İlk nükleer bilim serisi “İyi Bilgi”, Discovery Channel'da başlıyor

Warner Bros. Discovery’nin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile geliştirdiği ortaklık kapsamında; nükleer bilimin küresel sorunların çözümüne nasıl yardımcı olabileceğini açıklayan yeni eğitim videoları serisi “İyi Bilgi”, Discovery Channel'da izleyiciyle buluşuyor.

30'dan fazla ülkede yayınlanan filmlerin, tüm Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde 44 milyon haneye ulaşması bekleniyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) video ekibi tarafından, Warner Bros. Discovery editör ekibiyle birlikte hazırlanan eğitim serisi, beş kısa filmden oluşuyor. İlk bölüm, radyasyonun dünyanın en acil küresel sorunlarından bazılarını çözmek için nasıl güvenli bir şekilde kullanılabileceğini basit terimlerle anlatıyor. Yayınlanacak diğer bölümler ise okyanustaki mikroplastikler, büyüyen kanser yükü, gıda güvensizliği, iklim değişikliği karşısında su kıtlığı ve endüstriyel kirlenme gibi konular işleniyor.

Her biri yaklaşık bir dakika uzunluğunda olan nükleer bilim ve teknolojinin faydaları hakkındaki eğitim videolarında; Nükleer bilimin özellikle iklim değişikliği ışığında kalkınmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair araştırmalar yer alacak. Örneğin, kıyı bölgelerinin karbonu nasıl tuttuğunu veya okyanusların nasıl daha asidik hale geldiğini veya haşere böceklerin kimyasallar olmadan nasıl kontrol edilebileceğini ölçümlerle anlatacak. Ayrıca, plastik kirliliği, kuraklık ve açlıkla mücadele için önemli IAEA programları hakkında da ayrıntılara yer verecek.

Filmler, Birleşmiş Milletler'in benzersiz bir özelliği olan IAEA'nın 12 nükleer bilim ve uygulama laboratuvarıyla birlikte çekiliyor ve laboratuvarlar, nükleer teknikler geliştirerek araştırmaları dünyanın dört bir yanındaki ülkelerle paylaşıyor.

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, “İnsanlar bizi Fukuşima, İran, Ukrayna gibi yerlerde emniyet, güvenlik ve korumaların artırılmasına yardımcı olan nükleer gözlemci olarak tanıyor olabilir. Ancak nükleer bilimin; insanların yaşamlarında, çiftçilerin daha iyi mahsuller yetiştirmesinde, kanser hastalarının daha iyi tedavi görmesinde, hükümetlerin kilit doğal alanları anlamasına ve korumasına yardımcı olmak gibi, somut farklılıklar yarattığına dair nasıl bir potansiyeli olduğu yeterince bilinmiyor. İklim değişikliğinin korkunç etkileri, dünyanın dört bir yanındaki insanlar için daha belirgin hale geldikçe halkın da bir umut olduğunu bilmesi önem taşıyor. Bilim, her zaman olduğu gibi, temel sorunlarımızın çoğuna çözümler sunuyor” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Nükleer Bilimler ve Uygulamalar Dairesi Başkanı Najat Mokhtar ise “Laboratuvarlarımızın gerçekleştirdiği hayati araştırmaların saygın bir kurum olan Discovery Channel'da paylaşıldığını görmekten çok memnunum. Bilim, dünyada iyilik için hayati bir güçtür ve nükleer bilim, ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için pek çok inanılmaz yenilikler sunmaktadır” dedi.

WBD, Orta Avrupa, Orta Doğu ve Türkiye'den Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jamie Cooke yayınlarla ilgili; “İzleyicilerimizin, nükleer bilimin yaşamlarımızı iyileştirmek ve çevresel sürdürülebilirlik gündemini ilerletmek için yenilikçi yollarla nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatına sahip olmalarından dolayı çok heyecanlıyız. Sahip olduğumuz sesimiz, hikaye anlatma gücümüz ve uzmanlığımız çerçevesinde; toplulukları ve izleyicilerimizi olumlu yönde etkileyecek doğru hikayeleri aydınlatmayı ve anlatmayı görevimiz olarak görüyoruz. Bu, Sosyal Fayda Stratejimizin bir parçası ve biz de medyamızı iyilik için kullanmak istiyoruz” dedi.