HÜRRİYET MENDERES HABERİYLE AA'YI ELEŞTİRDİ!
Anadolu Ajansı muhabirinin yaptığı söyleşideki yanlış Hürriyet Okur Temsilcisinin sert eleştirisine neden oldu.
Başbakan Adnan Menderes'in, 17 Şubat 1959'da Londra'da geçirdiği uçak kazası sonrasında, Başbakan'a yardım eden hemşire Margaret Bailey ile Anadolu Ajansı muhabirinin yaptığı söyleşideki yanlış Hürriyet Okur Temsilcisinin sert eleştirisine neden oldu.
Anadolu Ajansı'nın haberinde, Hemşire Bailey ve eşinin Menderes'in davetiyle 1960 yılının Ağustos ayında Türkiye'ye geldikleri, İstanbul, Ankara ve İzmir'i dolaştıkları, Menderes ailesiyle yemek yedikleri anlatılıyordu. "Menderes'e yardım eden hemşire 54 yıllık suskunluğunu bozdu" haberindeki bu bilgiye Hürriyet okurunun itirazı üzerine dikkat eden Faruk Bildirici, kişisel web sitesinde şunları yazdı:
HABERDE TARİH HATASI VAR
"Haberde tarih hatası var. Bailey çifti 1960 Ağustosunda Türkiye'ye gelip Menderes ailesiyle yemek yemiş olamaz. O tarihte 27 Mayıs darbesi olmuş, Menderes Yassıada'da."
Okur eleştirisinin haklılığı ortadaydı. Hürriyet arşivini taradım. Tahmin edileceği gibi Bailey çifti, 1960 değil, 1959 Ağustosunda gelmişti Türkiye'ye. 23 Ağustos 1959 tarihli Hürriyet'te, "Başvekile ilk yardımı yapan Bailey ailesi dün gece geldi. Bailey'ler Türkiye'de üç hafta misafir edilecek" başlıklı bir haber yer alıyordu. Sonraki günlerde Bailey ailesinin neredeyse her adımı ilk sayfadan fotoğraflı olarak yayımlanmıştı.
TÜRK BASININDA İLK KEZ DEĞİL DAHA ÖNCE DE KONUŞMUŞ
Doğal olarak hemşire Bailey o günlerde de konuşmuş, kaza sonrasını ayrıntılı olarak anlatmıştı. Dolayısıyla haberdeki, "Türk basınından ilk kez AA'nın sorularını yanıtlayan Bailey" ifadesi de doğru değil. Kazadan iki gün sonra çıkan 19 Şubat 1959 tarihli Hürriyet, bu yanlışın kanıtı. Usta gazeteci Necati Zincirkıran'ın hemşire Bailey ile yaptığı röportaj, "Başvekil Menderes'i evimde misafir ettim" başlığıyla yayımlanmış o günkü Hürriyet'te.
KEMAL ÖZTÜRK YENİ BİR GAZETECİLİK BAŞARISI DEMİŞTİ AMA
Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün Twitter'da, "Yeni bir gazetecilik başarısı" olarak duyurduğu bir haberde böyle hatalar olması üzücü. Ne de olsa AA, bu ülkede medyanın ana haber kanalı. 54 yıl önceki bir olayın "tarihi"ni bu kadar iddialı bir şekilde yeniden yazmaya kalkarken gerçekten tarihe dönüp bakmalıydı.
Tabii haberi kullanan gazete ve internet sitelerinin bu kadar bariz bir hatayı fark etmemiş olması editoryal sorunun oralarda da yaşandığına işaret ediyor. Her haberi, her bilgiyi şüpheyle karşılayıp sorgulamak da onların işi.