Hıncal Uluç, gazeteleri yine topa tuttu: "Bu millet niye gazete okusun ki?"
Her fırsatta kendi gazetesi de dahil gazeteleri topa tutan Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, bu kez de "millet niye gazete okusun ki?" diye sordu.
Hıncal Uluç, birçok kez gazeteleri hedef alan eleştirileri ile bilinen bir isim. Özellikle defalarca kendi gazetesini bile topa tutmaktan geri durmuyor. Bazen öyle eleştiriler yapıyor ki tam on ikiden vuruyor.
Uluç, bu kez de 40 programında kendisine sorulan soru üzerinden gazeteleri eleştirdi ve "bu millet niye gazete okusun ki?" sorusunu sordu.
İşte o ifadeler:
azartesi öğleden sonra Haber Global kanalındaydım, 40 yıllık dostum, sevgili kardeşim Jülide Ateş, yıllar sonra ekranlara dönüş yaptı. "40" diye bir program sunuyor. Her birine 2 dakika cevap hakkınızın olduğu 40 soru.. Ama ne sorular.. Benim tüm yaşamımı, yazılarımı taramış bir ekip sanki. Ordan ahiretlik sorular çıkarmışlar..
Meraklısı perşembe gecesi, yani yarın 20.55'te Global'de izler.. Ben bugün bir sorudan söz edeceğim..
Jülide "Televizyon ve sosyal medya çıkınca, yazılı gazetecilik öldü" gibisinden başladı söze.. "Hayır ölmedi" dedim.. "Biz öldürdük.. Sen gazete yapmazsan, millet ne okuyacak, niye okuyacak ki.."
Aslında bu sorunun yanıtını, 8 Ocak 2020 tarihli köşemde vermiştim uzun uzun.. İşte o yazıdan alıntılar..
*
2019'da Türkiye genelinde yayınlanan 1106 gazeteden 100 tanesi kapanmış.. Her gazetede ortalama 10 kişinin çalıştığını düşünsek, bu 1000 meslektaşımızın daha işsiz kaldığı anlamına geliyor..
Hemen her ilde bulunan üniversitelerimizin hemen hepsinde var olan 'Basın/ Yayın' fakülteleri durmadan yeni gazeteci adayları yetiştirirken, gazetelerin kapanması ve yüzlercemizin işsiz kalması ne demek?.
Hele araştırmalara göre günümüzde her 4 gazeteciden 1'i zaten işsizken, bu gençler geleceğe nasıl umutla bakacaklar peki?.
..Ve peki, bu gazeteler neden kapanıyor?.
Efendim, sanal medya.. Millet internetten okuyor..
Efendim, başta kağıt artan maliyetler..
Ekonomik kriz zorluyor..
Tabii bunların ikisi de tartışılmayacak kadar önemli etken.. Etken de, biz kendimize bakıyor muyuz hiç?.
Biz acaba, "Okunacak Gazete" yapıyoruz da, millet mi almıyor?.
Bakın.. Gazete "Haber" demektir. İnsanlar, televizyonda kısaca görüp öğrendikleri haberlerin, ayrıntılı iç yüzünü öğrenmek isterler..
İnsanlar, televizyonlarda hiç yer almayan haberleri de merak eder, okumak isterler..
İnsanlar, gazetelerinde "Doğru, eksiksiz ve doyurucu haber" isterler..
Dünyanın her ülkesinde, her gazetenin eğilimi vardır. Bu eğilim, köşe ve fikir yazılarında kendini gösterir. Gazete için önemli olan, savunduğu fikirlerin okunmasını sağlamaktır. Bunun için de satması gerekir.
Satmak için de "Gazete.. Okunan Gazete" olmak şarttır..
Yoksa kendin yazar, kendin okursun.. Bir gün de kapanır gidersin, kimsenin umurunda olmaz..