HÜRRİYET İNTERNET SİTESİNİN O HABERİNİ BAKANLIK YALANLADI
Hürriyet'in internet sitesinde yayınlanan "Kredi kartı kullananlara kötü haber" haberine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.
İşte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından yapılan yalanlama....
www.hurriyet.com.tr sitesinde bugün yayınlanan ve manşetten duyurulan “Kredi kartı kullananlara kötü haber” başlığıyla bir haber yayınlanmıştır. Haber “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağına” ilişkindir.
Söz konusu haberlerde; “Bankalar kazandı, kredi kartı ücreti kalıyor. 17 milyarlık pazarlıkta kazanan bankalar oldu. Vatandaşın büyük tepkisini çeken kredi kartı ücreti, hesap işletim ücreti gibi 31 kalemden alınan ücretler kaldırılmayacak. EFT, havale gibi para gönderme işlem ücretlerine bir üst sınır gelmeyecek.(…)Bakanlık 'ikna' oldu. Havale ücretlerine de EFT’ye de sınır yok. Anlaştılar, ortak sempozyum yapıyorlar.”vb. ifadelere yer verilmiştir.
Bu ifadeler mesnetsizdir. Haberde “bakanlık yetkilileri” ibaresi kullanılsa da haber Bakanlığımız birimlerinden hiçbir resmi kaynağa ve bilgiye dayanmamaktadır. Hiçbir birimimiz özellikle de tasarı taslağından sorumlu birimimiz ve çalışanımız söz konusu sitenin muhabiriyle muhatap olmamıştır. Yayının kaynağı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı değildir.
Bilindiği üzere, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun uygulanması sürecinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi ve bu alandaki AB mevzuatına yasal uyumun sağlanması amacıyla hazırlanan Tasarı taslağı 23 Ağustos 2012 tarihi itibariyle kamuoyunun görüşüne açılmıştır.
Başta ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olmak üzere toplam 96 kurum ve kuruluşun görüşleri resmi yazı ile sorulmuştur. Bankalar da bu kurum ve kuruluşlardan sadece biridir.
Kurum ve kuruluşlardan gelen görüşleri değerlendirmek üzere oluşturulan mevzuat çalışma komisyonu, Bakanlığımıza ulaşan görüşleri de dikkate alarak taslakla ilgili değerlendirmelerini halen devam ettirmektedir. Yani Bakanlığımızın söz konusu taslak hakkındaki iradesi henüz sonuçlanmamıştır. Hiçbir kurum ve kuruluşla herhangi bir şey üzerine anlaşılmamıştır, söz verilmemiştir. Dolayısıyla, haberlerde yer alan yukarıdaki ifadeler kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.
Sayın Bakanımız söz konusu tasarı taslağını 14 Ağustos 2012 tarihinden kamuoyuyla paylaştığında şu ifadeleri net bir şekilde dile getirmiştir: “Hazırladığımız tüketici kanun tasarı taslağı nihai şeklini tüm paydaşlarımız ve vatandaşlarımızın önerileriyle alacaktır. Biz yönetim anlayışımız, istişareye açık ortak aklı ön plana çıkarmayı gerektirir. Bu taslağı bugün açıklıyoruz ve artık söz tüm ilgililerindir. Biz hem tüketicinin bakanıyız hem de bankaların. ” Bu açıklamalardan sonra ne Sayın bakanımız ne de herhangi bir bürokratımız tasarı taslağı üzerine açıklama yapmamıştır.
Böyle bir haberin Sayın Bakanımızın da iştirak edeceği “Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanları” Sempozyumundan hemen önce yapılması, habercilikten ziyade iyi niyetten uzak ve kamuoyunu “Bakanlık ve bankalar anlaştı. Birlikte yapacakları çalışma bunun göstergesidir “ tarzı, bilinçli olarak yanlış yönlendiren bir yayın niteliği taşımaktadır.
Söz konusu Sempozyuma ilişkin planlama süreci, taslağın görüşe açıldığı tarihten yaklaşık 6 ay öncesinde başlamış olup, taslağa ilişkin çalışma süreciyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Sempozyum, bankacılık sektöründe tüketicilerin yaşadığı temel sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerinin tartışılacağı ve AB ve ABD uygulamalarının değerlendirileceği bir platformdur.
Sonuç olarak; bankalarla pazarlık yapıldığı, özellikle tüketicilerin mağdur olduğu kart üyelik ücreti, hesap işletim ücreti vb. masrafların alınacağı konusunda bankalarla uzlaşma sağlandığı ve bu konuda bankaların görüşü doğrultusunda değişiklikler yapıldığı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.