İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili yeni açıklama! Kafalar daha da karıştı
Girne Amerikan Üniversitesi Kurucusu Serhat Akpınar, Ekrem İmamoğlu’nun 1980’lerde üniversiteden ayrıldığını doğruladı. Akpınar, “Çıkış işlemi var, ancak yatay geçiş kaydı bizde yok. O yıllarda öğrencilerimiz, ABD’li Southeastern Üniversitesi üzerinden Türkiye’ye geçebiliyordu.” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 35 yıl önce aldığı üniversite diplomasının iptal edilmesi üzerine gözler, öğrenim gördüğü kurumlara çevrildi. İmamoğlu’nun yükseköğrenim yolculuğuna başladığı Kuzey Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) tartışmaların merkezinde yer alırken, üniversitenin kurucusu ve Demokrat Parti KKTC Milletvekili Serhat Akpınar konuyla ilgili açıklama yaptı.
KKTC Meclisi’nde bu hafta gündem, yükseköğrenim sistemindeki belirsizlikler, başörtüsü düzenlemesi ve Ekrem İmamoğlu’nun iptal edilen diplomasıydı. CTP Milletvekili Erkut Şahali, Demokrat Parti Milletvekili ve Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucusu Serhat Akpınar ile Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu kürsüye çıkarak önemli açıklamalarda bulundu. KKTC Meclisi'nde konuşan Akpınar, “Bizde Ekrem İmamoğlu’nun çıkış işlemi var. Ancak elimizde İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptığına dair kayıt bulunmuyor” dedi.
“O DÖNEM GAÜ DEĞİL, SOUTHEASTERN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİSİYDİ”
Akpınar açıklamasında, İmamoğlu’nun GAÜ’den ayrıldıktan sonra İstanbul Üniversitesi’ne geçişinin, GAÜ’nün ABD’deki partneri Southeastern University aracılığıyla gerçekleştiğini aktardı. “O dönem öğrencilerimiz, doğrudan GAÜ mezunu değil, Southeastern Üniversitesi öğrencisi statüsündeydi” diyen Akpınar, Türkiye’de yatay geçişlerin de bu uluslararası model üzerinden yapıldığını ifade etti.
“Ekrem Bey’in ayrılışı sistemimizde kayıtlı. Ancak geçiş işlemini Southeastern Üniversitesi öğrencisi olarak gerçekleştirmiş olmalı. Bizim kayıtlarımızda doğrudan yatay geçiş görünmüyor çünkü geçiş işlemi, ABD üniversitesi üzerinden yapılmış olabilir"
“YÖK YILLARCA BU SİSTEMİ KABUL ETTİ”
Akpınar, o dönemde KKTC üniversitelerinin Türkiye’de YÖK tarafından doğrudan tanınmadığını ancak bu açığın, uluslararası anlaşmalarla kapatıldığını da vurguladı. Southeastern Üniversitesi ile yapılan iş birliği sayesinde, öğrencilerin diplomalarının YÖK tarafından uzun yıllar boyunca geçerli sayıldığını belirtti.
“Bugün sorgulanan sistem, o dönem Türkiye makamlarıyla uyum içinde yürütüldü. Denklik, askerlik tecil işlemleri gibi tüm prosedürler resmi olarak gerçekleştirildi. Bu yöntem sadece Ekrem Bey için değil, yüzlerce öğrenci için uygulandı.”
“SİYASİ BASKIYLA KKTC ÜNİVERSİTELERİ HEDEF ALINIYOR”
Serhat Akpınar, yaşanan sürecin yalnızca İmamoğlu’na yönelik bir hamle olmadığını, aynı zamanda KKTC üniversitelerinin itibarına da zarar verdiğini belirtti. Sosyal medyada hedef gösterildiklerini söyleyen Akpınar, “Burada eğitim almış öğrencilerin yıllar sonra linç edilmesini kabul edemeyiz. YÖK ve Türkiye’deki karar vericilerin bu gerçekleri dikkate alması gerekir” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
İstanbul Üniversitesi, Ekrem İmamoğlu’na 1990 yılında verdiği diplomanın “yok hükmünde” olduğunu iddia ederek iptal etti. YÖK denetimi ve başsavcılık soruşturması sonrası açıklama yapan üniversite yönetimi, İmamoğlu’nun üniversiteye usulsüz bir şekilde yatay geçiş yaptığını savundu. Karar, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, muhalefet söz konusu iptalin “siyasi bir operasyon” olduğunu iddia ediyor.