HANGİ GAZETECİ KİTAPLARINI VE ARŞİVİNİ ÜNİVERSİTEYE BAĞIŞLADI?

Bağış protokolü bugün saat 14.30'da davetlilerin ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla üniversitenin Marmara Eğitim Köyü'nde törenle imzalanacak.

Güreli, kütüphanesini Maltepe’ye bağışladı


GAZETECİ-YAZAR Nail Güreli, kitaplarını ve arşivini Maltepe Üniversitesi’ne bağışladı.

Bağış protokolü bugün saat 14.30’da davetlilerin ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla üniversitenin Marmara Eğitim Köyü’nde törenle imzalanacak.
Nail Güreli, 1952’den bu yana gazetecilik yapıyor. Stajyer muhabirlikten genel yayın yönetmenliğine kadar gazetelerin çeşitli kadrolarında çalıştı.
Köşe yazılarının yanı sıra röportajlarıyla da tanındı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’nda bulundu.
Aldığı birçok ödül arasında, Sertel Gazetecilik Vakfı Demokrasi Ödülü, Orhan Apaydın Vakfı Demokrasi ve Barış Ödülü, Türk Dil Kurumu Röportaj Ödülü sayılabilir.
Biri şiir olmak üzere yayımlanmış 16 kitabı bulunan Nail Güreli’nin, araştırmacı/gazetecilik anlayışının ürünleri usta işi birçok yazısı, araştırması, röportajları bugün de alanının iyi örnekleri arasında yer alıyor.
Halen Milliyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı ve ödül yönetmenliği yapıyor Nail Güreli.
* * *
NAİL GÜRELİ’nin kitap, yazı ve edebiyat sevgisi ortaokul sıralarında başlamış, 15-16 yaşlarında dosya kâğıtlarını katlayarak 16 sayfalık bir gazete çıkarmış. Duvar gazetesi, öğretmenler ve öğrenciler arasında ilgi uyandırmış.
Bağışlanan on bine yakın kitabın özelliği, hemen hemen hepsinin medya üzerine kitaplardan oluşması. Böylece tematik bir kitaplık oluşturmuş oluyor Maltepe Üniversitesi.
Ayrıca kütüphanede yer alacak arşivde; Kemal Onan’ın Hizmet Gazetesi, Selim Ragıp Emeç’in Son Posta Gazetesi, Halil Lütfi’nin Tan Gazetesi, Etem İzzet Benice’nin Son Telgraf Gazetesi, TGC’nin çıkardığı, Güreli’nin yayınını başlattığı Bizim Gazete’nin koleksiyonları bulunuyor.
Özellikle bu koleksiyonun amacı, gazetelerin birinci sayfalarının değişimini hem biçimsel hem de içerik açısından değerlendirilmesine yardımcı olmak, malzeme sunmak.
Arşivde, yazıların, röportajların ve fotoğrafların ilk yayınlanmış tarihte ve kitaplaşmadan önce gazetedeki haliyle bulunabiliyor olması ayrı bir değer, şüphesiz.
1962 yılında Hanedan’la yaptığı röportajın fotoğrafları, bu konuda çalışma yapacaklar için değerli bir kaynak.
Nail Güreli’nin kitaplarını bağışladığı kitaplık üç bölümden oluşuyor; kitaplar, çalışma odası, sergileme camekânları, bir de Güreli’nin çalışma odası.
Bu tür tematik kitaplıkların, araştırma yapacaklar, iletişim fakültesi öğrencileri açısından önemini belirtmeliyiz.
Nail Güreli’nin belirttiğine göre daha şimdiden kitap bağışları başlamış.
Gerçekten de bu konuyla ilgili kitap bağışı kabul ediliyor. Hele ki Maltepe Üniversitesi’nin kapasitesini düşündüğümüz zaman, diğer geniş çaplı bağışların da önemi ortaya çıkıyor.
Maltepe Üniversitesi’nde bugün 9 fakülte, 3 enstitü, 1 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 503 akademisyen ve 7226 öğrenci var.
* * *
BU tür bağışların ve kitaplıkların artmasını diliyorum.


Doğan Hızlan/Hürriyet