İBB'den flaş karar: Ensar, TÜRGEV ve TÜGVA protokolleri feshedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başkan Ekrem İmamoğlu'nun talimatı ile Ensar, TÜRGEV ve TÜGVA gibi vakıflarla olan protokollerini feshetti. Yapılan açıklamada, İBB bütçesinden toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı vurgulandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Saraçhane’deki binada gazetecilerin yaptığı konuşmada, vakıflara aktarılan bütçelere değindi. İmamoğlu, "İptal edilmiş tam 357 milyon liralık sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içinde sadece bir vakfa yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz" dedi.

İBB'den konuyla ilgili yapılan açıklamada ise Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, TÜGVA ile anlaşmaların iptal edildiği duyuruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden ve olanaklarından bazı özel vakıflara aktarılan tam 357 milyon liralık bütçeye noktayı koymuş bulunuyoruz. Bu kaynakların hepsi artık İstanbulluların. pic.twitter.com/a2FtEQqgx0

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) August 27, 2019

İBB'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bazı vakıf ve derneklerle olan işbirlikleri, kamuoyunda tartışma konusu olmuştur. İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla bir süre önce bu dernek ve vakıfların İBB ile olan çalışmaları üzerine inceleme başlatılmış ve incelemeler derinlemesine devam etmektedir.

İncelemeler sırasında çok sayıda vakıfla, protokoller kapsamında veya şifahi görüşmeler yoluyla, yurt inşaatları, bina kiralama, bakım-onarım tadilatı, ulaşım-yeme-içme, proje, diğer yardımlar ve tefrişat gibi kalemlerde maddi işbirlikleri tespit edilmiştir.
İlk incelemenin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aralarında Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, TÜGVA, Daru'l Fünun İlahiyat Vakfı, Hoca Ahmet Yesevi Vakfı bulunan vakıflarla arasındaki protokolü fesh etme kararı almış ve protokolleri iptal etmiştir.

Bu vakıflar için bu zamana kadar, yukarıda sayılan kalemler ve yeni inşaatlar bedelleri kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı belirlenmiştir. Vakıflara kiralama, bakım-onarım ve yeme-içme kalemleri altında bugüne kadar 190 milyon liradan fazla ödeme yapılırken, sadece bir vakfın ulaşım ve yeme-içme giderinin İBB bütçesine 56,5 milyon lira yük getirdiğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Son tespitlerde; ihalesi İBB tarafından yapılan yurt işlevi de içeren gençlik merkezi, spor tesisi ve otopark inşaatlarının bir bölümünün tamamlandığı, bir bölümünün de devam ettiği ortaya çıkmıştır. Yapımı devam eden ve bazılarının önemli bölümü tamamlanan tesislerden, toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan 5 tanesinin aynı vakıf adına yapılması dikkat çekmiştir.
Bu binaların tasarlanan vakıf ve derneklere teslim edilmeyerek, İBB tarafından değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır.

İMAMOĞLU'NUN SARAÇHANE'Kİ AÇIKLAMALARINI TAMAMI ŞU ŞEKİLDE:

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki binada gazetecilerin kayyımdan tatile, vakıflara tahsis edilen binalardan servis ücretlerine kadar birçok sorusunu yanıtladı. Arkalarında millet iradesi nedeniyle kendilerini güçlü hissettiklerini vurgulayan İmamoğlu, daha işin başında olduklarının altını çizdi. “Geçmişte yaşanan ihmallere dair de çok sıkı tespitlerimiz var” diyen İmamoğlu, “Şu an itibariyle iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış verilmiş kaynaklar adına söylüyorum; vakıflar adına iptal edilmiş tam 357 milyon liralık bir sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içerisinde sadece bir vakfa, yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz! Yani bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz. Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere, maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina, o mülk millete ait. İstanbullulara ait. İstanbulluya hizmet edecek. Bu daha başlangıç” dedi. İBB’den yapılan açıklamada, “Yapımı devam eden ve bazılarının önemli bölümü tamamlanan tesislerden, toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan 5 tanesinin vakıf ve derneklere teslim edilmeyerek, İBB tarafından değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saraçhane’deki merkez binada gündemdeki konulara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte o sorular ve İmamoğlu’nun verdiği yanıtlar:

İSTANBUL’A KAYYIM İDDİALARI…

“Üzücü. Çok anlamsız. Zaten toplumun inanmadığı söylem. Zaten bu söylemlerin hiçbir karşılığı yok. İstanbul emin ellerde. Sayın Cumhurbaşkanı belki şöyle düşünüyor olabilirler: Hani bir kişinin kararıyla her şey olur, bir kişinin kararıyla her şey yapılır gibi öyle bir şey yok. Bazen ‘mış’ gibi görünebilir milletin iradesi en öndedir. Biz milletin iradesi ile kendimizi o kadar güçlü hissediyoruz ki tarifi yok. Çünkü milletin iradesi size muazzam bir güç katıyor. Muazzam da bir moral motivasyon katıyor. Biz o yürekle yola yürüyoruz. İstanbul’la ilgili bizim vaatlerimiz var. Çalışıyoruz gece gündüz. Arkadaşlarımızla yol alıyoruz. Hem projeler hazırlıyoruz hem İstanbul’un sorunlarını tespit ediyoruz.”

VAKIFLARA AKTARILAN KAYNAKLAR…

“Geçmişte yaşanan ihmallere dair de çok sıkı tespitlerimiz var. Çok acı tablolar var. Daha işin başındayız. Şu an itibariyle iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış verilmiş kaynaklar adına söylüyorum; vakıflar adına iptal edilmiş tam 357 milyon liralık bir sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içerisinde sadece bir vakfa, yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz! Yani bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz. Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere, maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina, o mülk millete ait. İstanbullulara ait. İstanbulluya hizmet edecek. Bu daha başlangıç. Ben diler ve isterdim ki; 1,5 aylık görev süresi içerisinde sayın Cumhurbaşkanından randevu talep ettim. Kendisine İstanbul’la ilgili düşüncelerimizi aktaralım. Ben, bunu hala yineliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, milletin oyu ile seçilmiş cumhurbaşkanı. Ben de bu milletin oyu ile seçilmiş İstanbul’un belediye başkanıyım.
Milletin iradesi ile seçilmiş iki kişi olarak neyi konuşacağız? İstanbul’un sorunlarını konuşacağız. Ben bunun için randevu istedim. Hala yineliyorum.

Bunları konuşacağımıza bize miting alanlarından, böyle göndermeler yapmasının hiçbir anlamı yok. Ben hiç duymadım bile, önemsemiyorum bile. Arkamızda koskocaman millet iradesi var. Millet iradesini hiçe sayıldığı her hususun, hukuka aykırı her davranışın da karşısındayız."

İSTİHDAM VAATLERİ…

“Dilerdim ki bu taahhütlerimizi tam takip etseydiniz. 200 bin kişiye iş bulacağımız takvimimiz 5 yıl. 5 yıl görev süresince. Çalışmalarımız başladı. Bölgesel İstihdam Ofisleri kuruyoruz. O istihdam ofisleri, kent akedemilerimizle ve İSMEK’lerle insanları hem meslek sahibi yapacağız hem de onlara uygun iş bulacağız. İşe göre insan yetiştirip, iş bulacağız. İhmal edilmiş İstanbul şehri. 350 bin genç işsiz var. Bu şehrin değil, bu ülkenin büyük bir işsizlik sorunu var. Son 30-40 yılın en büyük işsizliğini yaşıyor bütün ülke. Bunun sebebi var: Ekonomi. Ekonominin kötü durumda olmasının sebebi var; iktidarın kötü ekonomi yönetimi. Yani biz 200 bin insana, İstanbul’un kaynaklarıyla ve İstanbul’un kabiliyetleriyle 5 yıl içerisinde sistemli bir şekilde iş bulacağız. Ama ben sizin İktidara soramadığınızı buradan soruyorum; umuyorum iktidar da işsizlere nasıl iş bulacağı konusunda önümüze inandırıcı ve tatmin edici bir takvim koyar. Zira insanlar çok kötü durumda. Bu derin sorun dururken İstanbul’un seçilmiş belediye başkanına laf atmakla veya laf üretmekle bu sorunlar çözülmez. Biz de uğraşacağız. Biz, sorumlu insanlarız. Kendimi 16 milyon insanın yaşadığı her derdi ile sorumlu kabul ediyorum.

EMİNÖNÜ’NDE SEL FELAKETİNE UĞRAYAN ESNAFLAR

“25 yılın bir yönetimi var burada. Bu yönetimle ilgili elbette alt yapıyla ilgili bir kısım sorunlar var. ‘Bütün sorunlu yerleri çıkarın’ dedim arkadaşlara. Neresiyse gideceğiz bulacağız oradaki sorunu, öyle sel olduktan sonra değil. Öncesinde çözüm üretelim ve kalıcı çözüm üretelim. Arkadaşlarımız tespitleri yaptı. İlk defa biz mi yapıyoruz. Hayır daha önce de yapılmış. Talimat da verilmiş. Ama 2017’den sonra kimse elini kımıldatmamış. Boş işlerle uğraşılmış. Öz önce söylediğim bilanço var ya, 357 milyon liralık önünü kestiğimiz bilançolarla uğraşılmış. Biz onlarla uğraşmayacağız. Biz oradaki sorunu çözeceğiz. İstanbul’un alt yapı konularını da çözeceğiz. Aynı Sirkeci’de olduğu gibi. O su basan yere gidin, esnafa sorun. İlk defa bir belediye, baskından sonra yaraları tamir etti. Biz tamir edince, merkezi hükümet de kendi kaynaklarından sayın Valimiz vasıtasıyla bir kaynak aktardı. Ne güzel, aktarsın. Tamir ettiğimiz gibi, Kasım ayı sonu gibi, oradaki sorunu kalıcı çözmüş olacağız. Bir daha orada öyle bir sel baskını yaşanmaması adına alt yapı problemini çözeceğiz. Bunların hepsi kalıcı çözülürse anlamlı. Yoksa sel olduktan sonra değil. Geçmişte onlarca insan hayatını kaybetmiş. Sadece bir selde 39 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dolayısıyla bu tür vakalar 21 yüzyılın kenti İstanbul’a yakışmıyor.”

YENİKAPI’DA SERGİLENECEK MAKAM ARAÇLARI VE TATİL KONUSU…

“Araçalar konusunda beni her gün arkadaşlarımı silkeliyorum. Az önce açıkladığım israfla ilgili 357 milyonluk tablo daha başlangıç dedim. Keşke bütün bilgilere ‘pat’ diye ulaşabilsek, bütün bilgiler hemen önümüze gelse ama olmuyor. Araçla ilgili kısımda da ciddi yol aldık. Ne yazık ki orada da muazzam bir israf var. Ne yazık ki! Bununla ilgili de çok yakın bir vakitte sizleri de davet edeceğimiz, nasıl bir israfın olduğu sizlerin gözünüzün önüne sereceğimiz bir buluşmamız olacak. Tatil konusu ise yeterince konuşuldu. Hiç bu kadar gündemde kalmamıştı diye düşünüyorum. Herkes bir yorum yaptı. Bence vatandaş da vicdanında bununla ilgili bir yorum yapmıştır. Ben ona inanıyorum biz işimizin başındayız.

SERVİS FİYATLARI

“Bugün UKOME toplantımız var. Bu toplantıda arkadaşlarımız yoğun bir çalışma yürütüyor. Özellikle servis araçları, taksiler ve minibüslerle ilgili. 2 yıla yakındır zam yapılmayan servisler bunun dışında bir süreç içerİsinde. Esnafımızı da düşünen milletimizi de düşünen ki diğer toplu taşımalar da zam yapmaksızın bu araçlarla ilgili bugün UKOME’de bir görüşme yapılacak ve bir karara bağlanacak. Vatandaşımız lehine onları da koruyan ama bu işi yapan insanların da işi yapabilme kapasitelerine ve kalitelerine düşürmeyen bir oranda bir zam yapılacak.

DİYARBAKIR GEZİSİ

“Ben, seçim döneminde genç bir kardeşimize düğünü ertelediği için ve kampanya sürecinde gelip bizimle beraber olduğu için Batman’daki nikahına katılacağımı söylemiştim. Söz vermiştim. 31 Ağustos’ta da düğünü var. Dolayısıyla Diyarbakır üzerinden Batman’a gidip, bir gece kalıp yine Diyarbakır üzerinden dönüş yapacağım. Diyarbakır programımız henüz kesinleşmedi ama Diyarbakır’a gitmişken elbette görüşmelerim olacak, buluşmalarım olacak. Bununla ilgili arkadaşlarım sizi bilgi sahibi yapacaklar.”

BAYRAMPAŞA OTOGARI’NIN TAHLİYESİ VE KAYYIM İDDİALARI

“Kayyım değil, Bayrampaşa Otogarı’nın sahibi İBB’dir. Süresi dolduğu için oradaki yönetime, otoparkını devraldığımız gibi, işletmesini de devraldığımız hususunda da tebliğimizi yaptık. Şu an süre dolmak üzere. Süre dolduğunda oranın teslim alınmasıyla ilgili rutin işlemler yapılacak. İhmal edilmiş alanlarda yaşanan travmaların bir örneğidir. Biz, bu tür alanların ihmal edilmemesi, kamunun hak sahibi olduğu yerde gidip hak sahibi olduğunu göstermesini örnekliyoruz buradaki çalışmamızda. Bu hafta umuyorum işlemleri biter. Bir aksilik olmazsa, çok yakın zamanda İBB kendisine, halka ait bu alanın yönetimini ele alarak oradaki huzuru, oradaki işletme düzenini sağlayacak. Yeni otogar düzenin oluşması için oradaki sektör temsilcileriyle ortak çalışacağız. Hem Harem’i hem Bayrampaşa’yı yeni yerlerine taşıyacağız. Yeni bilgi 15 gün içerisinde tüm malzemelerini boşaltıp bize teslim edeceklerini söylemişler. Böyle bir beyanda bulunmuşlar. Muhtemelen de arkadaşlarım bu makul süreyi onlara tanıyacaktır. Ondan sonra da belediye olarak burayı işleteceğiz”

“SEÇİLMİŞ” VAKIFLARLA YAPILAN PROTOKOLLER İPTAL EDİLDİ

İmamoğlu’nun açıklamaları sırasında dile getirdiği bazı dernek ve vakıflara aktarılan kaynaklarla ilgili İBB’ce bir bilgilendirme notu paylaşıldı. Bilgilendirme notunda şöyle denildi:

“İmamoğlu'nun talimatıyla bir süre önce bu dernek ve vakıfların İBB ile olan çalışmaları üzerine inceleme başlatılmış ve incelemeler derinlemesine devam etmektedir. İncelemeler sırasında çok sayıda vakıfla, protokoller kapsamında veya şifahi görüşmeler yoluyla, yurt inşaatları, bina kiralama, bakım-onarım tadilatı, ulaşım-yeme-içme, proje, diğer yardımlar ve tefrişat gibi kalemlerde maddi iş birlikleri tespit edilmiştir. İlk incelemenin ardından İBB, aralarında Ensar Vakfı, TÜRGEV, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, TÜGVA, Daru'l Fünun İlahiyat Vakfı ve Hoca Ahmet Yesevi Vakfı’nın bulunduğu vakıflarla arasındaki protokolü fesih etme kararı almış ve protokolleri iptal etmiştir.

BİNALAR İBB TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLECEK

Bu vakıflar için bu zamana kadar, yukarıda sayılan kalemler ve yeni inşaatlar bedelleri kapsamında İBB bütçesinden toplam 357 milyon 453 bin 972 lira harcandığı belirlenmiştir. Vakıflara kiralama, bakım-onarım ve yeme-içme kalemleri altında bugüne kadar 190 milyon liradan fazla ödeme yapılırken, sadece bir vakfın ulaşım ve yeme-içme giderinin İBB bütçesine 56,5 milyon lira yük getirdiğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Son tespitlerde; ihalesi İBB tarafından yapılan yurt işlevi de içeren gençlik merkezi, spor tesisi ve otopark inşaatlarının bir bölümünün tamamlandığı, bir bölümünün de devam ettiği ortaya çıkmıştır. Yapımı devam eden ve bazılarının önemli bölümü tamamlanan tesislerden, toplam maliyeti 165 milyon lirayı bulan 5 tanesinin aynı vakıf adına yapılması dikkat çekmiştir. Bu binaların tasarlanan vakıf ve derneklere teslim edilmeyerek, İBB tarafından değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır.”