HSK'ye ‘Adnan Oktar’ başvurusu: Hangi isimler için yurt dışına çıkış yasağı istendi?

Adnan Oktar davasında beraat ve tahliye kararını veren karara imza atan hakimlerin görevden el çektirilmesi ve yurt dışına çıkış yasağı için HSK'ye başvurulduğu bildirildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Adnan Oktar davacılarının avukatı Eser Çömlekçioğlu, Oktar grubuyla irtibatı olduğu öne sürülen ve haklarında yargılama izni verilen hakim ve savcılar için görevden uzaklaştırılma ve yurt dışına çıkış yasağı istedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesi'ne yapılan başvuruda, ilgili hakim ve savcıların "yargılamadan ve yargılama neticesinde haklarında verilecek karardan bahisle yurt dışına kaçma şüpheleri bulunduğu" belirtildi.

Daireye yapılan başvuruda "Gelinen noktada şüpheli yargı mensuplarının haklarında somut deliller neticesinde yürütülecek yargılamanın tamamlanmasına kadar geçen sürede görevde kalmaları kabul edilemez bir durumdur. Dairenizce de takdir edileceği üzere haklarında böylesi ağır bir suç ithamı ve devamında tespit edilen somut hususlar var iken bu kişilerin yurtdışına kaçmaları kamunun adalete olan güvenini sarsacak ve adaletsiz bir süreç yürütülmesine, ileride telafisi imkânsız zararların meydana gelmesine sebebiyet verecektir" ifadeleri kullanıldı.

5 İSİM İÇİN YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI TALEBİ

Başvuru dilekçesinde eski İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi başkanı Reyhan Yaman, üyeler Ahmet Mahnaoğlu, Derya Bayburtluoğlu ve eski daire savcısı Ali Parlar, eski İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı vekili Önder Yaman hakkında ivedilikle yurt dışı çıkış yasağı kararı verilmesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Adnan Oktar davasında sanıklara tahliye kararı veren İstanbul 1. Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Reyhan Yaman ve eşi Başsavcı Önder Yaman, HSK Güz Kararnamesi'yle düz hakim olarak görevinden alınmıştı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Önder Yaman Bakırköy Adliyesi’ne düz savcı olarak atanmış, eşi Reyhan Yaman da aynı adliyeye düz hakim olarak atanmıştı.