HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU'NDA TUTANAK SKANDALI! İMZALAR SAHTE ÇIKTI!

‘Hayata Dönüş Operasyonu'nun Bayrampaşa Cezaevi'ne yönelik ayağında olay yeri tutanağındaki ‘imzalar'ın sahte olduğu ortaya çıktı.

İmza atan askerlerin sicil numaralarının doğru olmadığı anlaşıldı.

2000’de yapılan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun ‘Tufan’ adı konulduğu ortaya çıkan Bayrampaşa Cezaevi’ne yönelik ayağında skandallara bir yenisi daha eklendi. 12 mahkumun öldüğü, 77 mahkumun yaralandığı olaylarda, mahkumların birbirlerine ateş ederek, birbirlerini yakarak öldürdüklerini öne süren ve mahkumların yargılanmasına neden olan olay yeri tutanağının sahte olduğu ortaya çıktı. Dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve Savcı Fikret Ünalan’ın imtina ederek imza atmadıkları tutanağa imza atan askerlerin koyduğu sicil numaralarının gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın mahkemeye gönderdiği yazıda, 8 sayfalık olay yeri tutanağındaki iki sicil numarasından birinin olay tarihinde Van Gürpınar, diğerinin Diyarbakır’da görevli astsubaylara ait olduğunu bildirdi. Komutanlık, diğer üç sicil numarasının muvazzaf ya da emekli hiçbir subay ya da astsubaya ait olmadığını belirtti.

Operasyonun sembollerinden biri haline gelen, operasyonda yüzü ve vücudu ağır biçimde yanan Birsen Kars da tutanakta ağır biçimde suçlandı. Tutanakta sadece ismi belirtilmeyen 6 askerin sicil numarası ve imzaları yer aldı. Operasyondan sonra 155 mahkum hakkında dava açılmasına neden olan tutanak, 39 asker hakkında uzun yıllar sonra açılan ve Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yeniden gündeme geldi. Mahkeme, tutanaktaki sicil numaralarının kime ait olduğunun belirlenmesi için Jandarma Genel Komutanlığı’na yazı gönderdi.

Jandarma Genel Komutanlığı, 27 Eylül 2011’de talebi yanıtladı. Yazıda, 1988-286 sicil numaralı Astsubay Başçavuş Macit Sarıkaya’nın, olay tarihinde Van Gürpınar, 1991-235 sicil numaralı Astsubay Başçavuş Suat Aykan’ın olay tarihinde Diyarbakır’da görevli oldukları, her iki personelin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nda görev yapmadığı vurgulandı.

Yazıda, tutanakta yer alan 1988-A 2259, 1981-A 2177, 1984-A 253 sicil numaraları için de “Olay tespit tutanağında yer alan sicil numaralarına sahip muvazzaf ya da emekli personel bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Başlarına 2 eklemişler

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’nın 2005’te aynı yöndeki soruya, tutanaktaki sicil numaraları ile sicil numaraları eşleşmeyen farklı subayların isimlerini bildirerek yanıt verdiği ortaya çıktı. Komutanlık, 27 Ekim 2005’te, sicilleri örtüşmemesine rağmen rütbeleri yüzbaşı olan Zeki Bingöl, Ömer Arık, Hüseyin Pir, Ahmet Koçyiğit ve Ahmet Eş’in isimlerini mahkemeye bildirdi. Bingöl, “Benim dışımda dört bölük komutanın isimlerini verdiler. Operasyona katılanların isimleri ise yazılmamıştı. Tabur komutanı da imzalamadı. Oysa generaller ve savcılar oradaydı” demişti.
Tutanaktaki sicil numaralarının bazılarının başındaki 2 rakamı yok sayıldığında, 2005’te isimleri bildirilen bu subayların sicil numaralarının ortaya çıktığı, isimlerin bu nedenle bildirilmiş olabileceği belirtildi.
Tutanaktaki isimlerin tespiti halinde, sadece erlerin yargılandığı davaya ek olarak, operasyonu yöneten ve planlayan isimler hakkında da dava açılması gündeme gelebilecek.