HER DAİM MUHALİFTİ! YASEMİN ÇONGAR ÖĞRENCİLİK YILLARINDA NEDEN MANŞET OLDU?

Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar'ın öğrencilik yıllarında Günaydın Gazetesi'ne manşet olduğu ortaya çıktı.İşte ayrıntılar...

Pentagon-ML

Yasemin Çongar’ı kamuoyu Taraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı olarak tanıdı.

Yasemin Çongar bir vakitler Milliyet Gazetesi’nin Washington temsilcisiydi. O vakitler gerek Pentagon ve gerekse de Beyaz Saray’dan bildirdi. Çok sayıda ilginç haberlere imza attı.

Yasemin Çongar’ın gazetecilikten önce bir de öğrencilik yılları vardı. Aslında Yasemin Çongar gazeteci olmadan evvel gazetelere haber de olmuştu. Hem de Günaydın gazetesi Yasemin Çongar’ı 27 Nisan 1987 tarihinde “Öğrencilerin lideri bir kız” manşetiyle kamuoyuna duyurmuştu.

Üniversite öğrencileri 1987 Nisan ayında üniversite öğrencilerinin tepkisini çeken Dernekler Yasası çıkarıyordu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de hükümetin bu kararı protesto ediliyor, çok sayıda öğrenci eylemler sırasında göz altına alınıyordu.

Üniversite öğrencileri bu kez gözaltına alınan arkadaşlarının salıverilmeleri için gösteriler yapıyor siyasi parti liderlerinin kapılarına dayanıyordu.

Ankara’da düzenlenen eylemlerde Yasemin Çongar öne çıkıyor, liderlik yapıyordu.

Çongar ve bir grup arkadaşı, dönemin SHP Genel Başkanı Erdal İnönü ve yine dönemin DYP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile görüşüyor, ANAP’a olan tepkilerini dile getiriyordu.

İşte Günaydın gazetesi Yasemin Çongar ile ilgili haberinde şu bilgileri veriyordu:


“Siyasal Bilgiler Fakültesi 2’nci sınıf öğrencisi…


İngilizce, Fransızca, Rusça ve İspanyolca biliyor.


Yasemin Çongar, AFS bursu ile ABD’de eğitim gördü!”


AFS nedir?


AFS [American Field Service]


AFS [American Field Service-Amerikan Cephe Servisi], belirli zamanlarda düzenlediği sınavlarda başarılı olan öğrencilere, Ülkelerarası Kültürel Değişim Programları kapsamında, gönüllülerden toplanan bağışlarla oluşturulan uluslararası fondan eğitim bursları sağlayan bir sivil toplum kuruluşudur.


AFS; savaş cephelerinde yaralanan ve mağdur duruma düşen kişilere maddi yardım sağlamak amacıyla, A. Piatt Andrew önderliğinde 1914 yılında Fransa’da kuruldu. A. Piatt Andrew’un vefatından sonra, servisin başına 1936 yılında Stephen Galatti başkan olarak atandı.


2.Dünya savaşından sonra, Stephen Galatti önderliğinde bir araya gelen 250 AFS gönüllüsü, uluslararası hizmetlere devam etme kararı alarak yemin ettiler ve AFS Uluslararası Eğitim Bursu programını başlattılar. İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri ile Fransa arasında uygulanmaya başlanan kültürel değişim programları kapsamında, 1919 ve 1952 yılları arasında toplam 222 üniversite öğrencisine burs verdiler. Stephen Galatti’nin vefat ettiği 1964 yılında AFS programları 60 ülkeyi kapsamaktaydı. 1990’lı yıllarda ise Toplum Hizmeti Programları başlatıldı ve AFS’nin hizmet ağı 52 ülkeye ulaştı.


Türkiye’de AFS Bursu Kültürel Değişim Programları’nı TKV Türk Kültür Vakfı organize etmektedir.

www.avazturk.com