Hurriyet.com.tr'ye okur temsilcisinden çıplak fotoğraf ayarı!

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Hollywood ünlülerinin çıplak fotoğrafları için bu içerik uzun vadede itibar kaybına yol açar uyarısında bulundu.

"Hack'lenmiş fotoğraf fetişizmi" başlıklı yazısında Hürriyet'in de kullanmaya doyamadığı Hollywood ünlülerinin hacklenerek ele geçirilen çıplak fotoğraflarının yayınlanmasını yeniden konu edinen Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, bu içerik uzun vadede itibar kaybına yol açar uyarısında bulundu.

Bildirici daha önce de değindiği Hollywood yıldızlarının, iCloud hesapları hack’lenerek çalınan fotoğraflarının gazetesinin internet sitesinde yayımlanması hakkında elinden bir şey gelmediğini ima eden yazısında, okurların tepkilerine ve hurriyet.com.tr'de yayımlanan haberlerin bir listesine de yer verdi.

"Yadsınamaz sayıda okuyucunun bu tür haber ve galerileri sevdiği ve belki onbinlerce kez "tık"ladığı da bir gerçek." demeyi de ihmal etmeyen Bildirici, yazısının finalinde de hurriyet.com.tr yönetimine Vuslat Doğan Sabancı'nın "habercilik ilkelerinden vazgeçmeyelim" uyarısını hatırlattı.
İşte Faruk Bildirici'nin yazısından çarpıcı bölümler:

MEĞER internet medyası yıllardır Hollywood yıldızlarının iCloud hesapları hack'lenerek çalınan çıplak fotoğraflarını bekliyormuş.
Fotoğrafların ortaya saçıldığı 1 Eylül'den bu yana evire çevire kullanılıyor haber sitelerinde. Elbette gazetelerin internet siteleri de katıldı bu kervana.
Çalıntı fotoğrafların hurriyet.com.tr'de de yayımlanmasını eleştiren okurlarımızdan Banu Batur, "Kadınları objeleştirdiğinizin farkında mısınız?" diye soruyordu mail'inde:
"Yabancı ünlülerin hack'lenmiş nü pozlarını servis etmenizden bir okur olarak büyük rahatsızlık duyuyorum. Yabancı yayın organları bu haberleri nasıl yayınlıyor hiç bakıyor musunuz? Bir insanın çalınmış, onun isteği dışında yayımlanmış nü pozlarına bakamıyorum bile..."
Okur çok haklı. Ben de 8 Eylül tarihli yazımda, bu fotoğrafların gazeteler ve internet sitelerinde yayınlanmasını eleştirmiştim. "Yalıtılmış mekânlarda" çekilen ve kişilerin mahrem alanlarından çalınan bu fotoğrafların yayımlanmasının "özel hayata saldırı" niteliğinde olduğunu ve yayımlanmasının 'Doğan Yayın İlkeleri'ne açıkça aykırı olduğunu vurgulamıştım.
Fakat ne yazık ki, Hollywood yıldızlarının bu fotoğrafları hurriyet.com.tr'de halen yayında. Hatta bununla da kalmadı; başka ünlülerin iCloud hesaplarından çalınan fotoğraflarının yer aldığı yeni haberler yapılmaya devam edildi. "Jennifer Lawrence'ın yeni fotoğrafları sızdırıldı", "Emma Watson'ın da mı iCloud hesabı hack'lendi?", "Rihanna'nın çalınan çıplak fotoğrafları yayınlandı!" ve "Çıplak fotoğraflar nasıl internete düştü" haberleri eksik olmadı web sayfalarından. Bu fotoğrafları içeren haber ve galeriler, sık sık da manşetler arasında yer aldı:

"22 Eylül: Çıplak skandalda ikinci perde/ Kim Kardashian'ı da hack'lediler;
23-24 Eylül: Ünlüleri yıkan fotoğraflar;
25-26 Eylül: Dünya bunu konuşuyor/ Devamı gelecek mi?/ O an böyle olacağını düşünmedi;
27-28-29 Eylül: Ünlülerin hack'lenen fotoğrafları/ Skandalda yeni perde;
4 Ekim: Irina Shayk fotoğrafları çalındı;
9 Ekim: Bunu da yaptılar/ Ünlülerin hack'lenen iCloud hesaplarından yeni fotoğraflar."

Yadsınamaz sayıda okuyucunun bu tür haber ve galerileri sevdiği ve belki onbinlerce kez "tık"ladığı da bir gerçek.

Ama hem etik hem de hukuki açıdan sorunlu olan bu tür içerikler, tıpkı spam ve okurları aldatıcı içeriklerle dolu haberlerde olduğu gibi uzun vadede Hürriyet markasına zarar verir; itibar kaybına neden olur.

Sanal dünyanın hızlı rekabet koşullarına ayak uydurmanın yolu teknik atraksiyonlardan ve Türkiye'deki internet haberciliğinin yanlışlarını örnek almaktan değil, gazetecilik kalitesini yükseltmekten geçiyor. Hürriyet Dünyası'na yakışan da, gazetenin çizgisine uyan da budur...
Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı'nın geçen Kurban Bayramı mesajında vurguladığı gibi, "Doğru habercilik ilkelerimizden ve köklerimizden gelen değerlerimizden vazgeçmemek" zorunlu...