IDEF 2017 kapılarını açtı
- IDEF 2017'de 50'yi aşkın ülkeden yaklaşık 800 firma savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında en modern araç, malzeme ve sistemlerini sergiliyor- Türk savunma sanayisinin lider kuruluşları, fuarda yerli ve milli çözümleriyle yer alıyor
İSTANBUL (AA) - Dünyadaki ilk 5 savunma fuarı arasında yer alan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) 13. kez kapılarını açtı.
Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda organize edilen IDEF, İstanbul'daki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde başladı.
Fuarda, 50'yi aşkın ülkeden yaklaşık 800 firma savunma, güvenlik, denizcilik, havacılık ve uzay sanayisi alanlarında üretilen en modern araç, malzeme ve sistemlerini sergiliyor. Ayrıca savunma sanayisiyle doğrudan ilişkili firmalar dışında, diğer sanayi dallarından da çok sayıda üretici firma fuarda yer alıyor.
Türk savunma sanayisinin lider kuruluşları, fuarda yerli ve milli çözümlerini tanıtıyor.
ASELSAN, fuar tarihinin en büyük katılımıyla 317 ürün ve sistemini sergiliyor. Yaklaşık 5 dönümlük sergileme alanı ile bugüne kadar gerçekleştirilen IDEF'ler içinde en büyük standı açan ASELSAN, standında, deniz sistemleri, hava sistemleri, hava savunma sistemleri, sınır-sahil güvenlik sistemleri, haberleşme sistemleri, elektronik harp sistemleri, elektro-optik sistemler ve silah sistemlerine ilişkin ürünler yer alıyor.
Seyir füzeleri ve benzeri tehditlere karşı geliştirilen Korkut Hava Savunma Top Sistemi, HİSAR Alçak ve Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri; son yıllarda artan "drone" tehditlerine karşı tasarlanan İHTAR "Anti-Drone" Sistemi; terör olaylarına karşı güvenlik gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilen Kamu Güvenliği Yönetim Sistemi, ASELSAN’ın dikkat çekici ürünler arasında yer alıyor.
Kara Sistemleri arasında Tank Atış Kontrol Sistemleri, Stabilize Silah Sistemleri, Modern Piyade Sistemleri, Giyilebilir Teknolojiler, İnsansız Araçlar, Elektro Optik Sistemler öne çıkıyor.
Aviyonik Sistemler kategorisinde Hedefleme Podu, Çok Fonksiyonlu Gösterge Birimi, Ataletsel Seyrüsefer Sistemi, Helikopter ve Uçak Kokpitleri, Lazer Güdüm Kitleri ilk göze çarpan ürünler arasında bulunuyor.
Deniz sistemleri olarak VATOZ Sensör Yönetim Sistemi, Torpido ve Torpido Karıştırma Sistemleri, Denizaltı Elektronik Harp Sistemi, Radar Sistemleri ziyaretçilerin ilgiyle incelediği sistemler arasında yer alıyor.
- Kamikaze İHA'lar
Savunma Teknolojileri ve Mühendislik AŞ, Türkiye'de ilk olan kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini fuarda tanıtıyor. Türk mühendisler tarafından özgün geliştirilen ürünler, sahip oldukları üstün taktik özellikleriyle asimetrik harp, terörle mücadele ve güvenlik operasyonlarında kullanılacak.
Yakın zaman içinde testleri tamamlanarak üretimlerine başlanacak "drone"lar, isimleriyle de dikkati çekiyor. İsimlerini, öz Türkçe savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan alan "Alpagu", "Kargu" ve "Togan"ın bu yıl göreve hazır hale gelmesi planlanıyor.
- ALTAY tankının yeni versiyonu
Otokar, ALTAY’ın yeni versiyonunu IDEF’te görücüye çıkıyor. Barış destek operasyonları için asimetrik muharebe koşullarına uygun geliştirilen yeni versiyon ALTAY, fuarın en fazla ilgi çeken ürünlerinden birini oluşturuyor. Otokar'ın standında toplam 15 araç ve kule sistemleri sergileniyor.
FNSS, fuarda hem yeni araçlarının lansmanını yapıyor hem de en yeni platformlarının geldiği son noktayı ortaya koyuyor. FNSS standının ziyaretçileri, kara platformlarının geleceğine dokunma fırsatı da buluyorlar.
Kara platformlarına yönelik lojistik destek ve modernizasyon gibi çözüm ve kabiliyetlerini de sergileyen FNSS’nin standında, Kaplan ve Pars zırhlıları ile Teber kulesinin çeşitli versiyonları tanıtılıyor.
- TUSAŞ'tan birçok ilk
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Özgün Helikopter T625, silahlı HÜRKUŞ ve ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi Silah Entegrasyonu'nun ilk kez IDEF'te ilk kez sergileniyor. Milli Muharip Uçağın benzetimli maketinin de ilk kez stantta yerini aldı. Bu ürünlerle birlikte Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımında olan T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopterinin IDEF'te görücüye çıktı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği Türkiye'nin ilk milli hava füzeleri, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN da fuarda tanıtılıyor. GÖKDOĞAN ile BOZDOĞAN'ın geliştirme çalışmalarının 2019'da tamamlanması hedefleniyor.
- ATAK simülatörü ve zırhlı ambulans
ATAK helikopteri pilotlarının eğitimi için üretilen simülatörler, özel bir versiyonla ilk kez fuarda sergileniyor. Çevrede bulunan elektrik direklerinden arazi yüksekliklerine kadar her şeyin gerçeğe uygun entegre edildiği simülatörde, genel kullanımın yanında, yaşanabilecek olumsuzluklar ya da kaza kırım durumunda pilotlara bunun üstesinden gelebilmelerine yönelik eğitimler verilecek.
Katmerciler, NATO standartlarında, yüksek balistik ve mayın koruma seviyesine sahip, 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlarını sergilediği fuarda, 4x4 zırhlı ambulansını da ilk kez tanıtıyor. Katmerciler ve ASELSAN'ın ortak çalışmasıyla geliştirilen Türkiye'nin ilk hibrit konsept zırhlı aracı HIZIR'da, IDEF'te sergileniyor.
- Yerli füzeler
Dünyanın önde gelen roket, füze ve güdümlü mühimmat firmalarından ROKETSAN, geniş ürün yelpazesini fuarda tanıtıyor.
KAAN füzesi, TRG-122 füzesi, TRG-300 Kaplan füzesi, MAM-C mühimmatı şirketin standında ilk kez sergileniyor.
Şirketin öne çıkan diğer ürünleri arasında SOM/SOM-J, TEBER, CİRİT, MAM-L, UMTAS/OMTAS/L-UMTAS gibi füze ve mühimmatlar bulunuyor.