HANGİ TV KANALI TRANSFER OLAN PROGRAMLAR İÇİN "BONSERVİS BEDELİ" ALACAK?

İşte başka kanallara transfer olan programlarından yetiştirme bedeli almaya karar veren hatta iki program için bu konuda görüşmeleri devam eden o TV kanalı...

Yeni Recep İvedik’lerden yetiştirme bedeli alacak

Recep İvedik tiplemesi TV 8’de doğdu. ’Dikkat Şahan çıkabilir’ programında en dikkat çeken, en sevilen karakterdi Recep İvedik. Program dilden dile yayıldı, seveni seyredeni arttı.

Sonra kaçınılmaz son ve ‘Dikkat Şahan Çıkabilir’ başka bir kanala transfer oldu.

Bu durum aslında TV 8’in kaderi gibi. Yaşamdan Dakikalar, Komedi Dükkanı gibi programlar da önce TV 8’de ekrana geldi ve meşhur oldu. Sonra tıpkı Şahan Gökbakar gibi başka kanallara transfer oldular.

MNG Holding bünyesinde faaliyet gösteren TV8’in Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu ile sohbetteyiz. Kendilerini ne yandaş ne de karşıt olan ’iyi’ bir televizyon kanalı olarak tanımlıyor.

AB izleyici kitlesini hedeflediklerini reyting kaygısı taşımadıklarını söylüyor. Bunu, “Salı Sefası bizim en çok izlenen programımız. Elazığ’da deprem olunca yayından derhal kaldırdık. Oysa diğer kanallar normal akışını bozmadı” örneği ile açıyor. “Kesinlikle cimri değiliz“ derken de Süper Lig özetlerini satın alan iki kanaldan biri olduklarına dikkat çekiyor.

Format fabrikası gibiyiz

Ancak kanalın en büyük özelliği özgün formatlara kapısının sonuna kadar açık olması. Ferhat Göçer’e ilk müzik programını yaptıran TV 8 olmuştu. Kendilerini format üretme fabrikası olarak gördüklerini, bu kanalda pişen her programın başka kanallar tarafından dikkati çektiğini söylüyor.

Bu başarı nereden geliyor? diye soruyorum. ”Gelen projeler bir kurulda tek tek izleniyor. Herkesin bir oyu var. Beğenilirse ekonomik bütçesine de bakıp değerlendiriyoruz“ diyor. ”Peki tutan bir programın TV 8’den uçup gitmesinden rahatsız olmuyor musunuz?” diye soruyorum ve ilginç bir yanıt alıyorum:

“Biz başka bir kanalın aylık bütçesi ile yıllık bütçe yapıyoruz. Popüler olan program bizden 1 birim alıyorsa, diğer kanala ortalama 7 birime gidiyor. Ancak bundan sonra yetiştirme bedeli alacağız. Sözleşmeye ekliyoruz. Diğer kanaldan alınan ücretin yüzde 25’i TV8’e gelecek. Bir nevi bonservis bedeli olacak. Hatta bu konuda 2 programımız için görüşmelerimiz sürüyor.”

MNG Holding’in ağırlıklı işlerinden birisi kuşkusuz turizm. MNG’nin turizm sektörüne işletmeci olarak girişi ise tamamen bir tesadüfe dayanıyor. MNG’nin aslında turizm sektöründe yer almak gibi bir niyeti yok. Amaç WOW Topkapı’nın inşaatını yapmak ve mal sahibi olarak tesisi Magic Life’a kiralamak.

Ercan İnan/Vatan