İLHAN SELÇUK'UN HALEFİ BELLİ OLDU! CUMHURİYET'İN BAŞINA KİM GETİRİLDİ?

İlhan Selçuk'un vefatıyla birlikte boşalan Cumhuriyet Vakfı yöneticiliğine kim getirildi?

Cumhuriyet Vakfı başkanlığına oybirliği ile Orhan Erinç seçildi. Vakıf başkan vekilliğine Alev Coşkun, genel sekreterliğine Şükran Soner, saymanlığa da İbrahim Yıldız getirildi. Vakıf Yönetimi ayrıca Cüneyt Arcayürek ve Ali Sirmen'in yayın kurulu üyeliklerine seçilmesine karar verdi.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

Yönetim Kurulu Başkanı ve başyazarımız İlhan Selçuk’un ölümünün ardından toplanan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu 6 Temmuz 2010 günü aşağıdaki kararları almıştır.

1. Cumhuriyet Vakfı Resmi Senedi’nin başlangıç bölümünde şu ilkeler yer almaktadır:

‘Cumhuriyet ne hükümet, ne de parti gazetesidir. Cumhuriyet yalnız Cumhuriyet’in, bilimsel ve yaygın anlatımıyla demokrasinin savunucusudur. Cumhuriyet ve demokrasi fikir ve esaslarını yıkmaya çalışan her kuvvete karşı mücadele edecektir. Ülkemizde her anlamıyla gerçek bir demokrasi kurulması için bütün varlığı ile çalışacaktır. Cumhuriyet Atatürk devrim ve ilkelerinin açtığı ‘aydınlanma’ yolunda, aklın bağnazlıktan, bilimin dinden bağımsızlaşması, laiklik ilkesinin toplumca benimsenmesi için çaba gösterecektir. ‘İnsan Hakları ve Temel Özgürlükler Bildirgesi’ni demokrasinin evrensel anayasası olarak benimseyen Cumhuriyet, amaçlarına ancak Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve bütünlüğü kapsamında ulaşılacağını temel ilke sayar. (...) Kimliği, ilkeleri ve amaçları bu uzun süre içinde belirlenip toplumda kök salan Cumhuriyet’i aynı yörüngede yaşatmak Cumhuriyet Türkiyesi'nde, topluma ve Cumhuriyet okurlarına karşı bir ödev niteliğine dönüşmüştür.’

Cumhuriyet Gazetesi’nin vakıf resmi senedinin ‘Başlangıç’ bölümünde açıkça belirlenen bu yörüngede, daha da etkin olarak yayın yaşamına devam edeceğini Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu kararlılıkla vurgulamaktadır.

2. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, yapılan iş ve görev bölüşümü sonucunda, vakıf başkanlığına Orhan Erinç’in, başkan vekilliğine Alev Coykun’un, vakıf genel sekreterliğine Şükran Soner’in ve vakıf saymanlığına İbrahim Yıldız’ın seçilmelerine karar vermiştir.

3. Yayın Kurulu Başkanlığı’na Orhan Erinç’in, yayın kurulu başkan yardımcılığına İbrahim Yıldız’ın seçilmesine, ayrıca Cüneyit Arcayürek ve Ali Sirmen’in yayın kurulu üyeliklerine seçilmesine karar verilmiştir.

4. Cumhuriyet Gazetesi’nin imtiyaz sahibi yalnız ve yalnız ‘Cumhuriyet Vakfı’ olup, vakfa özgülenen bu imtiyaz hakkının herhangi bir şekilde başkalarına devri, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da söz konusu değildir. Cumhuriyet Vakfı ve Cumhuriyet Gazetesi, her zamanki gibi her türlü güç ve çıkar odaklarından bağımsız bir şekilde, okurları ile bütünleşerek ve onlardan alacağı güç ve destekle yoluna devam edecektir.

Kamuoyuna ve okurlarımıza saygıyla duyurulur.

Cumhuriyet Vakıf Yönetim Kurulu

Gazetecilikte 53 yıl

Balıkesir’de 1936 yılında doğan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erinç, Özel Gazetecilik Okulu’nu bitirdi. Son Posta’da başladığı gazeteciliği (1957), Yeni Sabah ve Cumhuriyet (1981) gazetesinde sürdürdü. Gece Postası gazetesinde (1962) ve Türk Haberler Ajansı’nda (1984-1985) Genel Yayın Müdürlüğü yapan Erinç, Cumhuriyet gazetesinde de Yazı İşleri Müdürlüğü ve Genel Yayın Yönetmenliği (1994) görevlerinde bulundu. Hürriyet gazetesinde (1981-1984) köşe yazarlığı yapan Erinç, Güneş gazetesinde (1987-1990) dizi yazılar ve araştırma müdürlüğü yaptı. Cumhuriyet gazetesinde 4 Ocak 2001’den bu yana köşe yazıları yazan Erinç, haber (1972), röportaj (1963-1970), inceleme (1967-1968-1970-1971-1972) dallarında, 8 Gazetecilik Başarı Ödülü, Türk Dil Kurumu Basın Dil Ödülü, (1976), İstanbul Tabip Odası Sağlık Ödülü (1995), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (1997), Türkiye Bilişim Vakfı Bilişim Medya Ödülü (1998) ve Sevda – Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü gümüş madalyasını (1999), İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi 60.Yıl Onur Ödülü'nü (2010) aldı.

“Türk Basınında Cumhuriyet’in 60 Yılı” kitabını (1983) İbrahim Örs ile birlikte hazırlayan Erinç’in “Bir Arpa Boyu”, “Medya ile Politika”, “Pazartesi Yazıları/Şu Bizim Enayi Defteri”, “Ayın Tarihi Atatürk Özel Sayısı- Kasım 1938”, “Demokrasiye Kitakse”, “Sıkmabaşın Başağrısı”, “Medya ve Demokrasi Masalları”, “Atatürk’ün Emniyet Müdürü” adlı kitapları bulunuyor. Erinç, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans öğrencilerine “Türk Basınının Ortak Sorunları”, lisans öğrencilerine “Haber Toplama ve Yazma Tekniği” ile “Basın Ahlakı”, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Temel Gazetecilik” dersleri verdi. Basın Şeref Kartı sahibi olan Erinç, evli ve iki kızı, bir torunu var.