HÜRRİYET KÖŞE YAZARI YILMAZ ÖZDİL'İN YAZISI HANGİ MİLLİYET YAZARININ BAŞINI YAKTI?..."KES,KOPYALA,YAPIŞTIR" KOLAYCILIĞI YAPTIĞI İÇİN GENEL YAYIN YÖNETMENİNDEN "UYARI" ALAN YAZAR İÇİN OKUR TEMSİLCİSİ NASIL BİR GÖRÜŞ BİLDİRDİ?..

Yılmaz Özdil'in 22 Nisan 2006 tarihli Sabah Gazetesi'nde 'Bu maçı alıcaz' başlıklı yazısının bir bölümünün, kaynak gösterilmeden kullanıldığı anlaşılınca, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin savunma istedi

Alıntı uyarıları

Milliyet'in Taktik ekinde 7 Aralık'ta çıkan, Nilay Yılmaz imzalı yazıda bir okur tarafından gönderilen bilgilerin Hürriyet yazarı Yılmaz Özdil'e ait olduğunun anlaşılması üzerine Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin'den uyarı geldi.


DERYA SAZAK

İnternet çağındaki erişim kolaylıkları bilgiye anında ulaşmak, yaymak ve etkileşimi sağlamak konusunda sonsuz olanaklar sunuyor. Medya da bundan fazlasıyla yararlanıyor. Ancak kaynak gösterilmeden, 'Kes, kopyala, yapıştır' kolaycılığı içerisinde yayılan bilginin 'anonim' hale gelmesi yeni sorunları da beraberinde getiriyor.
Etik yükümlülükler artıyor.
Kaynak göstermeden yapılan haber ve yorumlarla ilgili 'kolaycılık' internet sitelerinden okurlara da yansıyor.
İnternet'te dolaşanlar 'ortak havuz'dan yararlanıyor, sorgulamadan, kaynağı belli olmayan bilgiyi yayıyor. İzinsiz 'dolaşım hakkı'nın istismarı insanların özel e-maillerine dek uzanabiliyor. Giderek tehlikeli bir hal alıyor.
Kaynağı belli olmayan bu 'anonim bilgi' tuzağına düşenlerden birisi de Milliyet Spor yazarı Nilay Yılmaz.


Özdil'in derbi yazısı

7 Aralık 2007 tarihli Milliyet Taktik ekinde Nilay Yılmaz'ın 'Derbi dediğin...' başlıklı yazısı yayımlandı. Fenerbahçe-Galatasaray maçı öncesi dünyanın 'en ünlü' ve 'en kanlı' derbilerinden örnekler verilen yazıdaki bazı bölümlerin, Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'e ait olduğu dikkatli okurlarca fark edildi.
Yılmaz Özdil'in 22 Nisan 2006 tarihli Sabah Gazetesi'nde 'Bu maçı alıcaz' başlıklı yazısının bir bölümünün, kaynak gösterilmeden kullanıldığı anlaşılınca, Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Nilay Yılmaz'dan bir savunma istedi.


Yılmaz'ın savunması

Nilay Yılmaz tartışılan yazıyı bir yıl önce bir okurdan gelen 'e-mail'den yararlanarak yazdığını belirtiyor. Okurun gönderdiği yazı ise Yılmaz Özdil'e ait. Yazının okura ait olduğunu düşünen Yılmaz bu yazıyı birtakım ekleme ve çıkarmalarla yeniden yazdığını, sonuna da ismini anımsayamadığı ama 'yazısını sakladığı' okuruna teşekkür ettiğini belirtiyor.
Sayfa hazırlanırken Yılmaz'ın okuruna teşekkür notu gözden kaçmış ve Taktik'teki köşesinde yer almamış.
Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Milliyet'in yayın ilkeleri doğrultusunda, spor yazarını 'uyardığını' belirterek durumu Okur Temsilcisi'ne bildirdi.
Gazetenin etik sorumluluğu, kurumsal denetim ve 'şeffaflık' açısından bu davranış önemliydi.


Şengül: Ders olur!

Milliyet Spor Servisi Müdürü Cem Şengül de olayı soruşturarak Okur Temsilcisi'ne şu değerlendirmeyi yaptı:
"Nilay Yılmaz, erkek egemenliğinin sürdüğü spor yazarlığında, kadın yorumcu olarak, ustaların da dikkatini çeken genç yıldız adaylarından biri. Ancak kendisine, sanal dünyanın sunduğu kolay ve çoğu doğrulanmamış cazibeli bilgi akışının son kurbanı da diyebiliriz. Yılmaz'ın iyi niyetinden kuşkumuz yok. Zaten gazete yönetiminin, Milliyet ilkeleri çerçevesinde Nilay Yılmaz'a verdiği ihtar, bu genç yazarın kısacık kariyerinde alacağı en büyük derslerden biri olacaktır. Umarız Nilay bir sembol olur ve gazetecilikte araştırmayı çöpe attıran bu sanal tuzak, yetişmekte olan ya da yetiştiğini sanan medya çalışanlarının 'ders' dağarcığında baş köşeye oturur."


Ombudsman'ın görüşü

Çağımızda internetin daha şimdiden 'medyayı ve politik kültürü dönüştürdüğü' ve etkisini giderek artırdığını vurguluyor iletişim bilimciler. (