HÜRRİYET YAZARINDAN BAKAN KILIÇ'A "KINA" TEPKİSİ: EDEP YAHU!
Olimpiyatların Tokyo'ya verilmesi üzerine Twitter'da "kına stokları tükendi" diyen Spor Bakanı'na Hürriyet yazarından tepki geldi...
2020 olimpiyatlarının İstanbul'a verilmemesi üzerine başlayan tartışmada ilginç polemikler yaşanıyor. Spor Bakanı Suat Kılıç'ın karar sonrası Twitter'daki mesajlarına tepki gösteren Hürriyet yazarı Melis Alphan "edep yahu!" dedi.
Bakan'ın "kına stokları tükenmiş" tweet'ini yazısının başlığına taşıyan Alphan, olimpiyatlara aday olan diğer kentlerde de muhalif görüşler olduğunu hatırlattı. Ancak bu muhalif görüşlerin Türkiye'de ihanet damgasıyla teşhir edildiğini kaydeden Hürriyet yazarı, Spor Bakanı Suat Kılıç'ın ilgili tweet'ine dikkat çekti.
İşte Alphan'ın yazısındaki ilgili bölüm:
Olimpiyatların yapıldığı her ülkede istemeyenler, muhalefet edenler oldu, olacak.
Ama olimpiyatları alamadıktan sonra bu ülkelerin yöneticilerinin çıkıp da “İstemeyenler kına yaksın” dediği olmamıştır.
Bizde oldu.
Bir bakan oturdu, sosyal medyaya “Kına stokları tükenmiştir” yazdı.
Olimpiyatları Tokyo’ya kaptıran Madrid yönetimi benzer bir çıkış yapmış mıdır?
Sanmam.
*
Ben mesela olimpiyatların İstanbul’da olmasına taraftar değildim.
Bu kentin ve sakinlerinin yaşadığı inşaat buhranına tek bir dozerin bile eklenmesinin kenti buhrandan büyük buhrana taşıyacağını düşünüyordum.
Eski Birleşmiş Milletler Konut Hakkı Raportörü Miloon Kothari’nin tespitleri beni Olimpiyat fikrinden soğutmuştu. Demişti ki Kothari:
“Dünyada Olimpiyatlar ve Dünya Kupası gibi büyük spor organizasyonlarının yapıldığı kentlerin hep negatif etkilendiğini düşünüyoruz. Bütün örnekleri inceledik, olumlu katkısının olduğu tek bir yer yok.”
Kothari somut verilerden yola çıkarak, içinde AVM’lerin, lüks konutların olduğu, ancak yoksulları görmek istemedikleri modern kentler yaratmak isteyen otoritelerin olimpiyatları bu yolda fırsat olarak gördüğünü anlatıyordu.
*
Bunun yanı sıra, olimpiyatlar nedenli dev ulusal borcun ödenmesi için kemer sıkma politikaları uygulanıyor ve hiçbir zaman evdeki hesap çarşıya uymuyordu.
Tasarlanan bütçe gerçekte 4-5 katına çıkıyordu.
*
Halihazırda kalan son ormanlarını kaybetmekte olan İstanbul’da yeni çevre talanları yaşanacak, mahalleler yok edilecekti.
Bir de tecrübeyle sabitti. Olimpiyatların düzenlendiği kentlerde büyük yaşam alanları dümdüz edilerek yapılan bir dolu tesis, sonrasında atıl hale geliyor, çürümeye terk ediliyordu.