymaya kadar çeşitli çabalar içerisinde olduğu kaydedildi. İnternet düşmanı ülkeler listesinde Tunus ve Mısır, Zeynel Abidin Bin Ali ve Hüsnü Mübarek rejimlerinin devrilmesinden dolayı listeden çıkarıldı. Ancak her iki ülke “gözetim altındaki ülkeler” listesinde tutuldu.

Listedeki 10 ülke şöyle: Suudi Arabistan, Burma, Çin, Kuzey Kore, Küba, İran, Özbekistan, Suriye, Türkmenistan ve Vietnam. 3 milyon 935 bin internet kullanıcısının olduğu Suriye’de 3 “net-vatandaşının” cezaevinde olduğunu belirten RSF, Suriye’nin internet vatandaşlarını tutuklamaya ve “otosansüre” zorlamaya devam ettiğini kaydetti.

İRAN İNTERNETİ ŞEYTANLAŞTIRIYOR

28 milyon 200 bin internet kullanıcısının bulunduğu İran’da 11 net-vatandaşının cezaevinde olduğunu bildiren RSF, “Bu yıl da İran, internet üzerindeki baskı ve gözetimi yoğunlaştırdı. Olaylar ve eylemler döneminde makamlar interneti yavaşlatma ya da kesintiler ile telefon hatlarında kesintilere başvurdu. Rejim yeni medyayı yabancı çıkarlara hizmet etmekle suçlayarak şeytanlaştırmayı sürdürüyor. Birçok net vatandaşı idam cezasına çarptırıldı” dedi.

RSF, bu yıl üç “demokrasiyi” web’e erişim ve internet üzerinde ifade özgürlüğüne karşı olumsuz sonuçlara yol açma riski bulunan farklı tedbirlerden dolayı gözetim altındaki ülkeler listesine aldı. Bunlar Avustralya, Güney Kore ve Fransa olarak dikkat çekiyor. Türkiye de “gözetim altındaki ülkeler” listesindeki yerini korudu. Bu dört ülkenin yanı sıra aynı listede Bahreyn, Beyaz Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Eritre, Libya, Malezya, Rusya, Sri Lanka, Tayland, Tunus ve Venezüella da bulunuyor.

TÜRKİYE SANSÜR DEVAM EDİYOR

35 bin internet kullanıcısı olan Türkiye’de cezaevinde internet vatandaşının bulunmadığını belirten RSF, binlerce site erişimsiz kalmaya devam ettiği ve internet gazetecilerine karşı adli soruşturmalar açıldığını kaydetti. RSF, 2010 yılında en fazla medyatize olan gelişmenin YouTube video paylaşım sitesi üzerindeki yasağın kalkması olduğunu ifade ederken, “Bu o kadar da sansürün kalktığı anlamına gelmiyor” vurgusunu yaptı. RSF, “Her an yeniden zan altına alınabilecek olan YouTube’un açılması web sansürünün boyutları ile bu alandaki yasamanın arkaikliğini gizlememesi gerekiyor” diye belirtti.

FRANSA İLK KEZ LİSTEDE

Fransa’da ise 2010 yılının birçok internet medyası ve gazeteciler için zorlu geçtiğini kaydeden RSF, web sayfalarına yönelik filtrelemeyi öngören yasaya da dikkat çekerek ilk kez Fransa’nın bu listeye girdiğini belirtti.