Hürriyet’in el değiştirme süreci kitap oldu! Amiral gemisi battı, Anaakım medya bitti mi?

Ali Dağlar’ın İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik dalında doktora tezi olarak hazırladığı, akademik üslubu sadeleştirilen kitabı “Hürriyet Gazetesi’nin El Değiştirme Sürecinde Türkiye’de Anaakım Medyanın Sonu ve Basın Özgürlüğü Sorunu” başlığıyla Nobel Bilimsel Eserler Yayınevi tarafından basılarak piyasaya sürüldü.

Hürriyet gazetesinde 27 yıl yargı muhabirliği ve internet medyasında dosya haberciliğinin ardından akademi dünyasına adım atarak iletişim doktorası yapan sürekli basın kartı sahibi Ali Dağlar’ın 5’inci kitabı yayınlandı. Dağlar’ın İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik dalında doktora tezi olarak hazırladığı, akademik üslubu sadeleştirilen kitabı “Hürriyet Gazetesi’nin El Değiştirme Sürecinde Türkiye’de Anaakım Medyanın Sonu ve Basın Özgürlüğü Sorunu” başlığıyla Nobel Bilimsel Eserler Yayınevi tarafından basılarak piyasaya sürüldü. Kitap akademik bir çalışma olmakla beraber bir dönem basının amiral gemisi Hürriyet gazetesinin ve Cumhuriyet sonrası Türk Basınının modern bir tarihçesi niteliğinde. Yazarın Hürriyet gazetesinin çeyrek yüzyılına içeriden tanıklığı kitabın içeriğini özgün kılıyor. Dr. Ali Dağlar’ın “Yeni Medya Ortamında Polis-Adliye Muhabirliği” başlıklı ilk akademik çalışması medya çalışanları için bir rehber niteliğindeydi.

ARAŞTIRMACI GAZETECİLİKTEN AKADEMİSYENLİĞE; 5. KİTABI

Gazetecilik yıllarında araştırmacı gazetecilik dosyalarından ikisini Erzincan Ergenekonu davasını ve perde arkasını konu alan Operasyon Adı “AĞA-01- İsmailağa Cemaatinden Gülen Cemaatine Uzanan Bir Davanın Perde Arkası” ve Trabzon’da Rahip Santoro, İskenderun’da Piskopos Padovese ve Malatya’da üç Hristiyan din adamına yönelik suikastları ve perde arkasını konu alan “Rahip Cinayetleri” başlıklı araştırmacı gazetecilik örneği kitapları yayımlanan Dağlar’ın bir diğer kitabı, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin Türk basını üzerindeki etkilerini inceleyen “Ordunun Dayanılmaz Ağırlığı Basının Dayanılmaz Hafifliği” idi.

AMİRAL GEMİSİ BATTI, ANAAKIM MEDYA BİTTİ TARTIŞMASI

Halen bir üniversitede akademisyen olarak ders veren Dağlar’ın “Hürriyet Gazetesi’nin El Değiştirme Sürecinde Türkiye’de Anaakım Medyanın Sonu ve Basın Özgürlüğü Sorunu” başlıklı kitabı basının amiral gemisi Hürriyet gazetesinin Simavi’den Aydın Doğan’a, nihayetinde Demirörenlere uzanan macerası ekseninde Türkiye’de anaakım medyanın sonu tartışmalarına yanıt arıyor. Cumhuriyet dönemi Türk basını ve özellikle Hürriyet’in gelişim seyrine yönelik derinlemesine analizlerin yer aldığı kitap, kapsam yönünden alanında bir ilk çalışma niteliğinde. Kitabın arka kapağında şöyle deniliyor:

“Anaakım medya kavramı, merkez siyasete yakın, geniş kitlelere hitap eden, tarafsızlık ve nesnellik iddiası taşıyan, kurumsal ve profesyonel gazetecilik anlayışını ifade eder. Türk basınında anaakım medya tanımına uyan Batılı anlamda gazetecilik, çok partili hayata geçiş sonrası yayın hayatına başlayan Hürriyet gazetesiyle ortaya çıkmıştır. Türk basınının gelişiminde ve kitleselleşmesinde öncü rolüyle “Basının amiral gemisi” sıfatını yakın zamana dek koruyan Hürriyet gazetesinin kuruluşundan itibaren sivil ve askeri iktidarlar karşısında sergilediği duruş, Türk basınının demokrasi ile olan ilişkisine de ışık tutmaktadır. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası büyük sermayenin basın sektörüne girişiyle değişen sahiplik yapısı, medyanın haber politikalarını güç odakları lehine dönüştürmüştür. Artık basın, dördüncü kuvvet olma işlevini yitirerek, büyük sermayenin ve iktidarın çıkarlarını gözeten bir yapıya evrilmiştir. 1990'lardan itibaren yaşanan ticarileşme ve baskılar, Hürriyet’in anaakım medya kimliğinde aşınmalara yol açmış, bu aşınma 2000’li yıllarda gazetenin ve bağlı bulunduğu grubun patronu üzerinde giderek artan iktidar baskısı nedeniyle hızlanmıştır. Nihayetinde 2018 yılında Demirören Grubu'na devriyle birlikte anaakım medyanın son temsilcisi gazete, bağımsızlığını tümüyle kaybetmiş ve siyasi güçlerin etkisi altına girmiştir. Hürriyet’in iktidar yanlısı bir gruba devri Türkiye'de anaakım medyanın da sonunu işaret etmektedir. Hürriyet gazetesinin tarihi, bir bakıma modern Türk basınının da tarihidir. Çalışma Hürriyet gazetesinin haber birimlerinde çeyrek yüzyılı aşan bir süre kesintisiz gazetecilik faaliyeti yürüten yazarın doktora tezi olarak kaleme alınmıştır.”

ALİ DAĞLAR KİMDİR?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Hürriyet gazetesinde kesintisiz olarak 27 yıl adliye muhabiri ve uzman yargı muhabiri olarak çalıştı. Daha çok özel haber dosyaları hazırladı, röportajlar yaptı. Araştırmaları gazetecilik örgütleri tarafından ödüllendirildi. Bu süreçte araştırmaları üç ayrı kitap halinde yayınlandı. Yüksek lisansını aynı üniversitede yaptı. İkinci üniversite olarak Adalet Yüksek Okulu’nu bitirdi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimini tamamladı. Çeşitli ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde makaleleri yayımlanmıştır. Halen bir vakıf üniversitesinde, iletişim alanında ders vermektedir. Medya alanında resmi adli bilirkişilik yapmaktadır. Sürekli sarı basın kartı sahibidir. TGC ve ÇGD üyesidir.