İmamoğlu bu ranta ‘hayır’ der mi? Kanal İstanbul’da taahhüt sürelerinde sona gelindi

Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Hayalim’ dediği Kanal İstanbul’un en büyük altyapı ve üstyapı projelerinde taahhüt edilen sürelerde sona gelindi. Rönesans Holding'in köprü ve otoyolu önümüzdeki yıl, Gülermak İnşaat ile Taşyapı’nın Kanal İstanbul Geçiş projesinin taahhüt süresi ise 4 Kasım 2024 tarihinde bitiyor. Yenişehir imar planlarının ise önümüzdeki günlerde hazırlanarak askıya çıkması bekleniyor. Herkes ‘CHP bunun önüne geçebilecek mi?’ sorusunun yanıtını arıyor.

Medyaradar'dan Ercan Öztürk'ün haberine göre; Geçtiğimiz günlerde mahkeme kararlarına rağmen hızla devam Kanal İstanbul projesiyle ilgili CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ile görüştüm. MedyaRadar’a açıklamalarda bulunan Karabat, ‘’Kanal İstanbul bu ülkeye ihanettir. Çok istiyorlarsa referanduma götürsünler Kararı İstanbullu versin. İBB bununla ilgili savaşıyor. Davalar açıyor. Buna izin vermeyeceğiz’’ açıklaması yapmıştı. Karabat’ın bu açıklamaları, mahkeme kararlarına rağmen önemli projeler bir kısmı biterken önemli bir kısmı ise bitirme aşamasına getirildi.

KANAL İSTANBUL GEÇİŞİ TAMAM!

28 Haziran 2021 tarihinde yapılan ve Taşyapı ile Gülermak’ın konsorsiyum kurarak kazandıkları ‘Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı’ projesinde sona gelindi. 3 milyar 111 milyonluk ihalenin bitirilme süresi 4 Kasım 2024 olarak taahhüt edildi. Kanal İstanbul’da bitirilme aşamasında olan bir diğer proje ise Rönesans Holding tarafından yapılan köprü ve otoyol projesi oldu. Bu projelerin bitirilmesi ise 2025 yılında olacak. 322 dönüm üzerine kurulan İstanbul Kuru Gıda toptancıları Çarşısı ise bitirildi.

EMLAK KONUT HARIL HARIL ÇALIŞIYOR!

Planlara karşı hukuk mücadelesi başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) açtığı davalar sonucu bölgenin bütün planları İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından 2023 Aralık ve 2024 Ocak ayında ayrı ayrı verilen kararla iptal edildi. Başka bir davada da İstanbul 3.İdare Mahkemesi, Emlak Konut Dursunköy projesinin bulunduğu 2.etabın imar planlarını 29 Aralık 2023 tarihinde iptal etmişti. İptal kararına rağmen inşaatlar tam gaz devam ederken THY ve Emlak Konut'un etaplar halinde inşaatına devam ettiği “Yenişehir Evleri Arnavutköy” projesinde ev sahibi olmak için başvuranlar için 4 Mayıs'ta kura çekimi yapıld. Bakanlık koltuğuna yeniden oturan Murat Kurum'un Kanal İstanbul Yenişehir planlarının bir an önce bitirme talimatı verdiğini geçtiğimiz hafta yazmıştık. Emlak Konut’un bir haftadır yoğun bir şekilde yeni planlar üzerinde çalıştığını öğrendim.

100 MİLYAR DOLAR RANT OLUŞACAK?

Tam da Kanal İstanbul ile ilgili görüşmeler yaptığım esnada üst düzey bir CHP’liden Kanal İstanbul’da oluşabilecek muhtemel rantla ilgili uzunca bir e-mail aldım. Kamunun kazanacağı rantın 100 milyar dolar olacağının anlatıldığı o mailde özetle: ‘’ 3. Derece deprem alanında bulunan 220 milyon metrekarelik Yenişehir planı 2016 dan beri planlanıyor 220 milyon metrekarelik Yeniehir’in yaklaşık 90 milyon metrekaresi kamu arazilerinden oluşuyor. Yüzde 45 kesinti yapıldıktan sonra yaklaşık 50 milyon metrekarelik arsaya sahip olacak. Kamu tüm arazileri büyük adalarda birleştirmiş özel proje alanı ilan etmiş ve 1.20 emsal belirlemişti. Özel mülkiyette yer alan arazilere ise 0,50 emsal verildi, 50 milyon metrekare arsanın arsa olarak satış bedeli 50 milyar dolar. Müteahhide verilmesi durumunda ise 100 milyar dolar kamuya kalması beklenen rant. Muhalefetin engellemesi ile bugüne kadar tam olarak başlayamadı’’ ifadelerine yer verilmişti.

İMAMOĞLU BU RANTA HAYIR DER Mİ?

Haritalar, raporlar, onlarca fotoğrafların atıldığı bu e-mailden sonra imar konularına hakim, partinin her kademesinde rol alan bu CHP’liyi röportaja davet ettim. Bu yazdıklarını ismiyle bire bir açıklamasını İstedim. Gerçekten de bugüne kadar duymadığım bilgileri veriyordu. Hala parti içerisinde aktif olan bu kişi aynen şunları söyledi, ‘’Bir süre bekleyelim. Partimiz bu projeye karşı çıkıyor. Ancak ortada da 100 milyar dolar rant var. Buna CHP hayır diyecek mi göreceğiz. Planları yapılacak olan bu arsa tarla mı olacak? Ben açıkçası buna ihtimal vermiyorum. Recep Tayyip Erdoğan'ın burayı hayata geçirmesi için siyasi ömrünün yetip yetmeyeceği malum. Bu planların bir an önce devreye girmesiyle birlikte AK Parti yeniden güç kazanacak. İBB yönetimi ise bunun önüne geçmek istiyor. Tüm uğraşının nedeni de bu’’ diye konuştu.