Hrant Dink cinayeti davasında 91'inci duruşma: MİT'ten yanıt gelmedi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi kapsamında yeniden görülmeye başlanan dava bugün Çağlayan Adliyesi'deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi kapsamında yeniden görülmeye başlanan dava bugün Çağlayan Adliyesi'deki İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Mahkemenin bir önceki duruşmada dönemin MİT Bölge Başkanı ve iki MİT personelinin tanık olarak dinlenmesi kararının üzerine gönderilen tanıklık yazısına MİT'ten yanıt gelmedi.

Duruşma öncesi adalet nöbeti
Duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi C Kapısı'nda adalet nöbeti gerçekleştirildi. Nöbete, HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Hüda Kaya da katıldı.

Duruşma başladı
Hrant'ın Arkadaşları oluşumundan Bülent Aydın, Twitter hesabı üzerinden duruşmanın başladığını duyurdu. Aydın, tutuksuz sanıklardan Ali Öz, Reşat Altay, Muhittin Zenit'in salonda olduğunu belirtti.

91'inci duruşmada çağrılan 12 tanık arasında döneminin İstanbul Valisi Muammer Güler, MİT İstanbul Bölge Başkan ve MİT görevlileri bulunuyor.

Hrant Dink cinayeti davası 12 Temmuz 2007'de başlamıştı.

MİT'ten yanıt gelmedi
Hrant Dink cinayeti davasında dönemin MİT İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay ve dönemin MİT İstanbul bölge görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’un hâlâ görevde olup, olmadığına ve ifadelerinin alınıp, alınmadığına dair MİT Müsteşarlığına yazılan yazıya yanıt verilmediği görüldü.

Sanıklar dinleniyor
Tutuksuz sanıklardan, Muhittin Zenit, "Suç isnadını kabul etmiyorum. Ben Hrant Dink’in Yasin Hayal tarafından her ne pahasına okursa olsun öldürüleceğini 11 ay önceden yazdım ve bildirdim" dedi. Zenit şunları ekledi: "Ben gecemi gündüzüme katarak bu cinayetin faillerinin yakalanması için çalıştım. Halen istihbarat dairesinde çalışıyorum. 25 senedir vatan millet için fedakarca çalışıyorum ve bundan gurur duyuyorum"

Trabzon Emniyeti TEM şubeden Mustafa Kuletaş, SEBGİS aracılığıyla tutuklu olduğu Çanakkale Cezaevi'nden dinlendi. Kuletaş, "Trabzon TEM şubeye ihbar geldi. Erhan Tuncel'in ve Yasin Hayal'in ailesinin ifadesi aldım. Büro memuru olarak teşhis tutanağı yaptım. On yıldan fazla geçti çoğunu unuttum." dedi. Kuletaş, Trabzon TEM sağ örgütler masasında çalıştığını, Yasin Hayal ile ilgili önceden bir çalışma olmadığını söyledi.

Avukat Hakan Bakırcıoğlu, 26-27-28 Ekim 2004 tarihli Trabzon Emniyeti istihbarat belgelerini okudu. Bakırcıoğlu, "önceden McDonald’s eyleminin hazırlığının ve Yasin Hayal’in bilgisi var. BBP bağlantısıyla Erhan Tuncel’in de adı organizatör olarak geçiyor ve ifadesi var" dedi. Sanık Kuletaş, "Benim önceden eylemle ilgili bilgim yoktu. İstihbaratçılarla konuşurduk ama bu bilgiler bana hiç intikal etmedi. Alanda çalışan arkadaşlarımız bilgi aldı mı bilmiyorum. İstihbaratçıların farklı kaynakları vardır" cevabını verdi. Kuletaş, "Hrant Dink cinayeti izlendiğinde şubedeydim. Haber bize geldi. Kim kiminle ne konuştu hatırlamıyorum" dedi.

Dink cinayeti azmettiricisi Yasin Hayal, Trabzon'da, McDonalds önüne bomba atarak 6 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Aranın ardından cinayet döneminde Trabzon'da öğrenci olan, Yasin Hayal ile Erhan Tuncel'in arkadaşı tanık Muhammet Çağrı Kırmacı, SEBGİS üzerinden dinleniliyor. Kırmacı, "Mehmet Ayhan’ı, Muhittin Zenit’i veya Memduh ve Ahmet kod isimli polisleri tanımıyorum. 2010’da üniversiteyi bitirdim. Erzurumluyum, defterdarlıkta çalışıyorum" ifadelerini kullandı. Duruşmada kendisine Muhittin Zenit gösterildiğinde ise, "tanıdım sanırım" dedi.

Zenit ise, "Benim tanıdığım Muhammet Kırmacı ile telefon görüşmelerim var. Benim istihbaratçı olduğumu bilir. Yasin Hayal için bilgi sordum. Cinayet günü 3 görüşmemiz var" dedi, Kırmacı tanıyamadığını söyledi.